Alumnus Informatierecht Jan van Vegchel is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2019. Hij onderzocht de revival van het recht van antwoord in het digitale tijdperk.

Winnaar Scriptieprijs 2019 Jan van Vegchel
Jan van Veghel
Jan van Vegchel wint de UvA-scriptieprijs 2019 (foto: Monique Kooijmans)

De facultaire prijzen zijn gewonnen door Inge Daemen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), Weixuan Li (Faculteit der Geesteswetenschappen), Linde Titulaer-de Baaij (Faculteit der Geneeskunde), Stefanos Tyros (Economie en Bedrijfskunde) en Amber Woutersen (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica).

De zes winnaars ontvingen de prijzen op zaterdag 15 juni tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag van de UvA. Uit de 110 inzendingen voor de UvA-scriptieprijs waren er zes genomineerd, een voor elke faculteit, met uitzondering van de Faculteit der Tandheelkunde. De zes kandidaten presenteerden hun onderzoek ieder in een filmpje van een minuut aan de bezoekers van de Universiteitsdag, waarna zij enkele vragen kregen van presentator Abdelkader Benali. Juryvoorzitter en FNWI-decaan Peter van Tienderen reikte de prijzen uit.

De winnende scriptie

In zijn winnende scriptie De revival van het recht van antwoord in het digitale tijdperk; invulling van de leemte tussen rechtspraak en Nederlandse media-zelfregulering vraagt Jan van Vegchel zich af of introductie van een recht van antwoord in Nederland anno 2018 zinvol en misschien zelfs noodzakelijk is. Hij beschrijft bovendien hoe zo’n Nederlands recht van antwoord er concreet uit kan zien.

Volgens de jury schreef Jan van Vegchel een sterke, maatschappelijk relevante en actuele scriptie. Het antwoord op de vraag of het zinvol is dat er aan de bestaande mogelijkheden om zich als persoon of rechtspersoon te verweren tegen onjuiste informatie wordt op een heldere, strak gestructureerde, systematische en methodologisch gevarieerde wijze uitgewerkt.

De facultaire winnaars

Faculteitswinnaars
De faculteitswinnaars (foto: Monique Kooijmans)

Inge Daemen schreef een scriptie met de titel An EMDR group therapy with traumatized ex child slaves in India. De jury kwalificeert haar onderzoek als een goed opgezette randomized controlled trial in een moeilijk toegankelijke populatie, waarbij de onderzoeksvraag duidelijk is beantwoord.

Weixuan Li schreef een scriptie met de titel Deciphering the art and market in the Dutch Golden Age: Insights from digital methodologies. De jury vindt de scriptie een bijzondere leeservaring, waarin een veel bestudeerd onderwerp met de frisse blik van een buitenstaander wordt onderzocht.

Linde Titulaer-de Baaij schreef een scriptie met de titel Evidence Based Practice in Health Care.
Delayed versus immediate oxytocin infusion after amniotomy for induction of labour: a randomised controlled pilot trial. Volgens de jury wordt in deze scriptie de terechte en maatschappelijk relevante vraag gesteld wat het effect is van het direct dan wel met uitstel toedienen van oxytocine bij geïnduceerde bevallingen.

Stefanos Tyros schreef een scriptie met de titel Retirement planning and financial incentives: The impact of announced cuts in pensions. Volgens de jury zijn de uitkomsten van deze scriptie maatschappelijk-economisch relevant en verschaffen deze belangrijke informatie over de wijze en het moment waarop ingrijpende beleidswijzingen gecommuniceerd moeten worden aan de direct betrokkenen.

Amber Woutersen schreef een scriptie met de titel The Origin and Evolution of the Nitrariaceae. De jury vindt het in alle opzichten een indrukwekkende scriptie die getuigt van creativiteit en methodologische veelzijdigheid waarbij sprake is van innovatief en ambitieus onderzoek.

Het juryrapport en de publiekssamenvattingen van de scripties van alle winnaars zijn op te vragen via scriptieprijs-alumni@uva.nl.