Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

AUV-alumnusprijs: een half jaar later

Veel UvA-alumni zijn maatschappelijk betrokken en werken aan inspirerende projecten. Om hun bijzondere prestaties breed onder de aandacht te brengen, reikt de Amsterdamse Universiteits-Vereniging elk jaar tijdens de AUV-dag de AUV-alumnusprijs uit. De AUV-dag 2020 vond een half jaar geleden plaats. Hoe gaat het nu met de winnaars en hun projecten?

Thijs de Lange
Thijs de Lange

Thijs de Lange

1e prijs Wij staan op!

Thijs de Lange won de eerste prijs met zijn project Wij staan op!, een landelijke organisatie die wordt gerund door jongvolwassenen met een handicap en die zich toelegt op de implementatie van het VN-verdrag Handicap.

De Lange: 'Na het winnen van de AUV-alumnusprijs heeft Wij Staan Op! nieuw talent aangetrokken. Hierdoor heeft de stichting voor en door jongvolwassenen met een handicap weer frisse energie. Het geldbedrag zal worden besteed aan een training die ervoor zorgt dat iedereen de pijlen dezelfde kant op heeft staan. Zelf heb ik besloten weg te gaan bij Wij Staan Op!.

Nu ik de stichting met een gerust hart kan achterlaten, wil ik mij op andere dingen gaan richten. Ik ben inmiddels een eigen bedrijf gestart waarmee ik vooral als dagvoorzitter naar voren treed, maar waarmee ik ook in te huren ben als adviseur op het gebied van inclusie, en als tekstschrijver/journalist. De opleiding Taal en Communicatie en de ervaring en het netwerk die ik bij Wij Staan Op! heb opgedaan, geven me bij al deze activiteiten een goede basis. En wie weet ben ik volgend jaar gemeenteraadslid...'

 

Sergio Garcia

Sergio Garcia

2e prijs en publieksprijs El Maravilloso Reino del Ajedrez para Niños (Children Chess World)

De tweede prijs en de publieksprijs werden gewonnen door Sergio Garcia. Hij wil kinderen in Gautemala interesseren voor schaken door boeken, schaakborden en schaakstukken ter beschikking te stellen.

Garcia: 'Dankzij de prijs van de AUV heb ik het boek El Maravilloso Reino del Ajedrez para Niños (Children Chess World) kunnen doneren aan verschillende instanties. In juli wil ik samen met de co-auteur van het boek een tournee maken langs conferenties, en het boek doneren in verschillende gemeenten. Daarnaast wil ik een deel van de prijs gebruiken om samen met andere professionals een NGO op te richten ter bevordering van onderwijs en voedselveiligheid vanuit een interdisciplinair perspectief.

Een ander deel van de prijs zal ik gebruiken voor een tweede editie van Children Chess World, die twee partijen zal gaan bevatten van Max Euwe en regerend kampioen Magnus Carlsen. Euwe studeerde af aan de UvA en combineerde zijn academische carrière met een sportcarrière. Het opnemen van Euwe in deze editie is voor mij ook een manier om de AUV te bedanken voor de toegekende prijs. Ik hoop dat ik met dit boek meer Guatemalteekse kinderen kan bereiken en hen kan inspireren om te gaan schaken.

Het resterende bedrag van de AUV-alumnusprijs wil ik investeren in toekomstige activiteiten. Hiervoor zoek ik samenwerking met andere AUV-winnaars die in de regio actief zijn: Antonia McGrath en Lisa van Holsteijn (educate, 2019) en Sander Wirken (Niños de Guatemala, 2018), omdat ik van hun ervaringen kan leren en we samen onze projecten meer impulsen kunnen geven. Op professioneel vlak streef ik ernaar om les te geven en onderzoek te doen aan universiteiten in Guatemala.'

 

Freija Poll

Freija Poll

3e prijs Stichting OverMalbruggen

Freij Poll sleepte de derde prijs in de wacht met Stichting OverMalbruggen, waarmee zij ontmoetingen tussen buurtbewoners in de wijk Malburgen in Arnhem wil stimuleren door middel van theater, muziek en dans. 

Poll: 'Met het gewonnen bedrag hebben we tijdens de coronacrisis toch nog enkele activiteiten kunnen organiseren. We hebben headsets voor onze spelers gekocht, zodat we goed online konden repeteren, en gezorgd voor een decor dat we tijdens buitenrepetities en ons eerste livestream-optreden konden gebruiken. Verder hebben we kunnen investeren in opname- en geluidstechniek om optredens goed te kunnen streamen en mooie opnames te kunnen maken. Deze nieuwe technieken zorgen ervoor dat onze voorstellingen nog toegankelijker zijn geworden voor het publiek. 

Na de zomer willen we ons project over eenzaamheid en verbondenheid in de wijk Malburgen afronden. Daarna willen we een project starten rondom het thema 'je thuis voelen'. We willen interviews in de wijk afnemen en een multidisciplinaire voorstelling neerzetten in de vorm van een diner in combinatie met een wandeling waarbij je deze verhalen hoort. Verder willen we een voorstelling over het thema organiseren voor en door wijkbewoners van Malburgen. Momenteel zijn we druk bezig dit financieel haalbaar te maken. Donaties zijn van harte welkom, zodat wij via dans, theater, muziek en meer verbindingen een multidiverse krachtwijk kunnen realiseren!'