Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Interviews met onderzoekers

Resultaten: 1 - 20 van 33
Resultaten: 1 - 20 van 33
 • Wim Hupperetz

  Interview met Wim Hupperetz, directeur Allard Pierson

 • Eddie Brummelman
  Eddie Brummelman

  Eddie Brummelman doet onderzoek naar complimenten en narcisme. Complimenten blijken niet altijd een positieve uitwerking te hebben.

 • Liza Mügge
  Liza Mügge

  Liza Mügge doet onderzoek naar vertegenwoordiging en diversiteit in de samenleving. Ze heeft het tot haar missie gemaakt om het debat over dit onderwerp te voeden met wetenschappelijke inzichten.

 • Joep Lange, Menno de Jong en Maria Prins

  Drie hoogleraren over epidemieën en virusbestrijding, maatschappelijk onbegrip rond vaccinatieprogramma’s en over belang en toepasbaarheid van deze raadselachtige stukjes leven.

 • Merel Kindt
  Merel Kindt

  Merel Kindt, hoogleraar Experimentele Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, verricht al verscheidene jaren onderzoek naar een nieuwe therapie die een doorbraak in de behandeling van angststoornissen lijkt te betekenen.

 • Justus Uitermark
  Justus Uitermark

  De overheid trekt zich op veel beleidsterreinen terug en verwacht veel van burgerinitiatieven. Iets te veel, zegt socioloog Justus Uitermark: volledige zelforganisatie is een utopie. Toch helpt het, als is het maar om de gevestigde orde uit te dagen.

 • Eline Smit
  Eline Smit

  Eline Smit ontvangt Veni voor onderzoek naar gezondheidscommunicatie op maat. Een groot deel van de bevolking houdt er een ongezond eet- en leefpatroon op na, ondanks de hoeveelheid gezondheidsadviezen via (online) media.

 • Beste Isleyen
  Beste Isleyen

  Politicoloog Beste Isleyen gaat onderzoeken welke gevolgen deze veranderingen hebben voor de dagelijkse praktijk van de migratie in Turkije.

 • Aukje Verhoeven
  Aukje Verhoeven

  Gezondheidspsycholoog Aukje Verhoeven wint de Creatieve Geest Prijs 2015, voor haar onderzoeksplan dat zich richt op cognitieve processen en creativiteit.

 • Albert Polman
  Albert Polman

  Natuurkundige Albert Polman tovert met licht. De UvA-pionier in zonne-energie knutselt in zijn Amolf-lab aan zonnecellen die niet alleen rood licht omzetten in stroom, maar het hele kleurenspectrum van de zon weten te vangen.

 • Marianne de Visser
  Marianne de Visser en Pieter Steinz

  Marianne de Visser is neuroloog en als hoogleraar Neuromusculaire ziekten verbonden aan het AMC-UvA. Pieter Steinz is journalist, schrijver en directeur van het Nederlands Letterenfonds.

 • Julia Noordegraaf
  Julia Noordegraaf

  Julia Noordegraaf, hoogleraar Digitaal erfgoed, kijkt uit naar het moment dat 100.000 historische boeken uit de Bijzondere Collecties van de UvA zijn gedigitaliseerd. ‘Digitalisering vergemakkelijkt onderzoek naar cultuur in Amsterdam.’

 • Morris Franken
  Morris Franken

  Morris Franken ontwikkelde met het Allard Pierson Museum, het archeologiemuseum van de UvA, de TombReader, waarmee museumbezoekers via hun mobieltje informatie krijgen over historische cultuurobjecten en hiërogliefen uit de Egyptische oudheid.

 • Marleen Hendriks, foto: Olivier Middendorp
  Marleen Hendriks

  Marleen Hendriks deed in Nigeria onderzoek naar het effect van een gesubsidieerde zorgverzekering. De verzekering moet bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, die tegenwoordig in Afrika tot de belangrijkste doodsoorzaken behoren.

 • Hilde Geurts

  Hilde Geurts doet onderzoek naar de cognitieve processen die ten grondslag liggen aan de psychiatrische stoornissen autisme en ADHD en kreeg daarvoor de Betto Deelman prijs. 'Mensen met autisme dragen zelf ook veel goede ideeën aan.'

 • prof. dr. Mark Deuze
  Mark Deuze

  De journalistiek is dood. 'Klopt niet', zegt Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het veranderende journalistieke landschap is weliswaar aan verval onderhevig, maar is tegelijkertijd springlevend.

 • Ugur Ungor
  Ugur Ümit Üngör

  Ümit Üngör is universitair docent en verricht onderzoek bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. We praten met hem over de Rwandese genocide en hoe je je dagelijks met zo'n vreselijk fenomeen kunt bezighouden.

 • B. Kalir
  Barak Kalir

  Antropoloog Kalir heeft onderzoek gedaan naar het lot van ongedocumenteerde migranten. De Europese Onderzoeksraad kende hem een startstipendium toe voor zijn project over het uitzettingsbeleid in vier landen.

 • dhr. prof. dr. Klaas Hellingwerf, medewerker FNWI, hoogleraar
  Klaas Hellingwerf

  Klaas Hellingwerf, hoogleraar Algemene Microbiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, over bacteriën, klimaatverandering en de mogelijkheid om schone energie op te wekken.

 • Theoretical and Computational Ecology groep in Collaboratorium featuring Willem Bouten, Emiel van Loon, Jurriaan Spaaks en Judy Shamoun-Barenes
  Judy Shamoun-Baranes en Willem Bouten

  Zij ontwikkelden een gps-tracker om vogels te volgen en bouwen nu de app 'Vogel het uit!' zodat iedereen zijn waarnemingen van vogels kan doorgeven.