Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Met zijn project Deedmob heeft Boudewijn Wijnands de AUV-alumnusprijs 2018 gewonnen. De AUV-alumnusprijs is een aanmoedigingsprijs voor UvA-alumni die via een aansprekend project een bijzondere bijdrage aan de maatschappij leveren.

AUV alumnusprijs 2018 winnaars
AUV-alumnusprijs 2018 eerste prijs
Boudewijn Wijnands is de winnaar van de AUV-alumnusprijs 2018 (Foto Monique Kooijmans)

Dit jaar zijn dertig alumni voorgedragen voor de AUV-alumnusprijs. Uit deze groep alumni heeft de jury negen kandidaten genomineerd die op de AUV-dag hun project voor het publiek en de jury hebben gepitcht. De onderwerpen van de projecten zijn divers en liggen veelal in het verlengde van de studie van de kandidaten. Zo zijn er projecten die zich richten op milieu en vluchtelingen, maar ook op cultureel erfgoed en sociaal welzijn. 

Wereldwijde impact

Boudewijn Wijnands, alumnus Economics and Business, won met Deedmob de eerste prijs en een geldbedrag van 3.000 euro. Deedmob faciliteert contacten tussen vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen. Wijnands is een bevlogen alumnus, die met eigen ideeën en een vernieuwend verdienmodel een duurzame sociale onderneming heeft opgebouwd. In de twee jaar dat Deedmob nu bestaat, zijn grote stappen gezet met een wereldwijde impact.  

AUV alumnusprijs 2018 winnaars
De prijswinnaars op een rij (Sander Wirken, Ilse Nieuwland, Enny van Arkel, Ellen van den Honert en Boudewijn Wijnands (vlnr)

Oud Geleerd Jong Gedaan 

De publieksprijs was voor Enny van Arkel,  alumnus Algemene sociale wetenschappen en Pedagogische wetenschappen, en Ilse Nieuwland, alumnus Psychologie. Zij werken samen in de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan waarmee zij colleges organiseren voor senioren die meer cognitief uitdagende activiteiten willen volgen. De colleges worden gegeven door studenten, zodat generaties worden verbonden en kennis wordt gedeeld. De colleges gaan bijvoorbeeld over psychologie, filosofie, geschiedenis of rechten en zijn altijd afgestemd op het niveau van de deelnemers.

Niños de Guatemala

De tweede prijs, 2.000 euro, ging naar Sander Wirken, alumnus Rechtsgeleerdheid, met Niños de Guatemala. In de tien jaar dat Niños de Guatemala bestaat, heeft het bewezen een duurzaam project te zijn. De scholen die de stichting heeft opgezet hebben een grote impact op kinderen, ouders en de werknemers. Sander Wirken heeft het project opgezet uit liefde voor Guatemala en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Dat op dit gebied in Guatemala nog veel werk te doen is, bewees hij ook al in zijn masterscriptie over de genocide dat land, waarvoor hij in 2011 de UvA-scriptieprijs won. 

Wild about music

De derde prijs, 1.000 euro, was voor Ellen van den Honert met het project Wild about music.  Wild about music brengt de boodschap van natuurbehoud op een bijzondere wijze onder de aandacht. Door de inzet van kunstenaars beoogt Ellen van den Honert een breed publiek direct aan te spreken op hun gevoel – en de natuur rechtstreeks te laten spreken tot het hart. De documentaire is actueel en urgent en getuigt van discipline-overstijgend denken.