Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van uiteenlopende bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie augustus 2020

Bert Bakker
promotie Scheikunde 1973, krijgt net als Berenice Boutin, promotie Rechtsgeleerdheid 2015, beiden UvA-onderzoekers, het KNAW Early Career Partnership toegekend. Zij ontvangen ieder een bedrag van 10.000 euro, waarmee zij een bijeenkomst kunnen organiseren om interdisciplinaire samenwerking aan te gaan of uit te bouwen om tot nieuwe inzichten te komen in fundamenteel onderzoek.

Peter Bisschop 
promotie Geneeskunde 2005, is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie aan de Faculteit der Geneeskunde. Bisschop bestudeert de neuro-endocriene regulatie van de botstofwisseling.

Niek de Brabander 
bachelor Kunstgeschiedenis 2019, heeft de Max van Bremen-scriptieprijs 2020 gewonnen voor zijn bachelorscriptie Het sublieme in de data aesthetics. Een casestudy naar het werk van Ryoji Ikeda.

Renée van den Brink
promotie Geneeskunde 1990, cardioloog UMC, heeft ter gelegenheid van haar pensionering de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen. Ze ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor de gezondheidszorg in Amsterdam. In 1986 werd Van den Brink één van de eerste Nederlandse vrouwelijke cardiologen.

Remus Dame 
Scheikunde 1997, is benoemd tot hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Biochemie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Marc Davidson
Natuurkunde 1994 en Filosofie 1995, promotie Natuurkunde 1994 en promotie Filosofie 2009 is per 1 september 2020 benoemd tot hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit.

Birte Forstmann 
hoogleraar Cognitive Neuroscience, heeft, net als Artemy Kalinovsky, Oost-Europa-onderzoeker, Arnon Kater, hematologist Amsterdam UMC, Shaul Shalvi, universitair hoofddocent Amsterdam School of Economics, Joost van Spanje, universitair docent Political Communication and Journalism, Lenny Taelman, hoogleraar Algebraïsche Meetkunde en Anna Watts, hoogleraar High-Energy Astrophysics, een Consolidator Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). Deze prestigieuze subsidie bedraagt circa 2 miljoen euro per persoon.

Joachim Goedhart 
universitair docent van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS-UvA) heeft samen met zijn collega’s Przemek Krawczyk (promotie Geneeskunde 2009, AUMC) en Martijn Luijsterburg (promotie Sciences 2008, LUMC) een Open Science Use Case Award in de wacht gesleept voor hun case A webtool for interactive data visualization and data sharing.

Dick den Hertog 
is benoemd tot hoogleraar Operations Research aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Den Hertog zal zich richten op het ontwikkelen en oplossen van wiskundige optimalisatievraagstukken. 

Eric Hoedemaker
Geneeskunde 1985, Ridder in Orde van Oranje-Nassau, is bij zijn afscheid benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging Farmaceutische Geneeskunde. Dit vanwege zijn grote inspanningen die hij de afgelopen 35 jaar heeft verricht voor de geneesmiddelen ontwikkeling ten behoeve van de Nederlandse patiënten.

Blandine Joret 
promotie Geesteswetenschappen 2015, docent afdeling Mediastudies heeft een Comenius Teaching Fellow-beurs ontvangen van 50.000 euro voor de ontwikkeling van een 'Film Club' voor bachelorstudenten Mediastudies. Het Comeniusprogramma stelt excellente en bevlogen docenten in staat om hun visie en plannen voor onderwijsvernieuwing te realiseren.

Gerben van Kleef 
hoogleraar Sociale psychologie, en universitair docent Eftychia Stamkou hebben respectievelijk een mid career award en een early career award in de wacht gesleept van de European Association of Social Psychology (EASP). De awards van de EASP zijn bedoeld voor onderzoekers die een 'uitstekende bijdrage' hebben geleverd aan het onderzoeksveld van de sociale psycholog

Alex de Koter 
hoogleraar Astrophysics, is verkozen tot FNWI Docent van het Jaar.

Mari Mikkola 
is benoemd tot hoogleraar Philosophy (Metaphysics) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Janne Nijman
hoogleraar History and Theory of International Law, is benoemd tot hoogleraar International Law aan het Graduate Institute in Genève. Nijman zal deze parttime-aanstelling combineren met haar verantwoordelijkheden aan de UvA en het T.M.C. Asser Instituut.

Gerard Nijsten
directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Geesteswetenschappen is per 1 november benoemd tot directeur van de Bibliotheek UvA/HvA.

Julia Noordegraaf 
hoogleraar Digitaal Erfgoed, krijgt net als Bernhard Rieder, universitair docent New Media and Digital Culture, financiering van het Platform Digitale Infrastructuur SSH voor hun projecten over respectievelijk infrastructuur voor cross-mediaonderzoek, en tools voor social-mediaonderzoek. 

Nina Polak
Cultural Analysis 2012, heeft de Inktaap 2020, dé literaire jongerenprijs, gewonnen voor haar boek Gebrek is een groot woord.

David Rijser 
promotie Letteren 2006, docent Latijn bij de UvA en sinds 2019 ook bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid, heeft de OIKOS publieksprijs gewonnen. De publieksprijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die met zijn of haar oeuvre een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek.

Machteld Roos
Bedrijfseconomie 2000, is per 1 september 2020 benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Moviera.

Maarten Schim van der Loeff 
promotie Geneeskunde 2003, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie van seksueel overdraagbare infecties aan de Faculteit der Geneeskunde. De leerstoel is ingesteld vanwege de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam.

Jannie Schipper
Journalistiek en Media 2005, heeft, net als Luuk Mulder, Journalistiek en Media 2012, Erik van Rein, Mediastudies 2017, Jolanda van de Beld, Politicologie 2014 en Nina van Hattum, Mediastudies 2016, een Tegel gewonnen. De Tegels gelden als de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland. 

Maurits van Selms 
promotie Tandheelkunde 2005, heeft de NTVT-publicatieprijs gewonnen voor zijn artikel Zingen gaat niet gepaard met kaakklachten.

Shaul Shalvi 
promotie Psychologie 2011, is benoemd tot hoogleraar Behavioural Ethics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde 

Judy Shamoun-Baranes 
universitair hoofddocent bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA, is benoemd tot hoogleraar Animal Movement Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

René Smit
promotie Rechtsgeleerdheid 1997, docent Recht van de Economische en Monetaire Unie, is door studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gekozen tot Docent van het Jaar 2020.

Mark Vermeij
promotie Life and Earth Sciences 2002, is benoemd tot hoogleraar Tropical Marine Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marcel Worring
promotie Informatics 1993, is benoemd tot hoogleraar Multimedia Analytics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.