Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Jan van der Borden
Geneeskunde 1984, KNO-arts AMC, is benoemd tot tot erelid van de Nederlandse KNO-vereniging.

Paul Burm
Sociale Geografie 1992, journalist en lobbyist, is benoemd tot voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs. Hij zet zich samen met het nieuwe bestuur in voor echte beroepsvorming van Public Affairs Management. 

Jonas Castelijns
Geneeskunde 1988, hoogleraar Radiologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc,  is bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn verdiensten op het gebied van Hoofd-Hals-radiologie.

Herma Cuppen
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Simulatie van herstructurering in moleculaire vaste stoffen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus. Cuppen combineert de leerstoel aan de UvA met haar leerstoel Computational chemistry aan de Radboud Universiteit.

Marie Deserno e.a.
promotie Psychologie 2019, Sylvie Lesuis, promotie Sciences 2019, en Alba Torrents de la Peña, promotie Geneeskunde 2018, ontvangen een Rubicon-financiering van NWO om onderzoek te gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Harreveld, Frank van, hoogleraar FMG, Sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding in relatie tot duurzaamheid en veiligheid

Frenk van Harreveld

Frenk van Harreveld
promotie Psychologie 2001, is benoemd tot hoogleraar Sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding in relatie tot duurzaamheid en veiligheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel wordt deels mogelijk gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Jan-Willem den Herder
Wis- en natuurkunde 1982, universitair hoofddocent Psychologie, is benoemd tot bijzonder hoogleraar High-Energy Astrophysics, in het bijzonder Space Instrumentation, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Het Jan van Paradijs fonds.

Martijn Katan
Scheikunde 1972, heeft de oeuvreprijs van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen ontvangen voor zijn overtuigende bijdrage aan het groot maken van de voedingswetenschappen in Nederland. De jury roemde onder andere zijn werk op het gebied van vetzuren en de introductie van de Mendelian Randomization methode.

John Kleinen
promotie Sociale Wetenschappen 1988, universitair hoofddocent Antropologie tot 2013, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting SpaarnestadPhoto waarvan het archief (13 miljoen foto’s) beheerd wordt binnen het Nationaal Archief.

Marloes Krijnen                                                                                  
Massacommunicatie 1981, oprichter en voormalig directeur van Amsterdams fotografiemuseum Foam, heeft de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen voor haar verdiensten voor de stad.

Agata Makowska
Economics 2017, heeft met haar London Economics consultancy collega’s de IPPR Economics Prize gewonnen. Het is één van de grootste geldprijzen in de wereld van economie en is geïntroduceerd om ‘radicale ideeën’ te vinden om de Britse economie nieuw leven in te blazen.

Orobio De Castro, Bram, hoogleraar FMG, Orthopedagogiek: ontwikkelings- en opvoedingsproblemen

Bram Orobio de Castro

Bram Orobio de Castro
Psychologie 1994, is benoemd tot hoogleraar Orthopedagogiek: ontwikkelings- en opvoedingsproblemen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Hassan Outaklla
Politicologie 2007, is door Willem-Alexander benoemd tot zijn persoonlijk adviseur. In deze functie zal hij het koningspaar op de hoogte houden van wat er speelt in de samenleving.

Erik Plug
promotie Economie 1997, onderzoeker bij de Amsterdam School of Economics krijgt financiering toegekend vanuit NWO Open Competitie – SGW. Deze financiering geeft hem de kans onderzoek te verrichten naar de (economische) gevolgen van moederschap.

Barbara Sierman
Nederlandse Taal- en Letterkunde 1980, heeft de Digital Preservation Coalition Fellowship Award ontvangen voor haar verdiensten op het gebied van Digitale Duurzaamheid.

Tom Springveld
Algemene cultuurwetenschappen 2007, heeft de Jan Hanlo Essayprijs Klein (1.500 euro) ontvangen voor zijn essay De ongewone zoon.

Pieter Tanis
is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder colorectale chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Joost Verhoeff
promotie Geneeskunde 2009, radiotherapeut-oncoloog UMC Utrecht, ontvangt 1,2 miljoen euro van ZonMW en KWF voor het optimaliseren van radiotherapie voor kwaadaardige hersentumoren.

Watts, Anna, hoogleraar FNWI, High-Energy Astrophysics

Anna Watts

Anna Watts
is benoemd tot hoogleraar High-Energy Astrophysics, in het bijzonder relativistische nucleaire astrofysica, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Mieke van der Weij
Nederlandse taal- en letterkunde 1982, heeft de Zilveren Reismicrofoon ontvangen voor beste radiomaker van het jaar.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

16 augustus 2019