Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De afgelopen zeven jaar was Eberhard van der Laan met zijn grote betrokkenheid, enorme inzet en bestuurlijke kracht van grote waarde voor onze stad en voor de kennisinstellingen in Amsterdam. Daarvoor zijn wij hem zeer dankbaar.

Eberhard van der Laan
Foto: Gemeente Amsterdam

Voor de Universiteit van Amsterdam in het bijzonder was de betrokkenheid van Van der Laan zichtbaar tijdens de roerige periode in het voorjaar van 2015. Hij was nog herstellende van een oogoperatie toen hij een poging tot mediation leidde bij de bezetting van het Bungehuis. Studenten vroegen hem daarna te komen bemiddelen op de eerste avond van de bezetting van het Maagdenhuis, waar hij tot diep in de nacht in debat ging. Het toonde zijn band en altijd durende wens tot het zoeken van een oplossing.

Minder direct zichtbaar maar minstens zo belangrijk was zijn grote betrokkenheid bij de Amsterdam Economic Board. In de AEB bracht Eberhard van der Laan de gemeente, kennisinstellingen en private organisaties dicht bij elkaar. Het werd een kruisbestuiving waar hij zich heel direct en persoonlijk voor inzette, hard aan werkte en veel mee heeft bereikt.

In het buitenland was Van der Laan een belangrijke ambassadeur voor de kennisinstellingen – door het benadrukken van Amsterdam als knooppunt van kennis in de wetenschappelijke wereld tijdens zijn werkbezoeken, en door het bezoeken van de alumni netwerken van de universiteiten.

Wij gaan hem missen. Als burgemeester, als collega en als mede-Amsterdammer. Zijn wens om de stad voor haar bewoners leefbaar en sociaal te houden, beschouwen wij als een blijvende opdracht.

Zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden wensen wij veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.