Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie oktober 2020

Khadija Arib 
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer , krijgt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit, vanwege haar 'grote bijdrage aan de positie van migrantengroepen in onze samenleving en haar inzet voor de waarden van de democratie, met speciale aandacht voor de stem van minderheden'. Arib ontving verder een PAX Duif van Vredesorganisatie PAX, voor bijzondere vredesinitiatieven. 

Irma van den Berg 
Nederlands recht 1992, partner en advocaat bij Six advocaten, heeft de Gouden Zandloper voor de Meest Maatschappelijk Betrokken Jurist gewonnen voor haar nevenwerk voor de stichting Lawyers for Lawyers. Deze stichting ondersteunt wereldwijd advocaten die in hun beroepsuitoefening worden bedreigd.

Anita Boelen 
promotie Geneeskunde 1996, is benoemd tot hoogleraar Schildklierhormoon metabolisme, moleculaire en diagnostische aspecten aan de Faculteit der Geneeskunde. 

Jan de Boer
hoogleraar Theoretische natuurkunde , is benoemd tot nieuw lid van de Raad van Bestuur van NWO. De Boer is tevens de nieuwe voorzitter voor het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen.

Thijs Bol
promotie Sociale wetenschappen 2013 en universitair hoofddocent Sociale wetenschappen, heeft een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC), net als Janna Cousijn, promotie Psychologie 2012 en universitair docent Developmental Psychology, Efstratios Gavves, promotie Informatica 2014 en universitair docent, Imke Harbers, universitair hoofddocent Transnational Configurations, Conflict and Governance, Kristine Krause, universitair docent Anthropology of Health, Care and the Body, Sanne Kruikemeier, promotie Communicatiewetenschappen 2014 en universitair hoofddocent Political Communication & Journalism, Boris Noordenbos, universitair docent Literatuurwetenschap en Damian Trilling, promotie Communicatiewetenschappen 2013 en universitair hoofddocent Political Communication & Journalism. De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers met een team vijf jaar lang onderzoek kunnen doen.

Antal van den Bosch
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van den Bosch combineert zijn leerstoel met zijn directeurschap van het Meertens Instituut van de KNAW.

Corstiaan Breugem 
promotie Geneeskunde 2003, is benoemd tot hoogleraar Plastische Cchirurgie, in het bijzonder Kinderplastische chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde. 

Damiaan Denys 
hoogleraar Psychiatrie en afdelingshoofd Psychiatrie aan het Amsterdam UMC , heeft de Ig Nobelprijs in de categorie Geneeskunde gewonnen. Denys ontving de prijs voor het onderzoek dat hij deed naar misofonie: de aandoening waarbij specifieke geluiden, zoals niezen of het ritselen van papier, walging of agressie veroorzaken. De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt toegekend aan onderzoek waarom mensen eerst moeten lachen, maar dat daarna ook aan het denken zetten. 

Sylvia Dermout
Geneeskunde 1986, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege het langdurig verstrekken van psychosociale zorg aan patiënten met kanker, zowel binnen, maar vooral buiten haar reguliere werk als gynaecoloog. 

Louise Elffers 
promotie Maatschappij- en Gedragswetenschappen  2011, UvA-docent, is de nieuwe directeur-bestuurder van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een samenwerking van de gemeente Amsterdam en de UvA , Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit en Hogeschool Inholland. 

Joanna Ellis-Monaghan 
is benoemd tot hoogleraar Discrete Mathematics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Rebecca Gomperts
Geneeskunde 1991, staat op de lijst met honderd invloedrijkste mensen van dit jaar, die is opgesteld door het Amerikaanse tijdschrift Time. Gomperts is arts en oprichter van Women on Waves, een organisatie die vrouwen ondersteunt in landen waar abortus niet is toegestaan.

Linda Hummel 
Europese studies 1987, is per 1 januari benoemd tot directeur van de Leprastichting.

Marcel Levi 
promotie Geneeskunde 1991, is per 1 april 2021 benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Levi is momenteel CEO van University College London Hospitals (UCLH). Eerder was hij bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum en hoogleraar Interne geneeskunde aan de UvA.

Sindy Löwe 
Artificial Intelligence 2019, is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2020. De facultaire prijzen zijn gewonnen door Dieuwke Zwier, Social Sciences 2009, (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), Amira Francesca Freeman, Geschiedenis 2019, (Faculteit der Geesteswetenschappen), Thomas Engelsma, Medical Informatics 2019, (Faculteit der Geneeskunde), Benjamin Hattemer, Economics 2019, (Faculteit Economie en Bedrijfskunde), Eva Kuijpers, Tandheelkunde 2019, (Faculteit der Tandheelkunde) en Philipp Günther, International and European Law 2019, (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

Luuk Mulder 
Journalistiek en media 2012, heeft net als Jannie Schipper, Journalistiek en media 2005, Gidi Pols, Mediastudies 2017, en Jochem van Staalduine, Mediastudies 2017, een Loep gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. Mulder won deze – samen met Siebe Sietsma - voor Signalerende Onderzoeksjournalistiek, Schipper voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek en Pols en Van Staalduine wonnen de aanmoedigingsprijs. 

Els Nieveen van Dijkum 
promotie Geneeskunde 1998, is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder endocriene chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Timothy Noël 
is benoemd tot hoogleraar Flow Chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Iduna Paalman 
Geschiedenis 2015, schrijver, heeft de Poëziedebuutprijs ontvangen voor haar debuutbundel De grom uit de hond halen. Eerder werd zij hiermee genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs en werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘literatuurtalent van het jaar’.

Willem Renema 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Palaeobiodiversity aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Naturalis Biodiversity Center. Renema combineert het hoogleraarschap met zijn functie als onderzoeksleider Marine Biodiversity bij Naturalis.

Monique Roelofs
is benoemd tot hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Marie Rosenkrantz Lindegaard 
promotie Sociale wetenschappen 2009, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Lindegaard combineert het hoogleraarschap met haar functie als senior onderzoeker bij het NSCR.

Corine de Ruiter
promotie Psychologie 1989, heeft de 2020 Rüdiger Müller-Isberner Award van de International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS) ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een lid van de IAFMHS, van wie  de carrière de fusie van klinische praktijk, wetenschappelijk onderzoek en mentorschap belichaamt.

Clarisa Sánchez Gutiérrez 
is benoemd tot hoogleraar AI and Health aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Noushine Shahidzadeh 
is benoemd tot hoogleraar Crystallization in Porous Media aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Stephan van Stalborch
Actuarial Practice Cycle 2015, senior beleidsmedewerker en actuaris bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2020. Als expert was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord, de jury roemt hem vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan dit zeer complexe dossier. Yentl Goosens, Actuarial Science and Mathematical Finance 2013, actuaris bij EY, werd uitgeroepen tot Actuarieel Talent van het Jaar.

Wytske Versteeg 
Politicologie 2005, heeft de Frans Kellendonkprijs ontvangen voor haar werk als romanschrijfster en essayiste.

Martine Vosmaer 
Vertaalwetenschap, deelt als vertaler van de roman Lente van de Britse auteur Ali Smith, mee in de Europese Literatuurprijs 2020. Deze prijs werd toegekend aan zowel Ali Smith als aan vertalers Vosmaer en Karine van Santen. Aan de prijs is voor de vertaler een geldbedrag verbonden van 5.000 euro.