Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie juni 2021

Bert-Jan van den Born
promotie Geneeskunde 2008, is benoemd tot hoogleraar Etnische verschillen in de pathogenese van cardiovasculaire aandoeningen aan de Faculteit der Geneeskunde.

Marco te Brömmelstroet
promotie Sociale Wetenschappen 2015, hoogleraar Urban Mobility Futures, heeft samen met journalist Thalia Verkade de Brusseprijs 2021 gewonnen voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. In Het recht van de snelste geven zij een scherpe analyse van de prominente plek die de auto heeft veroverd in de publieke ruimte, en laten ze zien hoe dit anders kan. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Eddie Brummelman e.a.
heeft net als Dimitri van den Meerssche, Fabiola Müller en Loes Pouwels, allen UvA-onderzoekers, een KNAW Early Career Partnership toegekend gekregen. Zij krijgen de gelegenheid om een interdisciplinaire bijeenkomst te organiseren en ontvangen hiervoor ieder een bedrag van 10.000 euro.

Thomas Buser
promotie Economie 2012, is benoemd tot hoogleraar Behavioural Applied Microeconomics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Jeroen L. Davidson
Fiscaal recht 1988, is per 1 juli 2021 benoemd tot bestuursvoorzitter (CEO) van accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young in Nederland.

Jan Willem Duyvendak e.a.
promotie Sociale Wetenschappen 1992, faculteitshoogleraar Sociologie en directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), en Deanne den Hartog, hoogleraar Organisatiegedrag, treden toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap van topwetenschappers. In totaal heeft de KNAW drieëntwintig nieuwe leden gekozen.

Serena Ferante
is benoemd tot hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

René Gerritsma e.a.
ontvangt net als Erik Rietveld, Floris Roelofsen en Chris Slootweg, allen UvA-wetenschappers, een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs kunnen zijn ieder de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Judith Good
is benoemd tot hoogleraar Human Factors in the Internet of Things aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Jason Hessels
is benoemd tot hoogleraar Observationele Hoge-Energie Astrofysica, in het bijzonder Radioastronomie, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Milena Holdert e.a.
heeft net als Mark Lievisse Adriaanse, beiden master Journalistiek en Media, een Tegel gewonnen, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Holdert won samen met haar Nieuwsuur-collega Renee van Hest in de categorie Onderzoek, Lievisse Adriaanse en zijn NRC-collega Derk Stokmans wonnen de Tegel in de categorie Achtergrond.

Marcel Levi
promotie Geneeskunde 1991 en voormalig AMC-bestuursvoorzitter, is benoemd tot hoogleraar Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde. Het gaat om een benoeming voor één dag per week. Levi combineert het hoogleraarschap met zijn nieuwe functie als voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Karen Maex
rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, wordt de nieuwe voorzitter van de League of European Research Universities (LERU), het netwerk van 23 onderzoeksintensieve Europese universiteiten. 

Emma Mamisoa Nomena
promovendus bij het Institute of Physics, is opgenomen in de ‘Forbes 30 under 30 Europe’, een lijst van getalenteerde millenials samengesteld door Forbes magazine. Met haar onderzoek naar groene materialen won zij eerder al de Green Talents Award.

Christof Monz
promotie Science 2003, is benoemd tot hoogleraar Language Technology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Anwar Osseyran
hoogleraar Business Analytics and Computer Science, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet op het gebied van ICT voor onderwijs en onderzoek en de bijdrage die hij daarmee leverde in zijn rol als (oud-) bestuurder van SURF.

Albert Polman
hoogleraar Nanofotonica en fotovoltaïca aan de UvA en AMOLF-groepleider, ontvangt een Advanced Research Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Polman zal de subsidie gebruiken om een nieuw soort kwantum-elektronenmicroscoop te ontwikkelen.

Thijs Reuten
Politicologie (International Betrekkingen) 1998, is toegetreden tot het Europees Parlement namens de PvdA.

Machteld Roos
Bedrijfseconomie 2000, is benoemd tot Vicevoorzitter College van Bestuur bij de Universiteit Twente.

Peeroz Saeed
is benoemd tot hoogleraar Orbita Chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Daniëlle Slootjes
is benoemd tot hoogleraar Oude geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Willy Spaan
is toegetreden tot de raad van toezicht (RvT) van de Universiteit van Amsterdam. De benoeming door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voor een periode van vier jaar.

Peter van Tienderen
is door het College van Bestuur van de UvA herbenoemd als decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De tweede termijn van Van Tienderen gaat in per 1 januari 2022 en is voor een periode van vijf jaar.

Jeroen van de Ven
is benoemd tot hoogleraar Information, Communication, and Strategic Interaction aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Jacco Vink
astrofysicus, heeft een ‘NWO-groot’-subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dit geld kan Nederland zeer gespecialiseerde camera’s ontwikkelen en produceren voor de toekomstige zuidelijke Cherenkov Telescope Array die wordt gebouwd in het noorden van Chili.

Alexander Vlaar
promotie Geneeskunde 2010, is benoemd tot hoogleraar Translationele Intensive Care Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

Claes de Vreese
promotie Communicatie 2003, is door het College van Bestuur benoemd tot universiteitshoogleraar Artificial Intelligence and Society. Hiermee krijgt de UvA een vijfde universiteitshoogleraar op het terrein van AI.

Jørgen Wadum
promotie Geesteswetenschappen 2009,  emeritus hoogleraar Conservering en restauratie, heeft tijdens de virtuele conferentie van het Committee for Conservation van ICOM de ICOM-CC-medaille uitgereikt gekregen. Wadum is momenteel verbonden aan de Nivaagaard Collection in Denemarken.