Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Anna Molnàr

‘Boeken inspireren, nodigen uit tot nadenken, tot vragen stellen’

De initiatiefnemer van Kring Alluminati, de alumnikring Italiaanse taal en cultuur, is nog altijd zeer betrokken en zit vol sprankelende ideeën. Vivian Kleyn, bestuurslid van de kring, interviewde haar over haar motivatie om een alumnikring op te richten en over haar carrière.

Anna Molnàr is een vrouw met heel veel initiatief, die niet bang is om nieuwe terreinen te verkennen. Dankzij haar hebben alumni Italiaans van de Universiteit van Amsterdam hun eigen alumnikring, Alluminati, en een eigen identiteit. Hun inbreng is belangrijk voor de toekomst van de universiteit.

We spreken af bij Anna thuis in Den Haag. Aan de straat een fel gekleurde voordeur. Dat belooft wat! En inderdaad, achter die voordeur is een al even levendig leven te zien. Kater Cappuccino houdt ook van bezoek en scharrelt rond bij de grote eettafel waaraan wij ons installeren. Een klein altaar in Boeddha-stijl neemt een plekje van de tafel in: 'voor een moment van rust', zo verklaart Anna. Ze schenkt thee met keus uit bijzondere soorten.

Waarom ben je van Amsterdam naar Den Haag verhuisd?
'Een veeleisende baan bij de Ambassade van Italië maakte het op en neer reizen op den duur te zwaar.'

Maar nu toch niet meer bij de Ambassade... ?
'Ik wilde heel graag weer iets doen waar ik mijn talenten en passie in kwijt kon, iets betekenisvols voor mij en anderen, en dat heb ik nu zelf gecreëerd'.

Maar wacht even, voor we hierop verder gaan, wat ging eraan vooraf? Je studeerde Italiaanse Taal en Cultuur en hebt BA aan je naam toegevoegd. Vertel.
'De studie Italiaans aan de UvA was iets wat me echt blij maakte. Dit was het helemaal. En meteen na m'n studie had ik een droombaan gevonden: in Amsterdam, bij ENIT, het bureau voor toerisme van Italië. Een plek om me te storten op m'n passie Italië, informatie geven aan reizigers in spé, het land promoten, de pers interesseren, en de dagen vullen met Italiaans spreken en schrijven. Heel leerzaam. Op zeker moment werd het bureau abrupt gesloten en werd het voortaan via Frankfurt bestierd.'

Na diverse interessante omzwervingen – alfabetisering voor nieuwkomers in Nederland, manuscripten lezen voor De Bezige Bij, ja, zelfs even tandartsassistente – was daar het concours dat door de Ambassade van Italië werd georganiseerd.  'Ik kwam daar als winnaar uit te voorschijn en heb toen die baan geaccepteerd. Dat heb ik drie jaar gedaan, eerst op de diplomatieke afdeling, daarna bij de consulaire afdeling, van 2016 tot 2019.'

Maar voorafgaand daaraan had je al de Kring Alluminati op poten gezet. Wat dreef je?
'Voor de alumni Italiaans was er geen alumnikring. Daar moest verandering in komen vond ik. Twee collega-alumni, Sanne Schraa en Minja Sarovic, wilden samen met mij de schouders eronder zetten. Voor de grap werden we wel 'de drie gratiën' genoemd. Al met al kostte het veel moeite, maar uiteindelijk, in september 2015, was de Kring Italiaans een feit. En een van onze bestuursleden, dr. Ronald de Rooij, lanceerde de eigennaam Alluminati. Inmiddels is het een kring met zo'n vijftig leden.

Heeft het werk voor Alluminati je in bepaalde opzichten verder gebracht?
'Het aardige is dat het bestuur al spoedig bestond uit diverse generaties alumni. Min of meer bij toeval. Elk bestuurslid (er waren er toen zeven) met een eigen kijk op de toekomst en een geheel eigen inbreng. Het werkte heel goed. Daar heb ik wel van geleerd dat je op deze manier een mooie afspiegeling hebt van het ledengezelschap. Dit model zie ik wel als iets wat in diverse andere disciplines ook toepasbaar is '

Inmiddels heeft Anna het bestuur van Alluminati vaarwel moeten zeggen. Het werk voor de Ambassade eiste haar te zeer op. Toch is Anna nog steeds zeer betrokken bij de kring en zien we haar trouw bij de evenementen.

Het afgelopen jaar heb je toch besloten om je werk voor de Ambassade te beëindigen. En je hebt recentelijk BEE in de maatschappij gezet. Vertel er iets meer over.
'Ze hadden me hard nodig ten tijde van de Europese Verkiezingen (mei 2019), maar daarna heb ik de overstap gemaakt naar een bedrijf in eigen beheer. BEE staat voor Blossom Empowering Events.

Laat iedereen maar eens een kijkje nemen op Blossom Empowering Events. Blossom duidt op de ontluikende energie van het opbloeien. Binnen dit kader geef ik life coaching en organiseer ik bijeenkomsten ter ontplooiing van het individu aan de hand van inspirerende boeken. De inhoud gaan wij uitdiepen. De auteur is bij een bepaald soort workshops persoonlijk aanwezig. De discussie komt dan al gauw op gang. Boeken inspireren, nodigen uit tot nadenken, tot vragen stellen. Kortom, helpen om tot inzichten te komen over het eigen leven. De combinatie van life coaching met inspirerende boeken is een methode die ik zelf heb ontwikkeld.'

Aan de wand prijkt een ingelijst certifcaat. Het is het resultaat van een Britse online cursus die Anna deed bij de New Skills Academy: Life coaching certifcation, 25 juli 2019. Het leert life coaching aan en staat niet toe oppervlakkig te blijven; je móet de diepte in.

Een boek dat je als onderwerp van bestudering koos, is 'Gelukkig zonder kinderen' (Lisette Schuitemaker, Spectrum, feb. 2019). Sluit dit aan bij een wereldwijd spelend thema, het groen houden van de globe? Ik zie dat je zelfs je outfit aangepast hebt, groen!
'Mijn ambitie is thema's onder de aandacht te brengen, die bij velen vragen oproepen, die bezighouden, die uitwerking behoeven. Dat kan heel goed aan de hand van een boek, samen met de auteur. Inderdaad zijn de huidige 'groene tijden' momenteel voor mij een inspiratiebron. BEE biedt ook voor mijzelf een breed terrein van onderzoek, bronnen to explore.'

Anna Molnàr werd in 1978 geboren in Hongarije. Haar vader was danser van beroep en werd door het Internationaal Folkloristisch Danstheater (Amsterdam) aangetrokken vanwege zijn geroemde expertise en artistieke kunde op dit terrein. Anna was toen vier jaar oud. Het gezin verhuisde naar Nederland. Moeder werd onderwijsassistente en docente Hongaars.

Interview: drs. Vivian F.C. Kleyn, bestuurslid Alluminati
(december 2019 / 20 januari 2020)