Ad de Jonge werd als politiek geëngageerd student al kort na de meidagen van 1940 actief in het Verzet. In maart 1941 werd hij gearresteerd, waarna een jarenlange zwerftocht langs gevangenissen en concentratiekampen volgde. Na de bevrijding kwam hij in dienst bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).
Tot in de twintigste eeuw werd er Nederlands in de staat New Jersey gesproken, het woord robot is afkomstig uit het Tsjechisch, klanken kunnen hoekig zijn en gedichten kun je 'schrijven' in gebarentaal. Dit en veel meer staat beschreven in deze taalkalender.
In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, leeft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby.
Godinnen van de art nouveau werpt nieuw licht op de tijd rond 1900 en op de vraag hoe clichébeelden van de vrouw werden toegepast, op schilderijen, reclameposters en boekbanden, in spectaculaire sieraden en bijvoorbeeld als de mascotte van Rolls Royce, allemaal ontworpen door mannelijke én vrouwelijke kunstenaars.
Bayesiaanse kansrekening is makkelijk, en kleuters doen het de hele tijd! Vanuit die gedachte schreef Eric-Jan Wagenmakers, hoogleraar psychologische methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam, een kleuterboek over de toch vaak als complex ervaren Bayesiaanse statistiek.
De basis van de natuurkunde is het samenspel tussen een experiment en theorie, maar helaas is niet elk experiment echt uit te voeren. Wat is er dan nog te doen en welke creatieve oplossingen hebben beroemde natuurkundigen uit de geschiedenis gevonden? Daarover schrijft UvA-wetenschapper Marcel Vonk in zijn boek ‘De race tegen de schildpad'.
De eerste vraag is altijd: waar kom je vandaan? Gevolgd door: maar waar kom je écht vandaan? Iedere Nederlander die er kennelijk niet Nederlands uitziet kent deze vragen. Wie hoort erbij in dit land en wie juist niet? En waarom is het gesprek hierover zo ongemakkelijk geworden en zelfs ontspoord?
De meest bijzondere plekken vind je dicht bij huis. Roëll de Ram, reisblogger en oprichtster van de populaire reisblog wearetravellers.nl, verzamelde tientallen plekken in Nederland die erom vragen om bezocht te worden. Het resultaat? Het prachtige reisinspiratieboek 'Verliefd op Nederland'.
Wie goed kijkt ziet overal in de natuur samenhang. Willem Beekman gidst je door de plantenwereld en het dierenrijk. Hij vertelt op aanstekelijke wijze over samenwerking tussen dieren, de ontwikkeling van organismen en dat wat ons als levende wezens met elkaar verbindt.
Er is iets vreemds aan de hand. We waren nog nooit zo rijk als nu. Bedrijfswinsten, vermogens, pensioenpotten: naar bijna alle traditionele maatstaven leven we in uitzonderlijk welvarende tijden. Maar wie beter kijkt, ziet dat steeds minder mensen meedelen in al die welvaart. Ouderen moeten langer door tot hun pensioen. Jongeren hebben het voor het eerst minder goed dan hun ouders. En een woning is in veel steden ook voor de betere middenklasse onbetaalbaar. Zelfs wie zuinig leeft heeft een probleem: sparen kost binnenkort geld.