Tijdens de AUV-dag op zaterdag 6 november zijn de winnaars van de AUV-alumnusprijs 2021 bekend gemaakt. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) reikt de prijs jaarlijks uit aan alumni die via een aansprekend project een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij. De eerste prijs, en het daaraan verbonden geldbedrag van 3.000 euro, is gewonnen door Karijn Helsloot voor Taal naar Keuze. Met haar stichting draagt zij bij aan een taalvaardige jeugd, door jongeren de mogelijkheid te geven om naast het Nederlands en het Engels minimaal één andere taal te leren beheersen.

Vlnr: Guy Wijnen (tweede prijs en publieksprijs), Karijn Helsloot (eerste prijs). (Foto: Monique Kooijmans)

De tweede prijs (2.000 euro) en de publieksprijs (1.000 euro) gingen naar Guy Wijnen voor De Kwekerij. Hij wil met deze stichting studenten en young professionals tot bloei brengen, door inhoudelijke workshops en ontwikkeltrajecten aan te bieden op het gebied van relaties, vriendschap, levensvragen en persoonlijke  ontwikkeling.

De jury heeft bij bij haar keuze onder meer gekeken naar originaliteit, maatschappelijke relevantie en impact, maar ook naar de toekomstbestendigheid van het project en de mate waarin het project aanmoediging nodig heeft.

Winnaar eerste prijs: Karijn Helsloot (Foto: Monique Kooijmans)

Taalvaardige jeugd

Stichting Taal naar Keuze draagt bij aan een taalvaardige jeugd, aan jongeren die naast het Nederlands en het Engels minimaal een andere taal machtig zijn in woord en schrift. Het gaat om een taal die zij zelf verkiezen te ontwikkelen, binnen het reguliere onderwijssysteem. Op dit moment verlaat slechts 50% van de leerlingen het Nederlandse onderwijs met drie of meer taaldiploma’s op zak, in tegenstelling tot wat het Europese taalbeleid bepleit. De variatie in talen is ook beperkt, in tegenstelling tot wat de Nederlandse onderwijswet mogelijk maakt en in tegenstelling tot wat de maatschappij in brede zin kenmerkt en behoeft.

Wijzer geworden door Covid-19 biedt de stichting het taalonderwijs nu aan in hybride vorm: online én op school. Hiermee hoopt Taal naar Keuze leerlingen en scholen tegemoet te komen. Met het winnen van de eerste plaats krijgt dit project een steuntje in de rug van 3.000 euro.

Winnaar tweede prijs en publieksprijs: Guy Wijnen (Foto: Monique Kooijmans)