Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Joost van den Aardweg
promotie Geneeskunde 1992, is benoemd tot hoogleraar Longziekten, in het bijzonder de klinische fysiologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Mieke Bal
emeritus hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap en cultuuranalyse, is benoemd tot doctor honoris causa 2020 aan de faculteit Kunst en Geesteswetenschappen van de Zweedse Linnaeus Universiteit.

Marike Barendse
eerstegraads U.L.O. Geschiedenis 2004, docent geschiedenis op het Vossius Gymnasium in Amsterdam, is uitgeroepen tot de beste geschiedenisleraar van 2019.

Norbert van den Berg
Geneeskunde 1987, kinderarts, is met zijn collega Tim Vreede door de burgemeester van Almere onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege hun initiatief De Kinderkliniek.

Gianfranco Bertone
is benoemd tot hoogleraar Theoretical Astroparticle Physics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marissa de Boer
UvA-onderzoeker, Jill Coster van Voorhout, universitair docent Strafrecht, en Bernadette de Bakker, arts-embryoloog  Amsterdam UMC, en hun teams zijn de winnaars van een Innovation Award 2019. De drie onderzoekers krijgen ieder 7.500 euro om hun idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Thijs Bol
Sociologie 2008, promotie Communicatie 2013, UvA-socioloog, is benoemd tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Bol doet onderzoek naar ongelijkheid in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de wetenschap en hij doceert over ongelijkheid en onderzoeksmethoden.

Jaap Bonjer  
afdelingshoofd heelkunde Amsterdam UMC, ontvangt een Impact Award Life Sciences 2019 voor de oprichting van ASC, geavanceerde trainingscentra voor chirurgische vaardigheden.

Willem Bouten  
promotie Sciences 1992, hoogleraar Computational Geo-Ecology, heeft een eervolle vermelding ontvangen bij de Impact Awards 2019 voor de ontwikkeling van lichtgewicht GPS-trackers voor vogels.

Midas Dekkers
Biologie 1973 cum laude, schrijver en bioloog, is de eerste winnaar van de Drs. P Trofee, een initiatief van het Het Heen- en Weerschap, een jaarlijkse prijs voor auteurs of kunstenaars die met humor de Nederlandse taal gebruiken of verrijken.

Raoul Engelbert
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderfysiotherapie aan de Faculteit der Geneeskunde. De leerstoel is ingesteld vanwege de stichting Hogeschool van Amsterdam.

Birte Forstmann
hoogleraar Cognitive Neuroscience, ontvangt net als Artemy Kalinovsky, Oost-Europa-onderzoeker, Arnon Kater, hematologist Amsterdam UMC,  Shaul Shalvi, universitair hoofddocent Amsterdam School of Economics,  Joost van Spanje, universitair docent Political Communication and Journalism,   Lenny Taelman, hoogleraar Algebraïsche Meetkunde  en Anna Watts, hoogleraar High-Energy Astrophysics, een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Deze prestigieuze subsidie bedraagt ca. 2 miljoen euro  per persoon.

Roelof van Gelder
promotie Geschiedenis 1997, heeft de Libris Geschiedenisprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797). Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Alice Grasveld
Medische Antropologie en Sociologie 2014, onderzoeker en oprichter van The Healthy Teeth Foundation, heeft een VIVA400 award gewonnen in de categorie Wereldverbeteraars. Grasveld hoopt met haar stichting kinderen in sloppenwijken een gezonde mond en een betere toekomst te geven. In 2017 won zij de AUV-alumnusprijs voor hetzelfde project.

Kees de Groot
Sociologie 1989, promotie 1995 aan Universiteit Leiden, is benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege het Kenniscentrum voor Levensbeschouwing en Geestelijke Volksgezondheid aan Tilburg University.

Sjoerd Jans
directeur van het cultureel studentencentrum CREA van de UvA en de HvA, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege de grote inspanningen die hij de afgelopen veertig jaar heeft geleverd om van CREA een onmisbare plaats te maken in het culturele leven van studenten.

Lex Kaper
promotie Sterrenkunde 1993, cum laude, hoogleraar Observational Astrophysics and Instrument Development, heeft de Descartes-Huygensprijs 2019 en het daaraan verbonden geldbedrag van 23.000 euro ontvangen voor zijn onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Willem Korthals Altes
Promotie Rechtsgeleerdheid 1989, is bij zijn afscheid als rechter op 1 november 2019 benoemd tot erelid van de, in 1988 mede door hem opgerichte, Vereniging voor Media- en Communicatierecht.

Marita Mathijsen
emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, heeft de Sarton Medaille 2019-2020 van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte ontvangen van de Universiteit van Gent, op grond van haar verdiensten voor de literatuurgeschiedschrijving en voor de theorie en praktijk van het editeren van historische teksten.

Jan van Mersbergen
Sociologie 1971, is met zijn boek De onverwachte rijkdom van Altena de winnaar van de NRC Lezersprijs 2019. 

Marente de Moor
Slavische talen en letterkunde 1998, heeft de Jan Wolkers Prijs, de prijs voor het beste natuurboek, ontvangen voor haar roman Foon.

Hala Naoum Néhmé
Politicologie 2009, cum laude, Economics 2013, raadslid in Amsterdam voor de VVD, neemt op verzoek van de Verenigde Naties zitting in een commissie die de nieuwe Syrische grondwet gaat schrijven.

Richard Plat
promotie Actuariële wetenschap 2010, is door beroepsgenoten en een vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2019. De jury roemt hem om zijn diepe en brede kennis van het vakgebied, de grote nationale en internationale impact van zijn onderzoek en publicaties en zijn grote gedrevenheid naar toepasbaarheid.

Ralph van Raat
Musicologie 2003, is de winnaar van de Ovatie 2019, de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leverden aan klassieke muziek in Nederland. Van Raat krijgt de prijs voor zijn zogeheten Andriessen-programma ter ere van de tachtigste verjaardag van componist Louis Andriessen.

Max Rensink
Wijsbegeerte en Geneeskunde 2017, co-assistent Amsterdams UMC, heeft de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2019 gewonnen met zijn essay Van wie is mijn lichaam?.

Bertus van Rooy
is benoemd tot hoogleraar Engelse taalkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Guido van Rossum
Wiskunde en informatica 1982, bedenker van de wereldberoemde programmeertaal Python, heeft een Dijkstra Fellowship ontvangen van het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica. Het betreft een eretitel vanwege het verrichten van bijzondere prestaties op het gebied van wiskunde en informatica.

Emile Rutgers
hoogleraar Chirurgische Oncologie, heeft tijdens het 39e congres van de European Society of Surgical Oncology een Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn inzet en grote bijdrage aan het klinisch onderzoek naar en verbetering van de kwaliteit van borstkankerchirurgie.

AnneLoes van Staa
Culturele Antropologie1993, cum laude, Geneeskunde 1993, cum laude, lector Transities in Zorg aan Hogeschool Rotterdam, is de winnaar van de eerste Deltapremie voor praktijkgericht onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden.

Nicholas Till
internationaal befaamd hoogleraar Operastudies, bekleedt per november 2019 de eerste leerstoel voor Muziektheater en Opera in Nederland. Till combineert de leerstoel aan de UvA met zijn hoogleraarschap aan de University of Sussex.

Raphaël Varga van Kibéd
Moderne geschiedenis 1986, is benoemd tot ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Port of Spain, Trinidad en Tobago, met mede-accreditatie bij CARICOM en in de eilandstaten St. Lucia, Barbados, Dominica, St. Vincent en de Grenadinen, St. Kitts en Nevis, Grenada, Antigua en Barbuda.

Jaap Visser
Film- en Televisiewetenschap 2001, is de nieuwe adjunct-directeur van de vereniging van Nederlandse Content Producenten , die de belangen behartigt van producenten voor film, televisie, documentaires en online content in Hilversum en Den Haag.

 

Archief Personalia