Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Boeken

Resultaten: 1 - 30 van 564
Resultaten: 1 - 30 van 564
 • Verliefd op Nederland
  Verliefd op Nederland

  De meest bijzondere plekken vind je dicht bij huis. Roëll de Ram, reisblogger en oprichtster van de populaire reisblog wearetravellers.nl, verzamelde tientallen plekken in Nederland die erom vragen om bezocht te worden. Het resultaat? Het prachtige reisinspiratieboek 'Verliefd op Nederland'.

 • Erasmus: dwarsdenker

  Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven.

 • Hoe verschillig

  In haar nieuwe bundel dicht Marjoleine de Vos over de onmogelijkheid van de terugkeer.

 • Amalia, Prinses van Oranje

  Een spel van list en liefde in de zeventiende eeuw. In de nieuwe historische roman van Matthias Rozemond staat het leven van prinses Amalia centraal.

 • Vuurduin

  In het essay ‘Vuurduin’ gaat filosoof Eva Meijer een week naar Vlieland. Met de hulp van schrijvers, filosofen, kunstenaars en hond Doris gaat zij op zoek naar wat er precies verdwijnt in de natuur en wat we ertegenover kunnen zetten.

 • Leugen & waarheid

  Bas Heijne ging voor 'Leugen & waarheid' op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Een diepgravend portret van onze verwarrende tijd.

 • KliFi

  Met 'KliFi' schreef Adriaan van Dis een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.

 • Trek

  Culinair journalist en historicus Charlotte Kleyn combineert enthousiaste nieuwsgierigheid en gedegen academisch onderzoek in een aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis.

 • Melktanden

  Emma Curvers schrijft in haar nieuwe roman over de stereotypen over liefde, trouw en de concurrentie tussen vrouwen.

 • Zo niet, dan toch

  Sjoerd van der Niet laat zien wat we precies doen als we redeneren. Waar eindigt logica en waar begint verantwoordelijkheid?

 • In mijn mand

  UvA-alumnus en dichter des vaderlands Lieke Marsman publiceert haar vierde dichtbundel ‘In mijn mand’. Marsman reflecteert in haar poëzie op ziek zijn en wat het leven precies de moeite waard maakt.

 • De zijkant van de filosofie

  Alumnus Frank Meester schreef samen met Aline D'Haese een sprankelend twistgesprek over de rol van vrouwen in de geschiedenis van de filosofie.

 • De familie Wachtman

  Wat weegt zwaarder: het recht op anonimiteit van een spermadonor of het recht van een kind om te weten van wie het afstamt? Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm schreef zijn tweede roman over dit nog altijd relevante dilemma: ‘De familie Wachtman’.

 • De autobiografie van Elisabeth Strouven (1600-1661)

  In de 17e eeuw schreef Elisabeth Strouven, stichteres van het klooster Calvariënberg, haar eigen biografie. Deze is nu ingeleid en uitgegeven door Florence Koorn naar het zeventiende-eeuwse handschrift.

 • U mag even plaatsnemen

  Ziek zijn en je kerngezond voelen, dat overkwam Caroline Reeders: moeder, directeur, echtgenote van een arts, patiënt. Met de diagnose borstkanker belandt ze in een parallel universum. Over haar ervaringen schreef ze een boek.

 • De geschiedenis van mijn seksualiteit

  UvA-alumnus en columnist Sofie Lakmaker maakt haar romandebuut met ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’.

 • De ontdekking van de natuur

  Hans Mulder, conservator van de Artis bibliotheek van de UvA, bespreekt in een prachtig geïllustreerd boek de relatie tussen mens en natuur. Met de opbrengst hiervan hoopt hij deze unieke bibliotheek te ondersteunen.

 • Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD: Ad de Jonge 1919-2002
  Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD

  Ad de Jonge werd als politiek geëngageerd student al kort na de meidagen van 1940 actief in het Verzet. In maart 1941 werd hij gearresteerd, waarna een jarenlange zwerftocht langs gevangenissen en concentratiekampen volgde. Na de bevrijding kwam hij in dienst bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

 • Meer dan woorden alleen. Taalkalender 2021

  Tot in de twintigste eeuw werd er Nederlands in de staat New Jersey gesproken, het woord robot is afkomstig uit het Tsjechisch, klanken kunnen hoekig zijn en gedichten kun je 'schrijven' in gebarentaal. Dit en veel meer staat beschreven in deze taalkalender.

 • Vier seizoenen in Damascus

  In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, leeft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby.

 • Het allerkleinste. Een reis langs de bouwstenen van alles
  Het allerkleinste. Een reis langs de bouwstenen van alles

  Robbert Dijkgraaf en striptekenaar Dirk Ridder hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat: een uniek beeldverhaal over de kleinste bouwstenen van de werkelijkheid.

 • Godinnen van de art nouveau
  Godinnen van de art nouveau

  Godinnen van de art nouveau werpt nieuw licht op de tijd rond 1900 en op de vraag hoe clichébeelden van de vrouw werden toegepast, op schilderijen, reclameposters en boekbanden, in spectaculaire sieraden en bijvoorbeeld als de mascotte van Rolls Royce, allemaal ontworpen door mannelijke én vrouwelijke kunstenaars.

 • Negentig
  Negentig

  Een trip down memory lane met verhalen over TMF, Winner Taco, Big Brother, GTST, cu2.nl, Nike Air Max, Paul van Loon, Party Animals en vele anderen

 • De partij dat ben ik
  De partij dat ben ik. De politieke beweging van Thierry Baudet

  Voor de ene stemmer is Thierry Baudet de verlosser, voor de ander een valse verleider. Maar hoe kon hij met Forum voor Democratie deze positie innemen?

 • Bayesian Thinking for Toddlers
  Bayesiaans Denken voor Peuters

  Bayesiaanse kansrekening is makkelijk, en kleuters doen het de hele tijd! Vanuit die gedachte schreef Eric-Jan Wagenmakers, hoogleraar psychologische methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam, een kleuterboek over de toch vaak als complex ervaren Bayesiaanse statistiek.

 • Wensvogels
  Wensvogels

  Hans Dorrestijn portretteert zijn lievelingsvogels en wisselt deze af met herinneringen aan 'Baardmannetjes', het tv-programma dat hij samen met Nico de Haan maakte. En uiteraard last hij soms een sombere monoloog van zichzelf in.

 • De race tegen de schilpad
  De race tegen de schildpad

  De basis van de natuurkunde is het samenspel tussen een experiment en theorie, maar helaas is niet elk experiment echt uit te voeren. Wat is er dan nog te doen en welke creatieve oplossingen hebben beroemde natuurkundigen uit de geschiedenis gevonden? Daarover schrijft UvA-wetenschapper Marcel Vonk in zijn boek ‘De race tegen de schildpad'.

 • Maar waar kom je echt vandaan?

  De eerste vraag is altijd: waar kom je vandaan? Gevolgd door: maar waar kom je écht vandaan? Iedere Nederlander die er kennelijk niet Nederlands uitziet kent deze vragen. Wie hoort erbij in dit land en wie juist niet? En waarom is het gesprek hierover zo ongemakkelijk geworden en zelfs ontspoord?

 • Bloei
  Bloei

  In ‘Bloei’ vraagt Elske Doets zich af waarom de wereld maar blijft opkijken naar multinationals, grote banken, denktanks, politici en wereldleiders die economische groei heilig hebben verklaard.

 • Af(breken) op(ruimen) in(pakken)
  Af(breken) op(ruimen) in(pakken)

  Dit boek is de zevende poëziebundel van Peter van Lier. Als mensen om je heen oud worden of wegvallen, begin je noodgedwongen aan de moeizame zoektocht naar aanvaarding. De zee biedt in de gedichten van Peter van Lier daarvoor de juiste beelden aan.