Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De Alumnikring Vrienden van de Duitse taal en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam organiseert op donderdagavond 8 april een online bijeenkomst over Thomas Manns 'Der Zauberberg'. Naast dat dit meesterwerk je laat nadenken over tijd en de beleving van tijd, iets waar velen van ons het afgelopen coronajaar ongetwijfeld ook wel eens bij stil hebben gestaan, is de Toverberg ook vanuit een medisch perspectief interessant.

Kerngegevens van evenement Thomas Mann De Toverberg: Literatuur en Geneeskunde
Datum 8 april 2021
Tijd 19:00 -20:45

Thema’s als de omgang met ziekte, ziektebeleving, verschillende soorten ziektes, medische techniek en natuurlijk de dood spelen een belangrijke rol. Daarom leek het de Alumnikring een mooie gelegenheid om deze klassieker van wereldniveau eens nader te bespreken met hoogleraar literatuur en geneeskunde Arko Oderwald.

Thomas Mann-expert en UvA alumna Trixie Hölsgens zal een inleiding verzorgen, waarna Arko Oderwald ons verder meeneemt in de medische wereld van Thomas Mann en in het specifiek de Toverberg. Daarna is er ruimte voor vragen en discussie. De gehele bijeenkomst duurt ongeveer tot 20:45 uur.
 

Aanmelden

Aangezien het online is, kunt u gerust live vanaf de bank of vanuit de keuken inschakelen, meeluisteren en meediscussiëren. Na aanmelding ontvangt u de Zoomlink om deel te nemen. 

Over de sprekers

dr. Arko Oderwald was hoogleraar Literatuur en geneeskunde aan de Universiteit voor Humanistiek en was op het Amsterdam UMC werkzaam als UHD bij de afdeling Metamedica en de afdeling Huisartsgeneeskunde. Hij studeerde van 1975 - 1981 geneeskunde aan de Vrije Universiteit en is na het behalen van zijn doctoraaldiploma als universitair docent in dienst gekomen van de toenmalige vakgroep Filosofie en Medische Ethiek. In 1985 promoveerde hij op een onderzoek dat de kritiek op de geneeskunde als onderwerp had. Hij is eindverantwoordelijk voor het literatuur- en geneeskundeprogramma van het Amsterdam UMC en verzorgt onderwijs in het honoursonderwijs van de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Hij geeft al vele jaren cursussen voor HOVO Amsterdam over Literatuur en Geneeskunde en organiseert cursussen op locatie in o.a. Venetië, Wenen, Parijs en Lissabon alsmede over Thomas Mann in Lübeck, München/Polling en Davos.

Trixie Hölsgens MA is filosofe en germaniste en verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast was zij werkzaam als docente bij de opleiding Duits van de UvA. Momenteel houdt zij zich binnen de Onderwijsafdeling van het DIA bezig met diverse projecten, nascholingen, excursies en meet-ups voor docenten en leerlingen. Naast haar werkzaamheden bij het DIA geeft zij als zelfstandig docente, o.a. bij de Erasmus Academie, colleges en lezingen op het gebied van Duitstalige literatuur en filosofie.