Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Khadija Arib
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer, ontvangt de Aletta Jacobsprijs 2020. De prijs wordt toegekend vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van met name Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond, en voor de wijze waarop zij het vieren van honderd jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen én vrouwen.

Benny Åkesson
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Design Methodologies for Cyber-Physical Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege TNO. Åkesson combineert de leerstoel aan de UvA met zijn onderzoekswerk als Senior Research Fellow bij ESI, onderdeel van TNO in samenwerking met partners.

Gandolfo Cascio
Italiaanse taal- en letterkunde 2001, assistant-professor Italian Literature and Translation Studies bij Universiteit Utrecht, is onderscheiden met de 'Knight of the Order of the Star of Italy' vanwege zijn academische prestaties.

Robbert Dijkgraaf
universiteitshoogleraar UvA, heeft de Irispenning ontvangen en het daaraan verbonden geldbedrag van 10.000 euro. De prijs is door wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie. Tevens ontvangt Dijkgraaf op 24 november de Mensa  Fonds Impact Award vanwege zijn inzet om wetenschap begrijpelijk en interessant te maken voor jong en oud en omdat hij een lichtend voorbeeld is voor het maken van impact in relatie tot hoogbegaafdheid.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA
Robbert Dijkgraaf (foto: Andrea Kane Courtesy - IAS)

Leon Gommans
promotie Sciences 2014, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Exchange Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Karlijn van den Heuvel
Information Law 2018, heeft de Hans Frankenprijs ontvangen, een initiatief van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering dat is bedoeld voor de meest innovatieve afstudeerscriptie op het gebied van ICT-recht.

Simone Huis in ’t Veld
Sociologie 1995, is de nieuwe directievoorzitter van Euronext Amsterdam. Zij volgt hiermee Maurice van Tilburg op. Huis in ’t Veld was eerder operationeel directeur voor Deutsche Bank Nederland, waar zij sinds 2010 diverse leidinggevende functies bekleedde.

Louise Korthals
Sociologie 2007, cabaretière, heeft een Poelifinario gewonnen in de categorie Engagement voor Alles is er!, waarin ze volgens de jury het ‘uiterste persoonlijke moeiteloos verbindt aan het maatschappelijk relevante’.

Marloes Krijnen
Massacommunicatie 1981, directeur van het Amsterdamse fotomuseum Foam, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van fotografie.

Jaap Lampe
Nederlandse Taal- en Letterkunde 1986, vertrekt per 1 november 2019 na bijna zestien jaar als algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Hij wordt opgevolgd door Edwin van Balken, die samen met zakelijk directeur Yvonne van Popta de tweekoppige directie vormt. Lampe gaat door als zelfstandig adviseur in de cultuur.

Aai Prins
Russische taal- en letterkunde 1986, literair vertaalster Russisch-Nederlands,  heeft de Letterenfonds Vertaalprijs 2019 ontvangen. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als cultureel ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.  

Frans Schalkwijk
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogiek, in het bijzonder van de gewetensontwikkeling, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Justus Uitermark
Sociale geografie 2003, promotie Communicatie 2010, is benoemd tot hoogleraar Urban Geography aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Velde, Nathalie, van der, hoogleraar AMC
Nathalie van der Velde (foto: Dirk Gillisen)

Nathalie van der Velde
Geneeskunde 2001, is benoemd tot hoogleraar Ouderengeneeskunde, in het bijzonder Valpreventie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Sander Woutersen
promotie Sciences 1999, Griekse en Latijnse taal en cultuur 2001, is benoemd tot hoogleraar Fysische Chemie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Archief Personalia