Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een jaar later: de winnaars van de AUV-alumnusprijs 2018

De Amsterdamse Universiteits-Vereniging reikt ieder jaar de AUV-alumnusprijs uit, een aanmoedigingsprijs voor jong talent. De prijswinnaars van 2018 hebben mede dankzij het prijzengeld hun projecten het afgelopen jaar verder weten uit te breiden en nieuwe stappen gezet.

Boudewijn Wijnands
Boudewijn Wijnands

Boudewijn Wijnands

1e prijs Deedmob

Met Deedmob won Boudewijn Wijnands (Economics and Business, 2014) de eerste prijs bij de AUV-alumnusprijsuitreiking 2018. 

Hoe gaat het een jaar later?

'Het is bijna een jaar geleden dat ik de eer had om de AUV-alumnusprijs te mogen ontvangen voor Deedmob. Terugkijkend op het afgelopen jaar is er in positieve zin veel gebeurd. Het is een jaar waarin wij als Deedmob veel impact hebben mogen maken. Zo heeft ons online vrijwilligerswerkplatform meer dan 5.000 nieuwe bloeddonoren geworven voor Sanquin, de Nederlandse bloedbank. Verder zijn wij maal drie gegroeid in termen van het aantal goede doelen dat ons vrijwilligerswerkplatform gebruikt, hebben zich nieuwe corporate klanten aangesloten bij de Deedmob community en is ons team bijna verdubbeld. Kortom: de AUV-alumnusprijs zette de toon voor veel goeds.

We zijn er echter nog lang niet. Er moeten nog veel stappen worden gezet voordat we ons doel hebben bereikt: wereldwijd het grootste 'goed doen' platform zijn in een nieuwe digitale wereld. Veel goede doelen hebben begeleiding nodig om deze digitale wereld beter te begrijpen. Daarom hebben wij offline trainingen gegeven aan goede doelen, waarvoor wij het AUV-alumnusprijsgeld gebruikt. Door deze trainingen hebben wij meer dan dertig goede doelen slagvaardiger kunnen maken om effectiever vrijwilligers te recruteren en te mobiliseren op ons online platform. 

Kortom onze, maar vooral mijn, dank is groot dat ik deze mooie prijs het afgelopen jaar heb mogen ontvangen. Ik raad daarom iedereen aan om UvA-alumni, die deze wereld dagelijks beter proberen te maken, te nomineren voor deze prijs.'

Sander Wirken
Sander Wirken

Sander Wirken

2e prijs Niños de Guatemala

Met Niños de Guatemala won Sander Wirken (International and European Law, 2011 en Politicologie, 2011) de tweede prijs bij de AUV-alumnusprijsuitreiking 2018. 

Hoe gaat het een jaar later?

'Tijdens de AUV-dag ontving Niños de Guatemala de tweede prijs van de AUV-alumnusprijs. Aan het eind van die maand was het in Guatemala alweer het einde van het schooljaar, dat daar gelijk loopt met het kalenderjaar. En dus was er ook weer de diploma-uitreiking voor zo’n 75 leerlingen die de basisschool of de middelbare school af hadden gerond. Ook in 2019 gaan er weer zo’n 500 leerlingen naar onze twee basisscholen en onze middelbare school; allemaal kinderen die zonder Niños de Guatemala niet de kans zouden hebben gehad om naar school te gaan! Het hotel, het restaurant, de talenschool en het reisbureau zorgen bovendien voor steeds stabielere lokale inkomsten voor onze scholen. De alumnusprijs betekent een mooie erkenning voor het werk van Niños de Guatemala. Onze grootste uitdaging nu is om de leerlingen van onze middelbare school de mogelijkheid te bieden om nóg verder te leren! Wie weet kan op een dag één van onze leerlingen naar de UvA… '

Ellen van den Honert
Ellen van den Honert

Ellen van den Honert

3e prijs Wild About Music Foundation

Met haar documentaire Wild About Music Foundation won Ellen van den Honert (Politicologie 1995) de derde prijs bij de AUV-alumnusprijsuitreiking 2018. 

Hoe gaat het een jaar later?

'Het winnen van de AUV-alumnus prijs is alsof je idee vanaf je zolderkamer in één klap midden in de maatschappij landt! Nou ja, zo gaat het natuurlijk niet helemaal. Maar toch, je idee en harde werk krijgen een kwaliteitsstempel, een vote of confidence. Daarmee kan je als organisatie én als persoon met vertrouwen en moed de volgende stappen zetten. Het prijzengeld van 1.000 Euro hebben wij - Wild About Music Foundation - besteed aan het editen van onze documentaire film. Editen is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid, dus ook wat dit betreft was de prijs zeer welkom. De documentaire, over de rol van kunst in wildernisbescherming, komt dit jaar uit en zal ook aan de UvA vertoond gaan worden. Kortom: een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden!'

Oud Geleerd Jong Gedaan
Enny van Arkel en Ilse Nieuwland

Enny van Arkel en Ilse Nieuwland

Publieksprijs Oud Geleerd Jong Gedaan

Met Oud Geleerd Jong Gedaan wonnen Enny van Arkel (Master Pedagogische Wetenschappen, 2012) en Ilse Nieuwland (Master Training and Development, 2012), de publieksprijs bij de AUV-alumnusuitreiking 2018. Sinds 2014 organiseert Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) interactieve colleges voor senioren, gegeven door student-docenten. Zij verbinden generaties door middel van kennis en dit jaar doen meer dan 4200 senioren en 200 studenten mee aan de collegereeksen.

Hoe gaat het een jaar later?

'Wij streven naar een maatschappij waar een leven lang leren de norm is en het winnen van deze publieksprijs was een extra erkenning voor ons werk. Het geld dat we hebben gewonnen met de publieksprijs hebben we gebruikt om collegereeksen te ontwikkelen voor mensen met dementie, zodat ook zij de kans krijgen om deel te nemen. Inmiddels hebben meer dan 500 mensen met een vorm van dementie deze colleges gevolgd. Je ziet het positieve effect ervan elke keer weer: mensen voelen zich weer serieus genomen en krijgen een podium om op een laagdrempelige manier hun kennis te delen met elkaar en de student. Het mes snijdt ook echt aan twee kanten doordat we hoogopgeleide jonge mensen introduceren in de zorgsector en in aanraking laten komen met deze doelgroep.

Door de uitgebreide begeleiding en training die de studenten vanuit OGJG ontvangen, zijn zij goed voorbereid op het geven van de colleges. Zij ontwikkelen hun presentatievaardigheden en het staat goed op hun cv. Ons motto luidt: persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd. En in het geval van het OGJG Dementie is dit ook niet afhankelijk van hoe goed je geheugen nog functioneert: iedereen kan in het hier en nu deelnemen, daar draait het om. Het gaat erom dat we generaties verbinden door middel van kennis en van elkaar laten leren. En daarin is ons project enorm geslaagd.' Enny en Ilse gaan graag met iedereen die iets wil bijdragen aan OGJG in gesprek. Wil je de colleges volgen of organiseren bij jou op locatie, of dit project financieel ondersteunen? Of wil je aan de slag als student-docent? Neem dan contact op door een mail te sturen naar info@ogjg.nl.'