Van AirBNB tot Peerby - Sharing is caring?

16okt2018 19.30 - 23.00

Evenement

Het bestuur van de Alumnikring Mediastudies heet alle (toekomstige) leden welkom voor een bijeenkomst over deelplatforms.

Martijn de Waal (lector Play and Civic media, HvA) en Eelke Hermens (CTO Peerby), allebei alumni van Mediastudies (en voorganger Film- en televisiewetenschap), spreken over de ontwikkeling rond deelplatforms vanuit hun beider perspectief: de een als onderzoeker en de ander vanuit de praktijk.

Martijn de Waal

Martijn de Waal is als schrijver en researcher geïnteresseerd in de relatie tussen digitale media en urban culture en in het bijzonder de publieke ruimte. Als lector is hij verbonden aan de HvA, lectoraat Play and Civic Media. Hiervoor werkte hij o.a. als assistent professor Media Studies aan de UvA en behaalde hij in 2012 zijn PhD aan de RUG en ook werkte hij een tijdje als visiting scolar aan de MIT Centre for Civic Media. 

In november 2016 is het boek De Platformsamenleving gepubliceerd waar Martijn een van de co-auteurs van was. Samen met onderzoekers José van Dijck (UvA), en Thomas Poell (UvA) beschrijft hij hierin de centrale positie die partijen als Google, Facebook, Apple en Amazon in uiteenlopende sectoren als onderwijs, journalistiek en vervoer innemen in de opkomende ‘platformsamenleving’. Wat betekent dat voor de manier waarop publieke waarden in deze sectoren worden geborgd? Platforms als Uber en Airbnb leiden tot economische maatschappelijke innovatie vanuit de belofte ‘minder overhead en minder overheid’. Maar in hoeverre behartigen deze platformen daadwerkelijk publieke belangen? Hoe sturend zijn hun interfaces en algoritmes en hoe transparant eigenlijk?

Eelke Hermens

Eelke Hermens behaalde in 2011 zijn master Nieuwe Media aan de UvA. Hij richtte het platform Cineville op en is momenteel CTO van het bedrijf Peerby, een in Amsterdam gebaseerd leenplatform met inmiddels meer dan 100.000 gebruikers wereldwijd.

Allemaal hebben we veel spullen die we nauwelijks gebruiken, naar verluidt wel 80% van onze huisraad. Via deelplatforms als Peerby kun je je BBQ, partytent of boormachine uitlenen of verhuren aan je buren. Op deze manier hoeven we minder aan te schaffen met zijn allen, hoeft er minder geproduceerd waardoor de CO2 uitstoot omlaag gaat. Maar hoe werkt dit ideële model in de praktijk? En hoe verhoudt een Nederlands bedrijf als Peerby zich eigenlijk tot superplaforms als Google en Amazon? Welke ontwikkelingen maakt een jong tech-bedrijf door en hoe gaat Eelke daar als Chief Technology Officer mee om?

Kosten

Leden van de Kring Mediastudies nemen gratis deel. Alumni die geen lid zijn betalen 15 euro. Dit bedrag dient bij binnenkomst te worden voldaan.

Programma

19.30 uur   registratie, ontvangst en introductie
20.00 uur   aanvang programma
21.30 uur   borrel
23.00 uur   einde

Locatie

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds