Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Sparen is geen deugd

Robin Fransman legt uit wat je met je geld moet doen om een beetje rendement te halen. Sparen is dat in ieder geval niet. Dat is wel even anders dan we in ons calvinistische landje gewend zijn.

Sparen is geen deugd. Robin Fransman

Er is weinig tot geen besef dat geld en schulden aan elkaar gelijk zijn. Spaargeld is geen bezit, maar eigenlijk een schuld. En schulden hebben nu eenmaal geen vaste waarde, want je weet niet zeker of ze worden terugbetaald. En als dat wel gebeurt, weet je niet wat het geld dan nog waard is.

Dus is spaargeld ook geen goede manier om rijkdom mee zeker te stellen. En sparen is ook nog eens immoreel, want iedereen die spaart, dwingt een ander in de schulden. Eigenlijk moeten we mensen en organisaties die schulden maken op onze blote knieën danken, zij stellen ons in staat om te sparen. Veel van onze rijkdom hebben we dan ook te danken aan Spanjaarden, Portugezen en Grieken. De traditionele opvattingen over geld sluiten totaal niet aan op de realiteit.

Dit boek legt uit waarom de spaarrente zo laag is en naar verwachting ook heel laag zal blijven. Het legt uit waarom meer sparen onwenselijk is en ook geen zin heeft, en legt uit wat je dan wel met je geld moet doen om een beetje rendement te halen. Maar er is ook een rol voor de overheid, als we met z'n allen wat minder zouden sparen, dan zouden we rijker zijn. Fransman legt uit waarom.

 

Robin Fransman, Politicologie 2006, was beursanalist en adjunct-directeur van het Holland Financial Centre. Hij publiceert over verschillende financieel-economische onderwerpen. 

Sparen is geen deugd, Amsterdam University Press