Opening expositie Marieke van Enk & live muziek Erik de Jong en Bourgondisch Combo

Expositie over Ierland

07dec2018 17.00 - 19.00

Evenement

Vandaag opent Marieke van Enk haar nieuwe expositie in de Amsterdamse Academische Club. Haar herkenbare stijl van collages heeft ze dit keer toegepast op een land waar zij vaak komt: Ierland. De avond wordt begeleid door Ierse accordeon muziek door Erik de Jong, en onze "huisband" Het Bourgondisch Combo.

Marieke van Enk over haar expositie

In mijn collages en tekeningen wil ik de sfeer vastleggen van een bepaalde plek of tijd. Het onderwerp van mijn nieuwste serie collages is Ierland, een land dat ik vaak bezoek. De rijke Ierse cultuur van verhalen vertellen en de hechte, kleine landelijke gemeenschappen interesseren mij. In mijn collages speel ik met de compositie en laat elementen uit het beeld lopen. Ik beperk mij tot ongeveer tien felgekleurde vellen papier, en ik gebruik een mes als een potlood om daaruit vormen te snijden. Dat beperkte palet vertaal ik in de glooiende, weelderige landschappen, de gebouwen daarin en de rijke kleurschakeringen die Ierland zo’n boeiende plek maken of af te beelden.

Nieuwsgierig naar ander werk van Marieke? Neem vast een kijkje op haar website.

Ierse muziek door accordeonist Erik de Jong

Om het thema van de expositie muzikaal te begeleiden hebben we accordeonist Erik de Jong gevraagd Ierse muziek te spelen.

Al 25 jaar speelt Erik de Jong piano-accordeon, waarvan hij zich 15 jaar heeft toegelegd op het spelen van Iers/Schotse folk in verschillende formaties, welke zijn terug te vinden op de website www.folkmuzikant.nl. De Ierse manier van spelen heeft hij opgepikt tijdens reizen naar Ierland en door veel in Ierse 'sessies' te spelen (met name in O'Ceallaigh Irish Pub te Groningen, waar Erik vandaan komt) Naast het spelen van een aantal typisch Ierse 'tunes' zal hij ook wat over deze muziekstijl vertellen en welke rol deze speelt in de Ierse cultuur.

Het Bourgondisch Combo

Ook zal onze vaste band het Bourgondisch Combo optreden. De band speelt een prachtig repertoire van eigen en klassieke jazz nummers.

Het Bourgondisch Combo bestaat uit:

 • Tamara Hoekwater (zang)
 • Daniël Mathot (gitaar)
 • Daniel van Huffelen (contrabas)
 • Ben Schröder (drums)

Blijft u eten?

Na afloop serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Wilt verzekerd zijn van een bordje? Stuur dan even een mail naar aac@uva.nl

 • Amsterdamse Academische Club (AAC)

  Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
  +31 (0)20 525 1570

  Ga naar detailpagina

AAC

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club