Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie april 2021

Mette Hazenberg 
promotie Geneeskunde 2002, is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder celtherapie in de hematologie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Peer van der Helm
Psychologie 2003, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Onderwijs en zorg voor leerlingen met cognitieve beperkingen en gedragsproblemen in het speciaal onderwijs, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs. Van der Helm combineert het bijzonder hoogleraarschap met zijn functies als lector Residentiële Jeugdzorg bij de Hogeschool Leiden.

David Hielkema 
Journalistiek en media 2020, is door de Stichting Verhalende Journalistiek verkozen tot één van de Meestervertellers van het jaar 2020. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn afstudeerwerk over de jeugdzorg, dat gepubliceerd werd in NRC Handelsblad.

Rivke Jaffe 
hoogleraar Stadsgeografie aan de UvA, heeft een Ammodo Science Award for fundamental research gewonnen, evenals Louis Vermeulen, promotie Geneeskunde 2010, hoogleraar Moleculaire oncologie aan de UvA/Amsterdam UMC. Jaffe ontvangt de Award in de categorie Social Sciences. Vermeulen wint de Award in de categorie Biomedical Sciences.

Elsbeth Kalenderian
promotie Tandheelkunde 2004, is per 1 augustus 2021 benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en Vrije Universiteit Amsterdam. De benoeming is voor een periode van vijf jaar. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene Tandheelkunde aan de UvA.

Sera Markoff 
hoogleraar Theoretische hoge-energie astrofysica, is benoemd als nieuw lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Eileen Moyer
promotie Sociale wetenschappen 2003, is benoemd tot hoogleraar Anthropology of Ecology, Health and Climate Change aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA.

Samaya Nissanke
universitair docent UvA, onderzoeker bij Nikhef, is door professor Amina Helmi, Rijksuniversiteit Groningen, uitgekozen om de Suffrage Science Award voor ingenieurs- en natuurwetenschappen in ontvangst te nemen. Het Suffrage Science prijzenprogramma viert de bijdragen die vrouwelijke wetenschappers aan hun vakgebied hebben geleverd en die soms over het hoofd worden gezien ten gunste van hun mannelijke collega’s. Elke eerdere ontvanger van de prijs kiest aan wie zij haar 'erfstuk' wil doorgeven.

Cees van Rijn 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Microfluidics en Nanotechnologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens de Stichting Van der Waals Fonds. Van Rijn combineert het bijzonder hoogleraarschap met zijn functies bij Medspray B.V.

Alice Twemlow 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Wim Crouwel leerstoel Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens het Wim Crouwel Instituut, een stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. Twemlow combineert het hoogleraarschap met haar werkzaamheden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Universiteit Leiden.

Svetlana Yakovleva
ontving de Faculteitsprijs voor de beste publicatie van het jaar van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA met haar artikel Privacy Protection(ism): The Latest Wave of Trade Constraints on Regulatory Autonomy. De tweede prijs ging naar Daley Birkett, promovendus Internationaal publiekrecht, voor zijn paper Managing Frozen Assets at the International Criminal Court. De derde prijs was voor Laura Burgers, promotie Rechtsgeleerdheid 2020, universitair docent Privaatrecht, met haar artikel Should Judges Make Climate Change Law