De Amsterdamse Universiteits-Vereniging en het Amsterdams Universiteitsfonds organiseerden op woensdag 25 septembereen speciale lustrumbijeenkomst in SPUI25. Centraal stonden de twee projecten waarvoor met de lustrumcampagne wordt geworven.

Tijdens de bijeenkomst sprak Irene van Renswoude, bijzonder hoogleraar Wetenschap van het handschrift in relatie tot de beschavingsgeschiedenis, over de geschiedenis van De Bello Gallico. Deze tekst over de Gallische Oorlog is een negende-eeuwse kopie van het verslag van Julius Caesar en daarmee het oudste boek van Amsterdam. Het werk geldt als een belangrijk historisch document, al deinsde Caesar er niet voor terug feiten te verdraaien of mooier voor te stellen.

Hrayr Manukyan

Ook sprak de uit Armenië afkomstige Hrayr Manukyan. Hij moest vluchten vanwege zijn politieke activiteiten tegen het conservatieve regime in zijn land. Dankzij een beurs uit het Fonds Studie Zonder Grenzen kon Manukyan aan de UvA studeren. Hij sprak over de impact die deze beurs op zijn toekomst heeft gehad.

De avond sloot af met een gezellige pubquiz met vragen over de universiteit, de alumnivereniging en allerlei triviale feiten. Aan het eind van de avond stond de teller voor de lustrumcadeaus op € 2512,50 voor De Bello Gallico en € 3272,50 voor Fonds Studie zonder Grenzen. De wervingsactie loopt door tot het einde van het jaar.

Lees meer over het lustrumcadeau