
De tweede prijs ging naar Jacqueline Tizora, die via ZIMBO fietsen verspreidt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Zimbabwe. Ruud Goedknegt sleepte de derde prijs én de publieksprijs in de wacht met Stichting Barbarugo, waarmee hij bamboe plant op de Ghanese savanne.
Voor de AUV-alumnusprijs 2019 hebben zich meer dan dertig maatschappelijk betrokken alumni aangemeld. De voordrachten geven een beeld van de vele maatschappelijke projecten waarbij Nederlandse en internationale alumni van de Universiteit van Amsterdam betrokken zijn. Onder leiding van juryvoorzitter Benjamin Gomes Caixinha Knaff zijn uiteindelijk tien alumni met acht projecten genomineerd. Deze alumni pitchten hun project in de aula, voor jury en publiek.
Onderwijs, duurzaamheid en sociaal welzijn

Antonia McGrath, alumnus International Development Studies en Lisa van Holsteijn, alumnus Liberal Arts and Sciences, geven met educate. arme Hondurese jongeren de kans om via onderwijs en opleiding hogerop te komen. De maatschappelijke en sociale positie van deelnemers aan het project verbetert zichtbaar. De jury roemt het project om het idealistische idee en de realistische uitvoering. Met het winnen van de eerste plaats krijgt dit project een steuntje in de rug van 3.000 euro.
Jacqueline Tizora, alumnus Communicatiewetenschap, verspreidt via ZIMBO boventallige Amsterdamse fietsen onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Zimbabwe. Door niet meer van openbaar vervoer afhankelijk te zijn kunnen met name vrouwen op economisch en sociaal gebied voor zichzelf opkomen. De jury beloont het project met de tweede prijs en hoopt dat het prijzengeld, 2.000 euro, zal helpen het project te laten slagen.
Ruud Goedknegt, alumnus Wis- en natuurkunde, zet via Stichting Barbarugo bamboeplantages op in Ghana. Het project bevordert de financiële zelfredzaamheid van een deel van de analfabete, lokale bevolking. De geproduceerde bamboe wordt bovendien verwerkt in tal van producten. De jury is onder de indruk van het idealisme van Ruud en de wijze waarop hij elk aspect binnen het project heeft doordacht. Ook het publiek ziet de potentie van dit project. Zowel de derde prijs als de publieksprijs bedraagt 1.000 euro.
De winnaars zetten zich op internationaal vlak in voor projecten op het gebied van onderwijs, duurzaamheid en sociaal welzijn. De combinatie van maatschappelijke relevantie, originaliteit, impact, toekomstbestendigheid van het project en de bijdrage van de genomineerden aan het project maakt deze alumni, volgens het juryrapport, tot terechte winnaars.