Leugendetectie op grote schaal

Psychologie

17jan2019 10.00

Promotie

Het bepalen wie de waarheid spreekt en wie liegt, is een belangrijk onderdeel van het rechtssysteem en ligt ten grondslag aan de meeste politieonderzoeken. Het merendeel van het leugenonderzoek was tot dusver gericht op het detecteren van leugens en waarheden over gebeurtenissen in het verleden.

Bennett Kleinberg verschuift de focus naar het detecteren van leugens over toekomstige intenties. Omdat het vaak gaat om het vinden van mogelijke leugenaars onder een groot aantal individuen – bijvoorbeeld binnen  de luchthavenveiligheid,  richt Kleinberg zich op het detecteren van bedrieglijke intenties op grote schaal.  Er is een breed scala aan manieren om waarheidssprekers van leugenaars te onderscheiden, van de klassieke polygraaf tot spraakanalyse. Kleinberg evalueert de bestaande methodes  en kijkt vervolgens uitgebreid naar de verbale aanpak en computer-geautomatiseerde verbale leugendetectie. Ook bekijkt hij de mogelijkheden om bedrieglijke intenties te detecteren met behulp van online data en real-time analyse.

Dhr. B.A.R. Kleinberg: Towards Detecting Deceptive Intentions on a Large Scale. Promotoren zijn dr. B.J. Verschuere en prof. dr. A.R. Arntz.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting