Switch to english

Uit 13 ingezonden projecten waar maatschappelijk betrokken UvA-alumni zich voor inzetten, heeft de jury zes projecten genomineerd voor de AUV-alumnusprijs 2020. De genomineerden maken kans op de juryprijs en de publieksprijs. De prijzen worden uitgereikt op de AUV-dag op zaterdag 21 november

De jury heeft bij het vaststellen van de nominaties onder meer gekeken naar originaliteit, maatschappelijke relevantie en impact, maar ook naar de toekomstbestendigheid van het project en de mate waarin het project aanmoediging nodig heeft. Onder leiding van juryvoorzitter Gijs Reudink zijn uiteindelijk zes projecten genomineerd.

De projecten spelen zich af van Nederland tot India tot Guatemala. De projecten worden gepresenteerd op de AUV-dag van zaterdag 21 november.

De genomineerden zijn, op alfabetische volgorde:

Sil Boedi Scholte met De Oudertelefoon. De Oudertelefoon is een ondersteunende hulplijn voor ouders, voor wie het thuis even teveel wordt. Sinds de coronamaatregelen hebben veel ouders moeite met de combinatie van thuis werken, opvoeden en onderwijs faciliteren. Helaas worden er ook steeds meer meldingen gemaakt van thuisgeweld en krijgt De Kindertelefoon meer belletjes dan ooit. Bovendien zijn hulpvragen bij opvoeding voor ouders een taboe. Zo komen meer en meer ouders in de knel, raken ze overbelast en stijgen de spanningen binnenshuis. Door deze laagdrempelige, anonieme en gratis service kunnen ouders terecht voor een luisterend oor, zodat we samen kunnen voorkomen dat zorgen problemen worden.
De Oudertelefoon

Jaira Chin met The Blue House Project. The Blue House Project is opgericht in 2016 door studente Jaira Sona Chin, nadat ze tijdens het reizen vier jongens tegen kwam die in tenten in de woestijn wonen. Samen besloten ze een project te beginnen om hun families en andere gezinnen te helpen op het gebied van onderwijs, onderdak, eerste levensbehoeften en kinderrechten. The Blue House Project stuurt 72 kinderen naar een lokale school, waar Jaira co-manager is. Na school krijgen de kinderen eten en bijles in het projectcentrum. Ook zijn er vijf huizen gebouwd voor gezinnen die voorheen in tenten woonden.
The Blue House Project

Sergio Garcia met El Maravilloso Reino del Ajedrez para Niños" (Children Chess World). Het doel van het project El Maravilloso Reino del Ajedrez para Niños" (Children Chess World) is om boeken, schaakborden en schaakstukken ter beschikking te stellen aan kinderen in Guatemala zodat zij de wereld van het schaakspel kunnen ontdekken vanaf een jonge leeftijd. Het belang van dit project is dat het beoefenen van het schaakspel kinderen helpt met o.a. concentreren, analyseren, het beheersen van impulsen, een beter geheugen ontwikkelen, organiseren en het ontwikkelen van fantasie. ‘Wij streven ernaar de kinderen van Guatemala een stabiele en sterke jeugd te bezorgen, waarin ze kunnen bijdragen aan de samenleving. We dromen ervan om de jongens en meisjes van Guatemala de beste keuzes van hun leven te laten maken.’
El Maravilloso Reino del Ajedrez para Niños" (Children Chess World)

Thijs de Lange met Wij Staan Op! Wij Staan Op! is de enige landelijke organisatie gerund door jongeren met een handicap. Zij legt zich toe op het implementeren van het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag stelt dat de samenleving zo ingericht moet zijn dat mensen met een handicap zich er met zo min mogelijk aanpassingen in kunnen verplaatsen. In de landelijke politiek brengen de kernteamleden het perspectief van de ervaringsdeskundige in, zodat er niet langer óver, maar mét mensen met een handicap wordt gepraat en Nederland zodoende écht toegankelijker wordt. In de toekomst wil Wij Staan Op! middels workshops ook bedrijven bewuster maken over inclusie.
Wij Staan Op!

Ting Hin Ngai met YOUth ACT. YOUth ACT aims to address the problems of opportunity inequality in Amsterdam. YOUth ACT is an intersectional, community-based foundation for aspiring activists, advocates, and social entrepreneurs. We bring together individuals with diverse backgrounds and empowers them to discover and develop their potential. Through skill-based programs, matchmaking events, and critical education, we provide training and experiences which equip young people for their futures and allow them to become leaders of change in their communities.
YOUth ACT

Freija Poll met OverMalbruggen. Stichting OverMalbruggen maakt contact via theater, dans en muziek! Een normale dinsdagavond. Dan zal dit schoolplein in Arnhem-Zuid wel uitgestorven zijn. Of toch niet? “Ik ben heeeeeeeeeeeeeeeeel blij!” hoor je roepen als je het plein oploopt. Een tijdje later komt er een schijnbaar dronken man het toneel op wankelen…

We zijn middenin de repetitie van theatergroep OverMalbruggen beland. Dit initiatief, opgezet door Freija Poll, wil buurtcontacten bevorderen door middel van theater, dans en muziek.  Malbruggen is een wijk vol mensen met verschillende culturen, religies, sociaaleconomische achtergronden en beperkingen. Wij creëren voor deze mensen een podium om hun verhaal te vertellen. Zo kunnen ontmoetingen ontstaan en verschillen overbrugd worden.
OverMalbruggen