Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Alice Grasveld is met haar project Healthy Teeth Challenge winnaar van de AUV-alumnusprijs 2017. De prijs voor jonge UvA-alumni die een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij werd tijdens de jaarlijkse ledendag van de alumnivereniging uitgereikt door collegevoorzitter Geert ten Dam.

Winnaars AUV-alumnusprijs 2017
(vlnr: Madelon Eelderink, die de eerste prijs in ontvangst nam voor Alice Grasveld, winnaar van de derde prijs Ottilia Kasbergen en winnaar van de tweede prijs en publieksprijs Rutger Bults; foto: Monique Kooijmans)

Aan de eerste prijs van de AUV-alumnusprijs is een geldbedrag verbonden van 3.000 euro, dat de winnaar in haar project dient te investeren. De tweede prijs (2.000 euro) ging naar Rutger Bults voor Grounded Madagscar, die na een verkiezing onder de aanwezige leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging bovendien de publieksprijs ontving. De derde prijs (1.000 euro), is gewonnen door Ottilia Kasbergen met het initiatief Vluchteling voor de klas. 

Healthy Teeth Challenge

Alice Grasveld (1981, Medische antropologie en Sociologie 2014) zet zich met het project Healthy Teeth Challenge in voor verbetering van de mondhygiëne van kinderen in Kaapstad (Zuid-Afrika). Meer dan tachtig procent van de scholieren in Mfuleni Township in Kaapstad heeft last van een ernstige vorm van tandbederf. Het is een van de meest voorkomende redenen voor schoolverzuim, terwijl scholing voor deze kinderen de enige manier is om aan armoede te ontkomen. Met het project wordt zowel hun gezondheid bevorderd als hun schoolverzuim verminderd. Grasveld laat hiermee zien dat het mogelijk is om een prangend en tastbaar vraagstuk op een wetenschappelijke manier te benaderen (actieonderzoek) en hiermee direct een maatschappelijk effect te sorteren. 

lees verder

Grounded Madagascar

Sociaal ondernemer Rutger Bults (1981, Politicologie 2007) heeft met Grounded Madagascar het initiatief genomen voor een project dat gericht is op sociaal, ecologisch, cultureel en financieel kapitaal. Bults wil boeren in Madagascar stimuleren om essentiële en plantaardige oliën te produceren voor de (voornamelijk Europese) cosmetica-industrie. Daarmee kunnen ze enerzijds hun geld verdienen en anderzijds het milieu in Madagascar behouden en beschermen, onder meer door niet de gangbare maar destructieve techniek van slash and burn te hanteren. Hoewel het project zich nog in de pilotfase bevindt, heeft Bults ambitieuze doelen gesteld en heeft hij enkele substantiële voorwaarden voor een succesvol project al bereikt, zoals een partnerconsortium en relaties met boeren en potentiële klanten/afnemers. 

lees verder

Vluchteling voor de klas

Met het project Vluchteling voor de Klas begeleidt Ottilia Kasbergen (1989, Logic 2017) twintig statushouders met relevante werkervaring in het land van herkomst naar een baan als docent Engels in het beroepsonderwijs. Hiermee combineert Kasbergen verschillende vraagstukken in één oplossing: het docententekort op het mbo wordt aangepakt, leerlingen krijgen een diverser docentaanbod voor de klas en statushouders komen aan het werk, wat vooral voor henzelf maar ook voor de maatschappelijke beeldvorming positief is. De oplossing voor deze ingewikkelde vraagstukken is niet uniek, maar het feit dat Kasbergen erin slaagt het project tot een succes te maken toont het belang van haar eigen rol hierin. 

lees verder