Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie juni 2019

Jos Otten
Economie 1977, Nederlands recht 1988, voormalig sectordirecteur bij de Hogeschool van Amsterdam en voormalig lid Kascommissie AUV, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet als vrijwilliger voor het behoud van Amsterdamse monumenten.

Gerard Spong
Rechtsgeleerdheid 1972, strafrechtadvocaat, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak in Nederland.

Humberto Tan
Nederlands recht 1991, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligersactiviteiten. Tan is onder meer ambassadeur van de Stichting Wereld Natuur Fonds, het Rode Kruis en de Johan Cruijff Foundation.

Harro Bouwmeester
hoogleraar Plant hormone biology, is net als zijn collega-hoogleraren Natali Helberger, Henkjan Honing, Giselinde Kuipers, Tom van der Poll en Ralph Wijers door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. In totaal heeft de KNAW dit jaar negentien nieuwe leden gekozen.

Tobias Blanke

Tobias Blanke

Tobias Blanke
is benoemd op de leerstoel Humanities and AI. Na de eerder benoemde universiteitshoogleraar Maarten de Rijke en Ivana Išgum is Blanke de derde van vier nieuwe universiteitshoogleraren die zich richten op de interdisciplinaire benadering van artificiële intelligentie en haar impact.

Gang Wu
tandheelkundige bij ACTA (sectie orale implantologie en prothetische tandheelkunde) ontvangt, samen met collega’s, een EUROSTAR-subsidie van circa twee miljoen euro. De subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een toepasbare biofunctionele inkt op basis van collageen.

Ilse de Boer
promovendus bij ACTA, heeft de NWVT Hamer-Duyvensprijs 2018 ontvangen voor haar proefschrift Virtual Reality as Innovation in Dental Education - Validation of a virtual reality environment: collecting evidence ‘on-the-fly during' development and implementation.

Annemarie Kas
Journalistiek en media 2008, is de nieuwe NOS-correspondent voor Indonesië en Zuidoost-Azië. Kas woont en werkt sinds 2017 in Jakarta en deed van daaruit verslag, hoofdzakelijk voor RTL Nieuws en NRC Handelsblad

Olivier van Beemen
Franse taal- en letterkunde 2003, en Laura Steek, Geschiedenis 2006 en Journalistiek en media 2008, wonnen de Tegel-publieksprijs voor hun artikel Heineken in Afrika: seksueel misbruik, fraude op topniveau en betrokkenheid bij genocide.  De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke vakprijzen van Nederland.

Selma de Mink en Sera Markoff

Selma de Mink (l) en Sera Markoff (r)

Selma de Mink en Sera Markoff
UvA-sterrenkundigen,  zijn op 27 mei gelauwerd voor hun verdiensten voor de astronomie. De Mink kreeg de Pastoor Schmeitsprijs voor haar onderzoek aan zware sterren. Markoff ontving de Willem de Graaffprijs voor haar publieksvoorlichtingsactiviteiten. De sterrenkundigen ontvingen hun prijzen op de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie.

Marloes Krijnen
Massacommunicatie 1981, oprichter en directeur van fotografiemuseum Foam in Amsterdam, vertrekt na achttien jaar. Per 1 september krijgt het museum een nieuwe tweekoppige directie met Marcel Feil, Kunstgeschiedenis en archeologie 1992, als artistiek directeur en Nynke de Haan als zakelijk directeur.

Patrick Nederkoorn
Politicologie 2004, heeft samen met Jan Beuving en Tom Dicke de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen met het lied Die Geur. Beuving schreef de tekst op muziek van Dicke, Nederkoorn voerde het uit.

Susan Lenderink
Economie 2000, executive master Finance and Control 2005, wordt met ingang van het komend seizoen de nieuwe financieel directeur van Ajax. Zij verlaat hiervoor de Bijenkorf, waar zij sinds 2012 financieel directeur was.

Khadija Arib
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer, is benoemd tot Chevalier de la Légion d’honneur, de hoogste Franse ridderorde, vanwege haar bijdrage aan de betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland.

Joke Swiebel
Algemene politieke en sociale wetenschappen 1972 cum laude, ontvangt de Jos Brink Oeuvreprijs voor homo-emancipatie. Zij organiseerde in de jaren zestig op het Binnenhof de eerste demonstratie voor homorechten, waarvoor zij zich ook sterk maakte via het COC en de PvdA.

Jan van de Streek
hoogleraar Fiscaal concernrecht ontvangt de Saskia J. Stuivelingprijs 2018 voor zijn onderzoek naar de memo’s over de dividendbelasting. Hij heeft volgens de jury een innovatieve bijdrage geleverd aan de verslaggeving over dit onderwerp.

Winnaar Docent van het jaar 2019 Elio Baldi

Elio Baldi. Fotograaf: Wouter van der Wolk

Elio Baldi
Italiaanse taal en cultuur/master Letterkunde 2013 cum laude, docent Romaanse talen en culturen, is door de studenten gekozen tot UvA’s Docent van het Jaar 2019.

Liza van de Rijt

ACTA-promovendus, heeft de Publicatieprijs 2019 van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) ontvangen voor haar wetenschappelijke publicatie Oral health and orofacial pain in older people with dementia admitted to acute hospital awards: observational cohort study.

Luca Incurvati en Julian J. Schlöder
beiden verbonden aan de afdeling Filosofie en het Institute for Logic, Language and Computation, hebben voor hun artikel Inferential Expressivism and the Negation Problem de Sanders Prize in Metaethics 2019 gewonnen. Het winnende essay wordt beloond met 5.000 dollar en verschijnt binnenkort in Oxford Studies in Metaethics.

De winnaars van de internationale finale van FameLab 2019. UvA-sterrenkundige Athira Menon (midden) haalde de gedeelde tweede plaats.

Athira Menon (midden) tijdens de finale van FameLab

Athira Menon
postdoctoraal onderzoeker bij het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, heeft een gedeelde tweede plaats weten te veroveren bij de internationale finale van FameLab. FameLab is een pitchwedstrijd voor jonge onderzoekers, waarbij ze in drie minuten hun onderzoek moeten uitleggen aan het algemene publiek, zonder gebruik van slides.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

18 juni 2019