Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Personalia archief

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Het archief bevat de personalia uit de meest recente edities van het UvA-alumninieuws.

Editie maart 2022

Lodewijk Asscher
is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van de OBA.

Norbert van den Berg
Geneeskunde 1987, ontving de NVK Award 2021 voor zijn inzet voor de belangen van de kindergeneeskunde en kinderartsen.

Hanna Bervoets
Journalistiek en Media 2008, ontving de Biesheuvelprijs voor haar verhalenbundel Een modern verlangen.

Ann Brysbaert
is benoemd tot directeur van het Nederlands Instituut Athene.

Geert ten Dam
voorzitter van het College van Bestuur, is benoemd als een van de zeventien nieuwe directeuren van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Annelotte Derkink e.a.
Physics and Astronomy (joint degree) 2019, is net als Sarai Keestra, epidemioloog, Anne-Mieke Thieme, taalwetenschapper, en Junus van der Wal, geneeskunde 2018, allen UvA-promovendus, een van de ‘Faces of Science’. Zij gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk.

Margot Dijkgraaf
Franse taal en cultuur 1984, ontving De Gouden Ganzeveer 2021 vanwege haar rol als ‘ambassadeur van de letteren’.

Floor van Ede
Eerstegraads U.L.O. Aardrijkskunde, ontving op het jaarlijkse wijn event Wine Professional een Diamond Award.

Jan Engelmann
is benoemd tot hoogleraar Neuroeconomics aan de Amsterdam School of Economics (ASE).

Emily Hemelrijk
Archeologie en Prehistorie 1987, ontving de Homerusprijs 2022 van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) voor haar boek Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome.

Merijn Kant e.a.
ontvangt net als Louis Vermeulen en Klaas van Gisbergen, allen UvA-wetenschappers, een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs kunnen zij ieder de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Sandra Langereis
promotie Geesteswetenschappen 2001, ontving de Libris Geschiedenis Prijs 2021 voor haar biografie Erasmus – Dwarsdenker.

Daniel Mügge e.a.
promotie Communicatie 2008, ontvangt net als Ivan Titov, beiden UvA-wetenschappers, een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs kunnen zij ieder de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Ruth Mugge
is benoemd tot hoogleraar Responsible Marketing aan de UvA Amsterdam Business School (ABS).

Maroesjka van Nieuwenhuijzen
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Timothy Noël e.a.
professor aan Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, ontvangt net als UvA-docent Mediastudies Tommy Tse en Louis Vermeulen, promotie Geneeskunde 2010, een ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Deze prestigieuze subsidie is bedoeld voor onderzoekers die zeven tot twaalf jaar geleden zijn gepromoveerd en die zich met de subsidie kunnen vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

Martin Obschonka
is benoemd tot hoogleraar Entrepreneurship aan de Amsterdam Business School (ABS).

Agnes Oomen
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Chemicals and Planetary Health aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Barbara Oomen
promotie Rechtsgeleerdheid 2009, wordt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van HZ University of Applied Sciences.

Els van der Plas 
wordt benoemd tot directeur van het Allard Pierson.

Hans Romijn
promotie Geneeskunde 1990, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn maatschappelijke verdiensten in de medische wereld.

Corine de Ruiter
promotie Psychologie 1989, is benoemd als lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KNMW).

Federico Savini
promotie Communicatie 2014, en UvA-wetenschapper Maarten Marsman, ontvangen beiden een Starting Grant van de European Research Council. De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer anderhalf miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers met een team vijf jaar lang onderzoek kunnen doen.

Berthe Spoelstra
Theaterwetenschap 1994, wordt de nieuwe artistiek leider van de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam.

Arwin Tavakolnia
Privaatrecht 2021, gaat als promovendus bij het Amsterdam Centre for Transformative Private Law (ACT) onderzoek doen naar de verhouding en mogelijke frictie tussen de beginselen van massaschaderecht en insolventierecht bij herstructurering van massaschade.

Peter Timmerman
neemt afscheid van zijn bijzondere leerstoel Protein Mimetic Chemistry, die hij in samenwerking met het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde in 2007 instelde.

Bram Vannieuwenhuyze
hoogleraar Algemene Cultuurwetenschappen, ontving een subsidie in het kader van de Beurzenregeling Wetenschappelijke Boeken van het Lira Fonds. De beurs is 37.500 euro, hiermee kan de hoogleraar een Nederlandstalig wetenschappelijk boek schrijven over zijn vakgebied (historische cartografie).

Editie december 2021

Leonieke Boendermaker
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Implementatievraagstukken in de Jeugdzorg aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Peter Boswijk
promotie Economie 1992, wordt per 1 februari 2022 benoemd tot afdelingsvoorzitter van de Amsterdam School of Economics (ASE), onderdeel van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (EB).

Tom Brouwer
promotie Geneeskunde 2018, heeft een Amsterdam Science & Innovation Award gewonnen, evenals Arnon Lesage, promotie Sciences 2019. Brouwer ontvangt de Award in de categorie Gezondheid. Lesage wint de Award in de categorie Milieu & Klimaat.

Theresa Costello
Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed 2021, heeft de Rijksmuseum Migelien Gerritzen scriptieprijs 2021 gewonnen met haar onderzoek naar de scheuren die vrijwel altijd worden gevonden op mondstukken van glazen hoorns uit de zeventiende en de achttiende eeuw.

Marta Domínguez Delmás
UvA-onderzoeker, en Erma Hermens, UvA-onderzoeker, en hun collega’s zijn de winnaars van een prestigieuze Team Science Award van de NWO. De onderzoekers krijgen de onderscheiding toegekend voor hun gezamenlijke onderzoek naar de boekenkist van Hugo de Groot.

Fabian Eisenreich e.a.
ontvangt net als Giulia GiubertoniJonas Groschwitz, Eric Nalisnick, Vlad Niculae, Koen Prange, Jan van Roestel, Jamie Townsend en Jeroen Zuiddam, allen UvA-wetenschappers, een veni-subsidie van 280 duizend euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie kunnen zij de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Hannah Flerlage
Chemistry 2020, heeft de Student Recycling Award gewonnen van de Nederlandse branchevereniging BRBS Recycling met haar afstudeerverslag over de synthese van hoogwaardige, duurzame en biologisch afbreekbare fosforverbindingen uit afval.

Marieke de Goede
hoogleraar Politicologie, is benoemd tot decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen. De benoeming gaat in op 1 maart 2022 en is voor een periode van vijf jaar.

Karijn Helsloot
promotie Geesteswetenschappen 1995, heeft voor haar stichting Taal naar Keuze de AUV-alumnusprijs 2021 gewonnen. Met haar stichting draagt zij bij aan een taalvaardige jeugd, door jongeren de mogelijkheid te geven om naast het Nederlands en het Engels minimaal één andere taal te leren beheersen.

Rense Hollants
Arabische Taal en Cultuur 2021, heeft een Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES) Thesis Prize 2021 gewonnen, evenals Asma Balfaqih, Politicologie 2021. Hollants ontvangt de Award voor haar bachelorscriptie. Lesage wint de Award voor haar masterscriptie.

Machiel Keestra
promotie Geesteswetenschappen 2014, wordt per 1 februari 2022 de nieuwe Centrale Diversity Officer (CDO) van de Universiteit van Amsterdam.

Ellen Laan
promotie Psychologie 1994, hoogleraar Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze ontving deze koninklijke onderscheiding vanwege haar zeer uitzonderlijke bijdragen op het vakgebied van de seksuologie.

Maggi Leung
is benoemd tot hoogleraar in de Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Geert Lovink
is benoemd tot hoogleraar Kunst en netwerkcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Ngozi Okonjo-Iweala
econome, ontvangt op 10 januari 2022 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam voor haar cruciale werk als Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en als erkenning voor haar buitengewone bijdragen aan de strijd voor wereldwijde gelijkheid, eerlijke handel en ecologisch duurzame ontwikkeling.

Francesca Ranalli e.a.
promovendus in Urban Planning, heeft samen met Jade Mandrake, Arts & Culture 2019, en Eileen Moyer, promotie Sociale Wetenschappen 2003, de Isaac Roet Prijs 2021 gewonnen.

Ugur Sahin
en Özlem Türeci, beide wetenschappers, ontvangen op 10 januari 2022 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam voor hun cruciale bijdragen aan onderzoek naar de ontwikkeling van mRNA-vaccins, in het bijzonder voor hun werk voor het BioNTech/Pfizer-vaccin voor COVID-19.

Herish Salim
Physics and Astronomy 2020, heeft de Unilever Research Prijs 2021 gewonnen voor zijn masterproject over de onverwachte dynamica van de kristallisatie van zout.

Rob Schuurink
is benoemd tot hoogleraar Plant specialized metabolism and defence binnen het onderzoeksgebied Plantenfysiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Pernette Verschure
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Functionele Dynamiek van het Epigenoom aan de Faculteit der Geneeskunde (UvA-Amsterdam UMC).

Tamar de Waal 
universitair docent, is benoemd tot directeur van het Amsterdam Honours College of Law.

Marjoleine Zieck
hoogleraar Internationaal vluchtelingenrecht, is de nieuwe voorzitter van de Stichting Folia Civitatis, de uitgever van het journalistieke medium Folia van de UvA.

Editie oktober 2021

Flavia de Almeida Dias e.a.
heeft, net als Marguerite van den Berg, Jorik van de Groep, Suzanne Jak, Theresa Kuhn, Patty Leijten, Ben Martin, Sofie Remijsen, Matthijs Rooduijn, Verena Schoepf, Silvia Toonen, Alexander Vlaar en Jordy de Vries, allen UvA-onderzoekers, een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend gekregen. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Agnes Akkerman
is benoemd tot hoogleraar Regulation of Labour aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Roel Beetsma
hoogleraar Macro-economie, is benoemd tot decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De benoeming gaat in per 1 februari 2022 en is voor een periode van vijf jaar. Beetsma volgt Han van Dissel op, van wie de tweede (verlengde) termijn eind januari afloopt.

Moritz Bilagher
Wetenschapsdynamica 1996, is per juli 2021 benoemd tot interim directeur van het UNESCO-UNRWA onderwijsprogramma, gebaseerd in Jordanië.

Daniel Bonn
Scheikunde 1990, promotie 1993, bijzonder hoogleraar Complexe vloeistoffen, is verkozen tot Fellow van de American Physical Society. Het fellowship van de APS is een prestigieuze erkenning voor buitengewone bijdragen aan de natuurkunde.

David Bos
promotie Sociale wetenschappen 1999, UvA-godsdiensthistoricus en -socioloog, is door de UvA gekozen tot Docent van het Jaar.

Philip Brouwer e.a.
heeft, net als Laura Han, Willianne Hoepel, Roos Hopman, Klaas van Leest en Anne Steins, allen UvA-onderzoekers, een Rubicon-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij krijgen de gelegenheid om tot 24 maanden onderzoek te doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.

Christian Burgers
is benoemd tot hoogleraar Communication and Organisations aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Huub Dijstelbloem
promotie Geesteswetenschappen 2007 en hoogleraar Filosofie van wetenschap, techniek en politiek, is de nieuwe wetenschappelijk directeur van het Institute for Advanced Study (IAS).

Ronald Does
hoogleraar Industriële Statistiek, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn verdiensten op het gebied van onderzoek van bedrijfskundige statistiek.

Miša Džoljić
promotie Geneeskunde 1996, is benoemd tot hoogleraar Healthcare Management aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Fenella Fleischmann
is benoemd tot hoogleraar Sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Marieke de Goede 
hoogleraar Politicologie, in het bijzonder externe betrekkingen van Europa, is benoemd tot decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De benoeming gaat in op 1 maart 2022 en is voor een periode van vijf jaar. De Goede volgt Fred Weerman op, die het decanaat sinds 2016 vervulde en aanblijft tot het aantreden van De Goede.

Hans van Goudoever
hoogleraar Kindergeneeskunde, is benoemd tot decaan van de Faculteit Geneeskunde.

Monique de Haan
promotie Economie 2008, is benoemd tot hoogleraar Empirical Microeconomics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Carina Hoorn
promotie Sciences 1994, heeft de ‘Van Waterschoot van der Grachtpenning’ van de Koninklijke Nederlandse Geologische en Mijnbouwkundige Maatschappij (KNGMG) ontvangen voor haar verdiensten op het gebied van ecosysteem- en landschapsdynamica.

Wim Hupperetz
directeur van het Allard Pierson, is benoemd tot hoogleraar Musea, erfgoedcollecties en digitaal curatorschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het gaat om een nieuwe leerstoel die is ingesteld in samenwerking met het Allard Pierson. Hupperetz gaat het hoogleraarschap in eerste instantie combineren met het directeurschap van het Allard Pierson en per 1 december met zijn nieuwe functie als Chief Science Officer bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Mayke Kaag
is benoemd tot bijzonder hoogleraar in The Anthropology of Islam in Africa and its Diaspora aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dikran Kassabian
student Politicologie, is benoemd tot studentassessor door het College van Bestuur.

Katrien Keune
promotie Scheikunde 2005, hoofd Science van het Rijksmuseum, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Moleculaire Spectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld namens de Stichting John van Geuns Fonds.

Helma Koomen
is benoemd tot hoogleraar Professionele pedagogische relaties, op de Kohnstammleerstoel, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Silvia Kouwenberg
promotie Taalwetenschap 1991, Andragologie 1985, is benoemd tot decaan van de Faculty of Humanities & Education aan de University of the West Indies, Mona Campus in Jamaica.

Kasper Krzemiński
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Executie- en beslagrecht, met bijzondere aandacht voor de positie van de gerechtsdeurwaarder, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Yasmine Liu e.a.
heeft net als Joyce Man, Iris Pit, Dragana Stojmenovska, Josephine Tan en Vera Wiersma, allen UvA-onderzoekers, een Rubicon-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kunnen zij onderzoek doen aan een onderzoeksinstelling in het buitenland en zo internationale ervaring opdoen.

Dees Melsen
Planologie 2010, is geïnstalleerd als wethouder (VVD) in de gemeente Oosterhout.

Virág Molnár
is benoemd tot hoogleraar Sociologie, in het bijzonder Culturele Sociologie, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Hans Mulder
Conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de UvA, heeft de Jan Wolkers Prijs gewonnen voor zijn boek De ontdekking van de natuur.

Willem van Oers
Wis- en natuurkunde 1959, emeritus hoogleraar University of Manitoba, Winnipeg (Canada) heeft de Henri Abraham Award ontvangen van de International Union of Pure and Applied Physics voor zijn langdurige verdiensten binnen dit vakgebied.

Samera Ouchene
Nederlands Recht 2004, is benoemd tot ombudsfunctionaris van de UvA. De benoeming is voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid aansluitend voor eenzelfde periode tweemaal te worden herbenoemd.

Harm Pinkster
emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn exceptionele wetenschappelijke verdiensten.

Frans Plötz
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Zorgevaluatie algemene kindergeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

Maarten de Rijke
Wiskunde 1993, heeft financiële steun gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ter waarde van 25 miljoen euro. Een onderzoeksconsortium onder zijn leiding zal zich richten op de ontwikkeling van betrouwbare AI-systemen.

Edo Richard
promotie Geneeskunde 2010, is benoemd tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Anna-Rose Shack e.a.
ontvangt net als Jasmijn Leeuwenkamp en Heleen de Vries, allen UvA-promovendi, via het NWO-programma Promoties in de geesteswetenschappen financiering voor hun promotieonderzoek.

Arnold Smeulders e.a.
heeft net als Wil van Zijl-Barbe, Tom Verhoek, Arne Brentjes, Willem Bouten en Marcel Levi, een UvA Erepenning ontvangen. Hiermee worden de buitengewone inzet en prestaties van hen voor iedereen zichtbaar gemaakt.

Daniël Smit
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Belastingheffing digitale economie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Marc van der Valk
promotie Geneeskunde 2003, is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de behandeling van hiv-infectie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Pernette Verschure
Medische biologie 1990, promotie Biomedische wetenschappen Radboud Universiteit 1995, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Functionele Dynamiek van het Epigenoom aan de Faculteit der Geneeskunde. In het onderzoek van Verschure staat de dynamiek en veranderlijkheid van epigenetische regulatie centraal.

Liffert Vogt
is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder klinische nefrologie en nierfysiologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Bart Wallet
promotie Geesteswetenschappen 2012, is benoemd tot hoogleraar Joodse studies: vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Michael Wise
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Observational High-Energy Astrophysics, in het bijzonder Black-Hole Feedback, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marten Zwanenburg
is benoemd tot hoogleraar Militair Recht, in het bijzonder het recht tijdens militaire operaties, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Editie juni 2021

Bert-Jan van den Born
promotie Geneeskunde 2008, is benoemd tot hoogleraar Etnische verschillen in de pathogenese van cardiovasculaire aandoeningen aan de Faculteit der Geneeskunde.

Marco te Brömmelstroet
promotie Sociale Wetenschappen 2015, hoogleraar Urban Mobility Futures, heeft samen met journalist Thalia Verkade de Brusseprijs 2021 gewonnen voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. In Het recht van de snelste geven zij een scherpe analyse van de prominente plek die de auto heeft veroverd in de publieke ruimte, en laten ze zien hoe dit anders kan. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Eddie Brummelman e.a.
heeft net als Dimitri van den Meerssche, Fabiola Müller en Loes Pouwels, allen UvA-onderzoekers, een KNAW Early Career Partnership toegekend gekregen. Zij krijgen de gelegenheid om een interdisciplinaire bijeenkomst te organiseren en ontvangen hiervoor ieder een bedrag van 10.000 euro.

Thomas Buser
promotie Economie 2012, is benoemd tot hoogleraar Behavioural Applied Microeconomics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Jeroen L. Davidson
Fiscaal recht 1988, is per 1 juli 2021 benoemd tot bestuursvoorzitter (CEO) van accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young in Nederland.

Jan Willem Duyvendak e.a.
promotie Sociale Wetenschappen 1992, faculteitshoogleraar Sociologie en directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), en Deanne den Hartog, hoogleraar Organisatiegedrag, treden toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap van topwetenschappers. In totaal heeft de KNAW drieëntwintig nieuwe leden gekozen.

Serena Ferante
is benoemd tot hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

René Gerritsma e.a.
ontvangt net als Erik Rietveld, Floris Roelofsen en Chris Slootweg, allen UvA-wetenschappers, een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze beurs kunnen zijn ieder de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Judith Good
is benoemd tot hoogleraar Human Factors in the Internet of Things aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Jason Hessels
is benoemd tot hoogleraar Observationele Hoge-Energie Astrofysica, in het bijzonder Radioastronomie, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Milena Holdert e.a.
heeft net als Mark Lievisse Adriaanse, beiden master Journalistiek en Media, een Tegel gewonnen, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Holdert won samen met haar Nieuwsuur-collega Renee van Hest in de categorie Onderzoek, Lievisse Adriaanse en zijn NRC-collega Derk Stokmans wonnen de Tegel in de categorie Achtergrond.

Marcel Levi
promotie Geneeskunde 1991 en voormalig AMC-bestuursvoorzitter, is benoemd tot hoogleraar Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde. Het gaat om een benoeming voor één dag per week. Levi combineert het hoogleraarschap met zijn nieuwe functie als voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Karen Maex
rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, wordt de nieuwe voorzitter van de League of European Research Universities (LERU), het netwerk van 23 onderzoeksintensieve Europese universiteiten. 

Emma Mamisoa Nomena
promovendus bij het Institute of Physics, is opgenomen in de ‘Forbes 30 under 30 Europe’, een lijst van getalenteerde millenials samengesteld door Forbes magazine. Met haar onderzoek naar groene materialen won zij eerder al de Green Talents Award.

Christof Monz
promotie Science 2003, is benoemd tot hoogleraar Language Technology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Anwar Osseyran
hoogleraar Business Analytics and Computer Science, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet op het gebied van ICT voor onderwijs en onderzoek en de bijdrage die hij daarmee leverde in zijn rol als (oud-) bestuurder van SURF.

Albert Polman
hoogleraar Nanofotonica en fotovoltaïca aan de UvA en AMOLF-groepleider, ontvangt een Advanced Research Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Polman zal de subsidie gebruiken om een nieuw soort kwantum-elektronenmicroscoop te ontwikkelen.

Thijs Reuten
Politicologie (International Betrekkingen) 1998, is toegetreden tot het Europees Parlement namens de PvdA.

Machteld Roos
Bedrijfseconomie 2000, is benoemd tot Vicevoorzitter College van Bestuur bij de Universiteit Twente.

Peeroz Saeed
is benoemd tot hoogleraar Orbita Chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Daniëlle Slootjes
is benoemd tot hoogleraar Oude geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Willy Spaan
is toegetreden tot de raad van toezicht (RvT) van de Universiteit van Amsterdam. De benoeming door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voor een periode van vier jaar.

Peter van Tienderen
is door het College van Bestuur van de UvA herbenoemd als decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De tweede termijn van Van Tienderen gaat in per 1 januari 2022 en is voor een periode van vijf jaar.

Jeroen van de Ven
is benoemd tot hoogleraar Information, Communication, and Strategic Interaction aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Jacco Vink
astrofysicus, heeft een ‘NWO-groot’-subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dit geld kan Nederland zeer gespecialiseerde camera’s ontwikkelen en produceren voor de toekomstige zuidelijke Cherenkov Telescope Array die wordt gebouwd in het noorden van Chili.

Alexander Vlaar
promotie Geneeskunde 2010, is benoemd tot hoogleraar Translationele Intensive Care Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

Claes de Vreese
promotie Communicatie 2003, is door het College van Bestuur benoemd tot universiteitshoogleraar Artificial Intelligence and Society. Hiermee krijgt de UvA een vijfde universiteitshoogleraar op het terrein van AI.

Jørgen Wadum
promotie Geesteswetenschappen 2009,  emeritus hoogleraar Conservering en restauratie, heeft tijdens de virtuele conferentie van het Committee for Conservation van ICOM de ICOM-CC-medaille uitgereikt gekregen. Wadum is momenteel verbonden aan de Nivaagaard Collection in Denemarken.

Editie april 2021

Mette Hazenberg 
promotie Geneeskunde 2002, is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder celtherapie in de hematologie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Peer van der Helm
Psychologie 2003, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Onderwijs en zorg voor leerlingen met cognitieve beperkingen en gedragsproblemen in het speciaal onderwijs, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs. Van der Helm combineert het bijzonder hoogleraarschap met zijn functies als lector Residentiële Jeugdzorg bij de Hogeschool Leiden.

David Hielkema 
Journalistiek en media 2020, is door de Stichting Verhalende Journalistiek verkozen tot één van de Meestervertellers van het jaar 2020. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn afstudeerwerk over de jeugdzorg, dat gepubliceerd werd in NRC Handelsblad.

Rivke Jaffe 
hoogleraar Stadsgeografie aan de UvA, heeft een Ammodo Science Award for fundamental research gewonnen, evenals Louis Vermeulen, promotie Geneeskunde 2010, hoogleraar Moleculaire oncologie aan de UvA/Amsterdam UMC. Jaffe ontvangt de Award in de categorie Social Sciences. Vermeulen wint de Award in de categorie Biomedical Sciences.

Elsbeth Kalenderian
promotie Tandheelkunde 2004, is per 1 augustus 2021 benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en Vrije Universiteit Amsterdam. De benoeming is voor een periode van vijf jaar. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene Tandheelkunde aan de UvA.

Sera Markoff 
hoogleraar Theoretische hoge-energie astrofysica, is benoemd als nieuw lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Eileen Moyer
promotie Sociale wetenschappen 2003, is benoemd tot hoogleraar Anthropology of Ecology, Health and Climate Change aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA.

Samaya Nissanke
universitair docent UvA, onderzoeker bij Nikhef, is door professor Amina Helmi, Rijksuniversiteit Groningen, uitgekozen om de Suffrage Science Award voor ingenieurs- en natuurwetenschappen in ontvangst te nemen. Het Suffrage Science prijzenprogramma viert de bijdragen die vrouwelijke wetenschappers aan hun vakgebied hebben geleverd en die soms over het hoofd worden gezien ten gunste van hun mannelijke collega’s. Elke eerdere ontvanger van de prijs kiest aan wie zij haar 'erfstuk' wil doorgeven.

Cees van Rijn 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Microfluidics en Nanotechnologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens de Stichting Van der Waals Fonds. Van Rijn combineert het bijzonder hoogleraarschap met zijn functies bij Medspray B.V.

Alice Twemlow 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Wim Crouwel leerstoel Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De leerstoel is ingesteld namens het Wim Crouwel Instituut, een stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. Twemlow combineert het hoogleraarschap met haar werkzaamheden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Universiteit Leiden.

Svetlana Yakovleva
ontving de Faculteitsprijs voor de beste publicatie van het jaar van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA met haar artikel Privacy Protection(ism): The Latest Wave of Trade Constraints on Regulatory Autonomy. De tweede prijs ging naar Daley Birkett, promovendus Internationaal publiekrecht, voor zijn paper Managing Frozen Assets at the International Criminal Court. De derde prijs was voor Laura Burgers, promotie Rechtsgeleerdheid 2020, universitair docent Privaatrecht, met haar artikel Should Judges Make Climate Change Law

Editie februari 2021

Barbara Baarsma
promotie Economie 2000, hoogleraar toegepaste Economie UvA en directievoorzitter Rabobank Amsterdam, start per 1 maart van de CEO Rabo Carbon Bank. De Rabo Carbon Bank ontwikkelt samen met boeren projecten voor CO2-opslag in bomen en de bodem. Daarnaast bemiddelt de bank tussen partijen die CO2 opslaan en bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of compenseren. Onder leiding van Baarsma gaat de Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen.

Kurano Bigiman
Griekse en Latijnse taal en cultuur 2013, is verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2020. Bigiman kreeg de titel voor zijn inzet bij het opzetten van een gymnasiumafdeling op het Ir. Lely Lyceum, het eerste gymnasium in Amsterdam-Zuidoost.

Ilker Birbil
is benoemd tot hoogleraar Artificial Intelligence & Optimisation Techniques for Business and Society aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. 

Maria Boletsi 
Cultural Analysis 2005, bijzonder hoogleraar Nieuwgriekse studies op de Marilena Laskaridis-leerstoel, ontvangt een fellowship van het Netherlands Institute for Advanced Study binnen de onderzoeksgroep 'The Politics of (De)familiarization: The Common and the Strange in Contemporary Europe'. In het studiejaar 2021-2022 zal Boletsi vijf maanden aan NIAS verbonden zijn om te werken aan haar onderzoek naar zogenaamd 'artivistisch protest' als reactie op post-truth politics.

Daniel Bonn 
Scheikunde 1990, promotie 1993, bijzonder hoogleraar Complexe vloeistoffen, wint de Physicaprijs 2021. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame natuurkundige. 

Jettie Bont
Geneeskunde 1997, is benoemd tot hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA. Daarnaast is Bont benoemd als afdelingshoofd Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, een functie die zij sinds 1 juni al ad interim bekleedde.

Laura Burgers
Rechtsgeleerdheid 2011, Franse taal en cultuur 2012, Public International Law 2015, promotie Rechtsgeleerdheid 2020 en UvA-docent Privaatrecht is met het boek ‘De stem van de Noordzee’ genomineerd voor de Socratesbeker, samen met Eva Meijer, Filosofie 2012, promotie 2017, schrijver, beeldend kunstenaar, singer-songwriter en Evanne Nowak, freelance programmamaker, curator en moderator. De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur(s) van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Luca Capaldo
promovendus aan het Van ’t Hof Institute for Molecular Science van de UvA, heeft een Marie Curie-fellowship ontvangen van de Europese Commisie om onderzoek te kunnen doen aan de UvA, net als Ivana Burić, promovendus aan Coventry University and Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Akash Jain, postdoctoraal onderzoeker University of Victoria, Department of Physics and Astronomy, Tobias Kappé, promotie Computer Science, University College of London 2020, Gediminas Lesutis, promotie Politics, University of Manchester 2018, Tomer Shenar, promotie Physics, Universiteit van Potsdam 2016. Doel van de subsidie is het bevorderen van de mobiliteit van veelbelovende, ervaren onderzoekers over de landsgrenzen binnen en buiten de Europese Unie.

Gundy van Dijk
Culturele studies 1997, is per 1 november 2020 benoemd als hoofd Educatie & Interpretatie bij het Van Gogh Museum.

Ronald Does 
ABS-hoogleraar Industriële Statistiek heeft de Lancaster Medal gewonnen voor zijn internationale bijdragen aan kwaliteitsverbetering. Does is de eerste Nederlander ooit die de Lancaster Medal wint. Deze prestigieuze medaille van de American Society for Quality wordt uitgereikt aan mensen die internationaal een grote bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van processen, producten en diensten.

Carsten Dominik 
hoogleraar Sterrenkunde, is benoemd tot directeur van het Anton Pannekoek Instituut.

Robin Döttling
promotie Economie 2019, heeft de Amsterdam Business School Dissertation Award voor het beste proefschrift gewonnen, voor zijn proefschrift Essays in financial economics.

Philomena Essed 
Culturele antropologie en niet-westerse sociologie 1987, voormalig UvA hoofddocent Geografie, planologie en internationale ontwikkelingsstudies, won de ‘Een leven lang voor de stad 2021’ prijs. Deze werd aan Essed uitgereikt vanwege haar jarenlange werk voor en bijdragen aan de strijd tegen alledaags en institutioneel racisme. De prijs is een initiatief van de Gemeente Amsterdam.

Elizabeth von Hauff
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Non-Equilibrium Thermodynamics in Energy Conversion aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. 

Martin van Hees
hoogleraar Filosofie aan de VU, is benoemd tot Dean van het Amsterdam University College van de UvA en de VU. 

Rivke Jaffe
hoogleraar Urban Geography, is benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, net als Bram Orobio de Castro, Psychologie 1994, hoogleraar Developmental Psychopathology en Tom van der Meer, universitair hoofddocent Politicologie.

Pieter Willem Kamphuisen
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Vasculaire Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde. Kamphuisen doet onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten en de wisselwerking tussen kanker en hart- en vaatziekten.

Chris Kuiper 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Intergenerationele overdracht van risico- en beschermende factoren in de opvoeding van jeugdigen. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting iHUB.

Imme Lammertink
promotie Taalwetenschap 2020, heeft voor haar promotieonderzoek naar taalontwikkelingsstoornissen de AVT/Anéla-dissertatieprijs gewonnen, een landelijke prijs voor beste taalkundige proefschrift van het jaar. In haar proefschrift Detecting Patterns onderzocht ze welke leerproblemen kinderen met een taalontwikkelingsstoornis precies hebben.

Jac Lemmens
Communicatie- en informatiewetenschappen 2003, is sinds 1 januari de nieuwe gemeentearchivaris van Roermond.

Jan Lintsen
Bestuurskunde Universiteit Twente cum laude, is door de Raad van Toezicht (RvT) herbenoemd tot lid van het College van Bestuur van de UvA. Lintsen is verantwoordelijk voor de portefeuille financiën en bedrijfsvoering. De RvT heeft veel waardering voor de manier waarop Lintsen zijn eerste termijn invult en voor het in de afgelopen jaren gevoerde financiële beleid. De herbenoeming gaat in per 1 september 2021 en is voor een periode van vier jaar.

Roel Maalderink
Informatierecht 2016, programmamaker, is door de Volkskrant verkozen tot mediatalent van het jaar. Maalderink is vooral bekend van zijn online programma Voxpop, dat hij maakt voor het Algemeen Dagblad. Daarin vraagt hij op een licht satirische manier aan mensen op straat commentaar te geven op actuele onderwerpen.

Lieke Marsman
Onderzoeksmaster Philosophy 2015, is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Marsman werd door een comité van negen poëziekenners gekozen als opvolger van Tsead Bruinja. Ze zal dichten bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Timothy Noël
hoogleraar Flow Chemistry aan het Van ’t Hof Institute for Molecular Science van de UvA, ontvangt de 2020 IUPAC-ThalesNano prijs voor flowchemie. De breed gewaardeerde prijs is ingesteld door het Hongaarse technologiebedrijf ThalesNano als erkenning van de sleutelrol van flowchemie bij de verbetering van chemische processen.

Wim Noorduin 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Self-Organising Matter. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot bevordering van de Atoom- en Molecuulfysica.

Frank Pijpers
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Complexiteit voor Officiële Statistiek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. 

Fenne Pinkster
Sociale geografie 2001, promotie 2009, universitair hoofddocent Urban Geographies, is namens de UvA benoemd tot lid van de Programmaraad van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Amsterdam en de vier kennisinstellingen UvA, VU, HvA en Inholland.

Mirjam Remie
Mediastudies 2015, redacteur onderwijs NRC Handelsblad, won de nationale prijs voor onderwijsjournalistiek 2021, net als Menno Sedee, Mediastudies 2015, journalist. Samen schreven zij vorig jaar de serie ‘Technologie in de klas’. De prijs werd uitgereikt door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek. 

Stevan Rudinac 
universitair hoofddocent Operations Management, won de 2020 Van der Schroeff prijs voor beste docent bij UvA Economie en Bedrijfskunde.

Guido Schäfer
is per 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar Algorithms, Optimisation and Game Theory aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. 

Lara en Luisa Solms
beiden promovendus Work and Organizational Psychology aan de UvA, wonnen de NWO Synergy Award voor hun podcast die het welzijn van PhD-studenten wil bevorderen. NWO wil met deze prijs promovendi stimuleren om wetenschappelijke inzichten in te zetten voor de samenleving. 

Frans Stoelinga
Geschiedenis 2012, promoveert op 78-jarige leeftijd aan de Universiteit Leiden op een proefschrift getiteld: Albert Winsemius, de Nederlander achter de BV Singapore.

Maroesjka Verhagen
Geschiedenis 2020 cum laude, promovendus aan de UvA, won voor haar masterscriptie over het agrarische ecosysteem van de Beemster de Holland Scriptieprijs, een jaarlijkse prijs voor de beste historische scriptie over de geschiedenis van Noord- of Zuid-Holland.

Freddy Weima
Politicologie 1996, directeur-bestuurder van Nuffic, is voorgedragen als voorzitter van de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Na benoeming van de ledenvergadering zal hij in april van start gaan met deze functie. 

Lisa Wiersema
onderzoeksmaster Kunstgeschiedenis 2012, gaat als kunstschilder aan de slag in het nieuwe seizoen van het succesvolle programma Het geheim van de Meester. In dit AVROTROS-programma reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. 

Anna Watts
hoogleraar Astrofysica, heeft de Mid-Careerprize van de High Energy Astrophysics Division van de American Astronomy Society in de wacht gesleept voor haar onderzoek naar neutronensterren.

Sweder van Wijnbergen
hoogleraar Macro-economie aan de UvA, promotie economie 1980, voormalig hoofdeconoom bij de Wereldbank, voormalig secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken, heeft de Pierson Penning ontvangen. Deze penning wordt eens in de drie jaar als oeuvreprijs uitgereikt aan een econoom die veel heeft betekend voor de economische wetenschap. 

Editie december 2020

Remieg Aerts
hoogleraar Nederlandse geschiedenis, heeft de tweejaarlijkse Nederlandse Biografieprijs 2020 gewonnen vanwege Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman. Hij ontvangt een trofee en een bedrag van 15.000 euro. Aerts schreef in SPUI magazine eerder een artikel over de stroeve relatie tussen Thorbecke en de stad Amsterdam.

Romy Beck
onderzoeksmaster Geschiedenis 2019, won de Johanna Naberprijs 2020 voor de scriptie Partners in politiek. Regentenvrouwen in achttiende-eeuws Amsterdam, waarin zij laat zien hoe regentenvrouwen fungeerden als knooppunten in de politieke netwerken van vroegmodern Amsterdam. De Johanna Naberprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis.

Somaya Ben Allouch
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Human-System Interaction for Health and Wellbeing aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus en tot stand gekomen in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ben Allouch combineert het bijzonder hoogleraarschap met haar functie als Lector Digital Life aan de HvA.

Moritz Bilagher
Wetenschapsdynamica 1996, is per juni 2020 benoemd tot adjunct directeur van het UNESCO-UNRWA onderwijsprogramma, gebaseerd in Jordanië.

Eddie Brummelman
promotie Ontwikkelingspsychologie 2015 cum laude UU, postdoctoraal onderzoeker aan het onderzoeksinstituut voor kind en ontwikkeling aan de UvA, is vanaf 23 maart 2021 een van de tien nieuwe leden De Jonge Akademie van de KNAW, die is bedoeld voor jonge topwetenschappers die minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Brummelman doet onderzoek naar narcisme in de kindertijd. 

Matthijs Brouwer 
Geneeskunde 2002, promotie 2010, neuroloog aan het Amsterdam UMC, en UvA-natuurkundige Philippe Corboz, ontvangen beiden een ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Deze prestigieuze subsidie van ongeveer twee miljoen euro is bedoeld voor onderzoekers die zeven tot twaalf jaar geleden zijn gepromoveerd en die zich met de subsidie kunnen vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

Frank Elderson
Nederlands recht 1994, is benoemd tot directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), een functie waarin hij een belangrijke stem krijgt in het te voeren economische en monetaire beleid binnen de eurozone. Met vier andere leden van het dagelijks bestuur adviseert Elderson ECB-president Christine Lagarde over het beleid om de eurozone gezond te houden. Tot zijn overstap naar Frankfurt was Elderson directeur van De Nederlandsche Bank.

Jan Hendrik Eshuis
Geneeskunde 1981, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, bij zijn afscheid na bijna veertig jaar als anesthesioloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn rol in de opleiding van sedatie-anesthesiemedewerkers en zijn invloed op de dagchirurgische zorg.

Wolf Hekkema
student Kunstgeschiedenis, is de winnaar van Project Rembrandt. De jury van het televisieprogramma wees Hekkema in de finale aan als beste amateurkunstschilder van Nederland. 

Marie José Kersten 
Geneeskunde 1987 cum laude, promotie 1997, hoogleraar Inwendige geneeskunde, klinische hematologie, is onderscheiden als de beste begeleider van promovendi aan het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Anouk Kootstra 
Social Sciences 2011 cum laude, docent Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de UvA, is de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 met ‘Een jas die past’, een essay over de rol van klasse in onze maatschappij, volgens de jury ‘een heel mooi en krachtig essay van een groot schrijftalent’. Kootstra wint met deze prijs een bedrag van 7.500 euro.

Ivar Lede 
Master Business Administration in Healthcare Management 2020, heeft de Black Achievement Award 2020 gewonnen, voor zijn werk tijdens de coronacrisis. De Black Achievement Awards worden jaarlijks uitgereikt ter afsluiting van de Black Achievement Month aan zwarte rolmodellen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving. Dit jaar was er extra aandacht voor mensen in de zorg.

Sera Markoff
hoogleraar Theoretische hoge-energie astrofysica, ontvangt de NWO Diversity Initiative Award voor haar project Altair, dat zij is gestart om basisschoolleerlingen te laten kennismaken met sterrenkunde en natuurkunde. De jury prijst Altair vanwege de wijze waarop het bètawetenschappen onder de aandacht brengt bij kinderen met verschillende etnische achtergronden. Met de prijs van 50.000 euro kan Markoff het project verder uitbreiden. 

Priscilla Maria
bachelor Geneeskunde 2019, masterstudent Geneeskunde, en Marwa Ahmed, bachelor Bèta-gamma 2018, masterstudent Biomedische wetenschappen, ontvingen samen met twee andere studenten in Nederland een ECHO Award 2020, tijdens een online ceremonie met minister Ingrid van Engelshoven van OCW. De studenten onderscheiden zich ‘vanwege hun bovenmatige studieprestaties, hun ondernemende instelling, organiserend vermogen, actieve maatschappelijke betrokkenheid en constructieve aanpak in uitdagingen gerelateerd aan uitsluiting binnen de samenleving’ en worden beloond met een volledig verzorgde Summercourse aan UCLA in Los Angeles. Maria ontving de award in de categorie wetenschappelijk onderwijs, Ahmed in de categorie bèta/techniek. De ECHO Award is een initiatief van het Expertisecentrum diversiteitsbeleid Echo. Op UvAweb vertellen Maria en Ahmed over de award die zij ontvingen en over hun drijfveren.

Lotte Mertens
Physics and Astronomy 2020 cum laude, promovendus aan de UvA en het Leibniz Institute for Solid State and Materials Research in Dresden, ontvangt de Lorentz Afstudeerprijs voor Theoretische Natuurkunde, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Voor haar prijswinnende scriptie bestudeerde Mertens de relatie tussen de quantummechanica op de allerkleinste schaal en de metingen daaraan die we op veel grotere schaal doen.

André Nollkaemper
hoogleraar Internationaal publiekrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, is door het College van Bestuur herbenoemd als decaan. Zijn tweede termijn gaat in per 1 mei 2021 en is net als de eerste termijn voor een periode van vijf jaar. Nollkaemper was eerder onder meer directeur van het door hem opgerichte Amsterdam Center for International Law en hij leidde de afdeling Internationaal Recht. Van 2011 tot 2020 was hij ook extern volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Andy Pimentel
Informatica 1993, promotie 1998, is benoemd tot hoogleraar Embedded Computer Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Daniel Pérez Pinedo
Biological Sciences 2020, ontvangt de afstudeerprijs voor Plant Sciences van 5.000 euro voor zijn scriptie over de paleo-omgevingsreconstructie van het centrale Myanmar-bekken. De prijs wordt toegekend aan jong talent om de belangstelling voor de studie Plant Sciences te vergroten, door East-West Seed, een bedrijf met Nederlandse wortels dat tropische groentezaden produceert.

André de Roos
Biologie 1985 cum laude, promotie 1989 LEI, hoogleraar Theoretische ecologie, in het bijzonder de dynamiek van biologische levenswetenschappen, is door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen het prestigieuze King Carl XVI Gustaf-hoogleraarschap in de milieuwetenschappen 2021/2022 toegekend. Zijn werk op het gebied van de dynamiek van voedselwebben en ecosystemen op basis van de levensgeschiedenis (life-history) van individuele organismen is volgens Zweedse collega’s ‘innovatief en baanbrekend vanuit respectievelijk wiskundig/methodologisch perspectief en ecologisch en milieukundig perspectief’.

Joaquim dos Santos Gromicho
is benoemd tot hoogleraar Business Analytics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA.

Chris Slootweg
chemicus aan de UvA, wint de eerste Stairway to Impact Award van onderzoeksfinancier NWO. Hij ontwikkelde een proces waarmee fosfaat kan worden teruggewonnen uit afvalstromen zoals rioolwater, en geschikt gemaakt voor hoogwaardige industriële toepassingen. Het spin-off bedrijf dat hieruit ontstond, SusPhos, ontving de Rabo Duurzame Innovatieprijs in de categorie Circulaire economie en klimaat.

Mark Snelders 
bachelor Natuur- en sterrenkunde 2018, en Matt Jenkins, Physics and Astronomy 2020 cum laude,
publiceerden in wetenschappelijk tijdschrift Nature over de bron van een aantal radioflitsen die in een paar duizendsten van een seconde in het heelal voorkomen. Deze snelle radioflitsen zijn heel zeldzaam, net als het feit dat masterstudenten in Nature publiceren. 

Ivo van Vulpen
promotie Sciences 2002, UvA-fysicus, heeft met zijn Leidse collega Sense Jan van der Molen de eerste ENW Communicatieprijs van onderzoeksfinancier NWO gewonnen, voor hun muurformule-project. De afgelopen jaren lieten zij enorme muurschilderingen met natuurkundige formules in het Leidse straatbeeld verschijnen. De prijs, bedoeld om wetenschappers aan te moedigen over hun vak te communiceren, bedraagt 10.000 euro.

Lotte Wijsman
student Archiefwetenschap, heeft de National Records of Scotland Award for the Most Distinguished Student Work in Digital Preservation gewonnen. Bij de Digital Preservation Awards, die iedere twee jaar worden uitgereikt, draait het om de zoektocht naar het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data, wereldwijd en in alle sectoren. 


Editie oktober 2020

Khadija Arib 
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer , krijgt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit, vanwege haar 'grote bijdrage aan de positie van migrantengroepen in onze samenleving en haar inzet voor de waarden van de democratie, met speciale aandacht voor de stem van minderheden'. Arib ontving verder een PAX Duif van Vredesorganisatie PAX, voor bijzondere vredesinitiatieven. 

Irma van den Berg 
Nederlands recht 1992, partner en advocaat bij Six advocaten, heeft de Gouden Zandloper voor de Meest Maatschappelijk Betrokken Jurist gewonnen voor haar nevenwerk voor de stichting Lawyers for Lawyers. Deze stichting ondersteunt wereldwijd advocaten die in hun beroepsuitoefening worden bedreigd.

Anita Boelen 
promotie Geneeskunde 1996, is benoemd tot hoogleraar Schildklierhormoon metabolisme, moleculaire en diagnostische aspecten aan de Faculteit der Geneeskunde. 

Jan de Boer
hoogleraar Theoretische natuurkunde , is benoemd tot nieuw lid van de Raad van Bestuur van NWO. De Boer is tevens de nieuwe voorzitter voor het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen.

Thijs Bol
promotie Sociale wetenschappen 2013 en universitair hoofddocent Sociale wetenschappen, heeft een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC), net als Janna Cousijn, promotie Psychologie 2012 en universitair docent Developmental Psychology, Efstratios Gavves, promotie Informatica 2014 en universitair docent, Imke Harbers, universitair hoofddocent Transnational Configurations, Conflict and Governance, Kristine Krause, universitair docent Anthropology of Health, Care and the Body, Sanne Kruikemeier, promotie Communicatiewetenschappen 2014 en universitair hoofddocent Political Communication & Journalism, Boris Noordenbos, universitair docent Literatuurwetenschap en Damian Trilling, promotie Communicatiewetenschappen 2013 en universitair hoofddocent Political Communication & Journalism. De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers met een team vijf jaar lang onderzoek kunnen doen.

Antal van den Bosch
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van den Bosch combineert zijn leerstoel met zijn directeurschap van het Meertens Instituut van de KNAW.

Corstiaan Breugem 
promotie Geneeskunde 2003, is benoemd tot hoogleraar Plastische Cchirurgie, in het bijzonder Kinderplastische chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde. 

Damiaan Denys 
hoogleraar Psychiatrie en afdelingshoofd Psychiatrie aan het Amsterdam UMC , heeft de Ig Nobelprijs in de categorie Geneeskunde gewonnen. Denys ontving de prijs voor het onderzoek dat hij deed naar misofonie: de aandoening waarbij specifieke geluiden, zoals niezen of het ritselen van papier, walging of agressie veroorzaken. De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt toegekend aan onderzoek waarom mensen eerst moeten lachen, maar dat daarna ook aan het denken zetten. 

Sylvia Dermout
Geneeskunde 1986, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege het langdurig verstrekken van psychosociale zorg aan patiënten met kanker, zowel binnen, maar vooral buiten haar reguliere werk als gynaecoloog. 

Louise Elffers 
promotie Maatschappij- en Gedragswetenschappen  2011, UvA-docent, is de nieuwe directeur-bestuurder van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een samenwerking van de gemeente Amsterdam en de UvA , Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit en Hogeschool Inholland. 

Joanna Ellis-Monaghan 
is benoemd tot hoogleraar Discrete Mathematics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Rebecca Gomperts
Geneeskunde 1991, staat op de lijst met honderd invloedrijkste mensen van dit jaar, die is opgesteld door het Amerikaanse tijdschrift Time. Gomperts is arts en oprichter van Women on Waves, een organisatie die vrouwen ondersteunt in landen waar abortus niet is toegestaan.

Linda Hummel 
Europese studies 1987, is per 1 januari benoemd tot directeur van de Leprastichting.

Marcel Levi 
promotie Geneeskunde 1991, is per 1 april 2021 benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Levi is momenteel CEO van University College London Hospitals (UCLH). Eerder was hij bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum en hoogleraar Interne geneeskunde aan de UvA.

Sindy Löwe 
Artificial Intelligence 2019, is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2020. De facultaire prijzen zijn gewonnen door Dieuwke Zwier, Social Sciences 2009, (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), Amira Francesca Freeman, Geschiedenis 2019, (Faculteit der Geesteswetenschappen), Thomas Engelsma, Medical Informatics 2019, (Faculteit der Geneeskunde), Benjamin Hattemer, Economics 2019, (Faculteit Economie en Bedrijfskunde), Eva Kuijpers, Tandheelkunde 2019, (Faculteit der Tandheelkunde) en Philipp Günther, International and European Law 2019, (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

Luuk Mulder 
Journalistiek en media 2012, heeft net als Jannie Schipper, Journalistiek en media 2005, Gidi Pols, Mediastudies 2017, en Jochem van Staalduine, Mediastudies 2017, een Loep gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. Mulder won deze – samen met Siebe Sietsma - voor Signalerende Onderzoeksjournalistiek, Schipper voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek en Pols en Van Staalduine wonnen de aanmoedigingsprijs. 

Els Nieveen van Dijkum 
promotie Geneeskunde 1998, is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder endocriene chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Timothy Noël 
is benoemd tot hoogleraar Flow Chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Iduna Paalman 
Geschiedenis 2015, schrijver, heeft de Poëziedebuutprijs ontvangen voor haar debuutbundel De grom uit de hond halen. Eerder werd zij hiermee genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs en werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘literatuurtalent van het jaar’.

Willem Renema 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Palaeobiodiversity aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Naturalis Biodiversity Center. Renema combineert het hoogleraarschap met zijn functie als onderzoeksleider Marine Biodiversity bij Naturalis.

Monique Roelofs
is benoemd tot hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Marie Rosenkrantz Lindegaard 
promotie Sociale wetenschappen 2009, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Lindegaard combineert het hoogleraarschap met haar functie als senior onderzoeker bij het NSCR.

Corine de Ruiter
promotie Psychologie 1989, heeft de 2020 Rüdiger Müller-Isberner Award van de International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS) ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een lid van de IAFMHS, van wie  de carrière de fusie van klinische praktijk, wetenschappelijk onderzoek en mentorschap belichaamt.

Clarisa Sánchez Gutiérrez 
is benoemd tot hoogleraar AI and Health aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Noushine Shahidzadeh 
is benoemd tot hoogleraar Crystallization in Porous Media aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Stephan van Stalborch
Actuarial Practice Cycle 2015, senior beleidsmedewerker en actuaris bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2020. Als expert was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord, de jury roemt hem vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan dit zeer complexe dossier. Yentl Goosens, Actuarial Science and Mathematical Finance 2013, actuaris bij EY, werd uitgeroepen tot Actuarieel Talent van het Jaar.

Wytske Versteeg 
Politicologie 2005, heeft de Frans Kellendonkprijs ontvangen voor haar werk als romanschrijfster en essayiste.

Martine Vosmaer 
Vertaalwetenschap, deelt als vertaler van de roman Lente van de Britse auteur Ali Smith, mee in de Europese Literatuurprijs 2020. Deze prijs werd toegekend aan zowel Ali Smith als aan vertalers Vosmaer en Karine van Santen. Aan de prijs is voor de vertaler een geldbedrag verbonden van 5.000 euro.

Editie augustus 2020

Bert Bakker
promotie Scheikunde 1973, krijgt net als Berenice Boutin, promotie Rechtsgeleerdheid 2015, beiden UvA-onderzoekers, het KNAW Early Career Partnership toegekend. Zij ontvangen ieder een bedrag van 10.000 euro, waarmee zij een bijeenkomst kunnen organiseren om interdisciplinaire samenwerking aan te gaan of uit te bouwen om tot nieuwe inzichten te komen in fundamenteel onderzoek.

Peter Bisschop 
promotie Geneeskunde 2005, is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie aan de Faculteit der Geneeskunde. Bisschop bestudeert de neuro-endocriene regulatie van de botstofwisseling.

Niek de Brabander 
bachelor Kunstgeschiedenis 2019, heeft de Max van Bremen-scriptieprijs 2020 gewonnen voor zijn bachelorscriptie Het sublieme in de data aesthetics. Een casestudy naar het werk van Ryoji Ikeda.

Renée van den Brink
promotie Geneeskunde 1990, cardioloog UMC, heeft ter gelegenheid van haar pensionering de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen. Ze ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor de gezondheidszorg in Amsterdam. In 1986 werd Van den Brink één van de eerste Nederlandse vrouwelijke cardiologen.

Remus Dame 
Scheikunde 1997, is benoemd tot hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Biochemie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Marc Davidson
Natuurkunde 1994 en Filosofie 1995, promotie Natuurkunde 1994 en promotie Filosofie 2009 is per 1 september 2020 benoemd tot hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit.

Birte Forstmann 
hoogleraar Cognitive Neuroscience, heeft, net als Artemy Kalinovsky, Oost-Europa-onderzoeker, Arnon Kater, hematologist Amsterdam UMC, Shaul Shalvi, universitair hoofddocent Amsterdam School of Economics, Joost van Spanje, universitair docent Political Communication and Journalism, Lenny Taelman, hoogleraar Algebraïsche Meetkunde en Anna Watts, hoogleraar High-Energy Astrophysics, een Consolidator Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). Deze prestigieuze subsidie bedraagt circa 2 miljoen euro per persoon.

Joachim Goedhart 
universitair docent van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS-UvA) heeft samen met zijn collega’s Przemek Krawczyk (promotie Geneeskunde 2009, AUMC) en Martijn Luijsterburg (promotie Sciences 2008, LUMC) een Open Science Use Case Award in de wacht gesleept voor hun case A webtool for interactive data visualization and data sharing.

Dick den Hertog 
is benoemd tot hoogleraar Operations Research aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Den Hertog zal zich richten op het ontwikkelen en oplossen van wiskundige optimalisatievraagstukken. 

Eric Hoedemaker
Geneeskunde 1985, Ridder in Orde van Oranje-Nassau, is bij zijn afscheid benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging Farmaceutische Geneeskunde. Dit vanwege zijn grote inspanningen die hij de afgelopen 35 jaar heeft verricht voor de geneesmiddelen ontwikkeling ten behoeve van de Nederlandse patiënten.

Blandine Joret 
promotie Geesteswetenschappen 2015, docent afdeling Mediastudies heeft een Comenius Teaching Fellow-beurs ontvangen van 50.000 euro voor de ontwikkeling van een 'Film Club' voor bachelorstudenten Mediastudies. Het Comeniusprogramma stelt excellente en bevlogen docenten in staat om hun visie en plannen voor onderwijsvernieuwing te realiseren.

Gerben van Kleef 
hoogleraar Sociale psychologie, en universitair docent Eftychia Stamkou hebben respectievelijk een mid career award en een early career award in de wacht gesleept van de European Association of Social Psychology (EASP). De awards van de EASP zijn bedoeld voor onderzoekers die een 'uitstekende bijdrage' hebben geleverd aan het onderzoeksveld van de sociale psycholog

Alex de Koter 
hoogleraar Astrophysics, is verkozen tot FNWI Docent van het Jaar.

Mari Mikkola 
is benoemd tot hoogleraar Philosophy (Metaphysics) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Janne Nijman
hoogleraar History and Theory of International Law, is benoemd tot hoogleraar International Law aan het Graduate Institute in Genève. Nijman zal deze parttime-aanstelling combineren met haar verantwoordelijkheden aan de UvA en het T.M.C. Asser Instituut.

Gerard Nijsten
directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Geesteswetenschappen is per 1 november benoemd tot directeur van de Bibliotheek UvA/HvA.

Julia Noordegraaf 
hoogleraar Digitaal Erfgoed, krijgt net als Bernhard Rieder, universitair docent New Media and Digital Culture, financiering van het Platform Digitale Infrastructuur SSH voor hun projecten over respectievelijk infrastructuur voor cross-mediaonderzoek, en tools voor social-mediaonderzoek. 

Nina Polak
Cultural Analysis 2012, heeft de Inktaap 2020, dé literaire jongerenprijs, gewonnen voor haar boek Gebrek is een groot woord.

David Rijser 
promotie Letteren 2006, docent Latijn bij de UvA en sinds 2019 ook bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid, heeft de OIKOS publieksprijs gewonnen. De publieksprijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die met zijn of haar oeuvre een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek.

Machteld Roos
Bedrijfseconomie 2000, is per 1 september 2020 benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Moviera.

Maarten Schim van der Loeff 
promotie Geneeskunde 2003, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie van seksueel overdraagbare infecties aan de Faculteit der Geneeskunde. De leerstoel is ingesteld vanwege de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam.

Jannie Schipper
Journalistiek en Media 2005, heeft, net als Luuk Mulder, Journalistiek en Media 2012, Erik van Rein, Mediastudies 2017, Jolanda van de Beld, Politicologie 2014 en Nina van Hattum, Mediastudies 2016, een Tegel gewonnen. De Tegels gelden als de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland. 

Maurits van Selms 
promotie Tandheelkunde 2005, heeft de NTVT-publicatieprijs gewonnen voor zijn artikel Zingen gaat niet gepaard met kaakklachten.

Shaul Shalvi 
promotie Psychologie 2011, is benoemd tot hoogleraar Behavioural Ethics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde 

Judy Shamoun-Baranes 
universitair hoofddocent bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA, is benoemd tot hoogleraar Animal Movement Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

René Smits
promotie Rechtsgeleerdheid 1997, docent Recht van de Economische en Monetaire Unie, is door studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gekozen tot Docent van het Jaar 2020.

Mark Vermeij
promotie Life and Earth Sciences 2002, is benoemd tot hoogleraar Tropical Marine Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marcel Worring
promotie Informatics 1993, is benoemd tot hoogleraar Multimedia Analytics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Editie mei 2020

Koen Becking 
Politicologie 1992, is per 1 oktober de nieuwe rector magnificus en voorzitter van het bestuurscollege van Nyenrode Business Universiteit. 

Ward Berenschot
promotie Sociale wetenschappen 2009, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Vergelijkende Politieke Antropologie van Zuid- en Zuidoost-Azië aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Harry Buhrman
Promotie Informatica 1993, hoogleraar Algoritmen, complexiteitstheorie en quantum computing, treedt toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). 

Giovanni Colavizza
onderzoeker op het gebied van digital humanities, ontvangt een NWO-subsidie voor een project dat wetenschappers en overheden moet helpen aan betrouwbare informatie in de strijd tegen het coronavirus. 

Minne Fekkes
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale vaardigheden en weerbaarheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Neeltje van Horen 
is benoemd tot (deeltijd)hoogleraar Financiële economie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Van Horen combineert het hoogleraarschap met haar functie als Senior Research Advisor bij de Bank of England.

Joep Leerssen 
hoogleraar Europese studies, heeft de Madame de Staël-prijs ontvangen voor zijn onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van nationalistische bewegingen in Europa. De prijs die wordt toegekend door de Europese Federatie van Academies van Wetenschappen (ALLEA) is een erkenning voor wetenschappers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan de culturele waarden van Europa.

Antoon Pelsser 
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Enterprise Risk Management aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Assurantiebeurs Amsterdam.

Han Peters
is benoemd tot hoogleraar Analyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Thomas Poell
Politicologie 1998, is benoemd tot hoogleraar Data, Culture & Institutions aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Editie maart 2020

Peter Bisschop
promotie Geneeskunde 2005, is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Jason Hessels
ontvangt net als Christof Monz en Roger Laeven, allen UvA-onderzoekers, 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Joana da Silveira Duarte
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Wereldburgerschap en tweetalig onderwijs aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege Stichting Nuffic.

Klaske Tameling
Media en Cultuur 2006, wordt per 1 juni de nieuwe zendermanager van NPO Radio 1. Ze was eerder vijf jaar werkzaam als redacteur voor BNN op NPO Radio 1.

Lisbeth Utens
bijzonder hoogleraar Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten, werd ter gelegenheid van haar afscheid van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie van het ErasmusMC-Sophia in Rotterdam door de Dordtse burgemeester Wouter Kolff koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Joanne Verheij
is benoemd tot hoogleraar Hepatopancreatobiliaire pathologie aan de Faculteit der Geneeskunde .

Editie februari 2020

Janet Alberda
Semitische talen en culturen 1997, wordt deze zomer de eerste vrouwelijke Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabië. Zij volgt Joost Reintjes op als hoogste diplomatieke vertegenwoordiger.

Jan Bakker
Geneeskunde 1987, internist, hoogleraar Intensive care aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, adjunct-professor aan de Columbia University in New York, associate-professor aan de New York University in New York is onderscheiden door de Facultad de Medicina van de Pontificia Universidad Catholica de Chile in Santiago voor zijn doorzettingsvermogen en inzet voor de afdeling Intensive Care.

Marija Bartl
is benoemd tot hoogleraar Transnational Private Law aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Bartl zal zich gaan richten op het onderzoeken van de mogelijke bijdrage van het recht, en in het bijzonder het privaatrecht, aan sociaal-ecologische transformatie. 

Abdelkader Benali
schrijver, programmamaker en spreker op de komende Universiteitsdag, krijgt de Gouden Ganzenveer 2020. De culturele prijs is toegekend aan Benali als ambassadeur van de Nederlandse taal omdat hij jongeren weet te bereiken en een brug slaat tussen culturen.

Daniel Bonn
Scheikunde 1990, promotie Sciences 1993, heeft een beurs van het NWO Industrial Partnership Program  ontvangen ter waarde van €1,7 miljoen. Een onderzoeksconsortium onder zijn leiding zal gaan samenwerken met het bedrijf Medspray om spuitkoppen te ontwikkelen voor uiterst gecontroleerde nanosprays.

Phia Damsma-Scheffer
Semitische taal- en letterkunde 1987 (cum laude), medeoprichter en creatief directeur van Sonokids Foundation Australië, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze een bron van inspiratie is voor anderen en haar werk van bijzonder hoge waarde is voor de maatschappij.

Ulle Endriss
is benoemd tot hoogleraar Artificial Intelligence and Collective Decision Making aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Martine Gosselink
Kunstgeschiedenis en archeologie 1995, is benoemd tot directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Gosselink verlaat het Rijksmuseum in Amsterdam, waar zij momenteel hoofd Geschiedenis is.

Edwin van Hooft
is benoemd tot hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Het onderzoek van Van Hooft richt zich op motivatie- en zelfregulatieprocessen in prestatiesettings en het duurzaam inzetbaar houden van mensen in hun werkzame leven.

Matthea de Jong
Culturele antropologie en Niet-Westerse sociologie 2004, is per 1 maart de nieuwe directeur van cultuurcentrum De Tolhuistuin in Amsterdam.

Mark Jordans
kinderpsycholoog, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Child and Adolescent Mental Health aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting War Child Holland. Hij wil de wetenschap inzetten om psychische hulp aan kinderen in oorlogsgebieden te verbeteren.

Alex de Koter
is benoemd tot hoogleraar Astrophysics, in particular massive stars, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Sera Markoff
hoogleraar Theoretical high-energy astrophysics, ontvangt samen met UvA -onderzoekers Oliver Porth, Doosoon Yoon en Koushik Chatterjee de Rossi-prijs 2020. Zij maken deel uit van het team van astronomen dat de eerste foto maakte van een zwart gat. De Rossi-prijs is de meest prestigieuze prijs op het gebied van de hoogenergetische astrofysica.

Joris Mooij
is benoemd tot hoogleraar Mathematische Statistiek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Anne ter Rele
Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) 2018, Conflict Resolution and Governance 2019, ontvangt de Afstudeerprijs Villamedia 2019 voor haar masterscriptie A Silencing Grey Zone: Attitudes of Journalists Regarding Self-Regulation of Media in Post-Conflict Rwanda.

Joti Roest
is benoemd tot hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Martin Senftleben
is benoemd tot hoogleraar Information Law (Intellectual Property Law Aspects of the Information Society) aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Mireille Serlie
promotie Geneeskunde 2007, internist en endocrinoloog, is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder voeding en energiemetabolisme, aan de Faculteit der Geneeskunde. Het onderzoek van Serlie en haar onderzoeksgroep richt zich op obesitas en suikerziekte.

Uğur Ümit Üngör
Geschiedenis 2005, promotie Geesteswetenschappen 2009, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Üngör is ook benoemd tot senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies.

Bernadine Ypma
Kunstgeschiedenis 2008, Archiefwetenschappen 2011, is de nieuwe directeur van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Zij was hiervoor verbonden aan Het Utrechts Archief als hoofd Publiek & Presentatie en adjunct-directeur.

Editie december 2019

Joost van den Aardweg
promotie Geneeskunde 1992, is benoemd tot hoogleraar Longziekten, in het bijzonder de klinische fysiologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Mieke Bal
emeritus hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap en cultuuranalyse, is benoemd tot doctor honoris causa 2020 aan de faculteit Kunst en Geesteswetenschappen van de Zweedse Linnaeus Universiteit.

Marike Barendse
eerstegraads U.L.O. Geschiedenis 2004, docent geschiedenis op het Vossius Gymnasium in Amsterdam, is uitgeroepen tot de beste geschiedenisleraar van 2019.

Norbert van den Berg
Geneeskunde 1987, kinderarts, is met zijn collega Tim Vreede door de burgemeester van Almere onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege hun initiatief De Kinderkliniek.

Gianfranco Bertone
is benoemd tot hoogleraar Theoretical Astroparticle Physics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marissa de Boer
UvA-onderzoeker, Jill Coster van Voorhout, universitair docent Strafrecht, en Bernadette de Bakker, arts-embryoloog  Amsterdam UMC, en hun teams zijn de winnaars van een Innovation Award 2019. De drie onderzoekers krijgen ieder 7.500 euro om hun idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Thijs Bol
Sociologie 2008, promotie Communicatie 2013, UvA-socioloog, is benoemd tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Bol doet onderzoek naar ongelijkheid in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de wetenschap en hij doceert over ongelijkheid en onderzoeksmethoden.

Jaap Bonjer  
afdelingshoofd heelkunde Amsterdam UMC, ontvangt een Impact Award Life Sciences 2019 voor de oprichting van ASC, geavanceerde trainingscentra voor chirurgische vaardigheden.

Willem Bouten  
promotie Sciences 1992, hoogleraar Computational Geo-Ecology, heeft een eervolle vermelding ontvangen bij de Impact Awards 2019 voor de ontwikkeling van lichtgewicht GPS-trackers voor vogels.

Midas Dekkers
Biologie 1973 cum laude, schrijver en bioloog, is de eerste winnaar van de Drs. P Trofee, een initiatief van het Het Heen- en Weerschap, een jaarlijkse prijs voor auteurs of kunstenaars die met humor de Nederlandse taal gebruiken of verrijken.

Raoul Engelbert
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderfysiotherapie aan de Faculteit der Geneeskunde. De leerstoel is ingesteld vanwege de stichting Hogeschool van Amsterdam.

Birte Forstmann
hoogleraar Cognitive Neuroscience, ontvangt net als Artemy Kalinovsky, Oost-Europa-onderzoeker, Arnon Kater, hematologist Amsterdam UMC,  Shaul Shalvi, universitair hoofddocent Amsterdam School of Economics,  Joost van Spanje, universitair docent Political Communication and Journalism,   Lenny Taelman, hoogleraar Algebraïsche Meetkunde  en Anna Watts, hoogleraar High-Energy Astrophysics, een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Deze prestigieuze subsidie bedraagt ca. 2 miljoen euro  per persoon.

Roelof van Gelder
promotie Geschiedenis 1997, heeft de Libris Geschiedenisprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797). Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Alice Grasveld
Medische Antropologie en Sociologie 2014, onderzoeker en oprichter van The Healthy Teeth Foundation, heeft een VIVA400 award gewonnen in de categorie Wereldverbeteraars. Grasveld hoopt met haar stichting kinderen in sloppenwijken een gezonde mond en een betere toekomst te geven. In 2017 won zij de AUV-alumnusprijs voor hetzelfde project.

Kees de Groot
Sociologie 1989, promotie 1995 aan Universiteit Leiden, is benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege het Kenniscentrum voor Levensbeschouwing en Geestelijke Volksgezondheid aan Tilburg University.

Sjoerd Jans
directeur van het cultureel studentencentrum CREA van de UvA en de HvA, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege de grote inspanningen die hij de afgelopen veertig jaar heeft geleverd om van CREA een onmisbare plaats te maken in het culturele leven van studenten.

Lex Kaper
promotie Sterrenkunde 1993, cum laude, hoogleraar Observational Astrophysics and Instrument Development, heeft de Descartes-Huygensprijs 2019 en het daaraan verbonden geldbedrag van 23.000 euro ontvangen voor zijn onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Willem Korthals Altes
Promotie Rechtsgeleerdheid 1989, is bij zijn afscheid als rechter op 1 november 2019 benoemd tot erelid van de, in 1988 mede door hem opgerichte, Vereniging voor Media- en Communicatierecht.

Marita Mathijsen
emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, heeft de Sarton Medaille 2019-2020 van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte ontvangen van de Universiteit van Gent, op grond van haar verdiensten voor de literatuurgeschiedschrijving en voor de theorie en praktijk van het editeren van historische teksten.

Jan van Mersbergen
Sociologie 1971, is met zijn boek De onverwachte rijkdom van Altena de winnaar van de NRC Lezersprijs 2019. 

Marente de Moor
Slavische talen en letterkunde 1998, heeft de Jan Wolkers Prijs, de prijs voor het beste natuurboek, ontvangen voor haar roman Foon.

Hala Naoum Néhmé
Politicologie 2009, cum laude, Economics 2013, raadslid in Amsterdam voor de VVD, neemt op verzoek van de Verenigde Naties zitting in een commissie die de nieuwe Syrische grondwet gaat schrijven.

Richard Plat
promotie Actuariële wetenschap 2010, is door beroepsgenoten en een vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2019. De jury roemt hem om zijn diepe en brede kennis van het vakgebied, de grote nationale en internationale impact van zijn onderzoek en publicaties en zijn grote gedrevenheid naar toepasbaarheid.

Ralph van Raat
Musicologie 2003, is de winnaar van de Ovatie 2019, de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leverden aan klassieke muziek in Nederland. Van Raat krijgt de prijs voor zijn zogeheten Andriessen-programma ter ere van de tachtigste verjaardag van componist Louis Andriessen.

Max Rensink
Wijsbegeerte en Geneeskunde 2017, co-assistent Amsterdams UMC, heeft de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2019 gewonnen met zijn essay Van wie is mijn lichaam?.

Bertus van Rooy
is benoemd tot hoogleraar Engelse taalkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Guido van Rossum
Wiskunde en informatica 1982, bedenker van de wereldberoemde programmeertaal Python, heeft een Dijkstra Fellowship ontvangen van het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica. Het betreft een eretitel vanwege het verrichten van bijzondere prestaties op het gebied van wiskunde en informatica.

Emile Rutgers
hoogleraar Chirurgische Oncologie, heeft tijdens het 39e congres van de European Society of Surgical Oncology een Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn inzet en grote bijdrage aan het klinisch onderzoek naar en verbetering van de kwaliteit van borstkankerchirurgie.

AnneLoes van Staa
Culturele Antropologie1993, cum laude, Geneeskunde 1993, cum laude, lector Transities in Zorg aan Hogeschool Rotterdam, is de winnaar van de eerste Deltapremie voor praktijkgericht onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden.

Nicholas Till
internationaal befaamd hoogleraar Operastudies, bekleedt per november 2019 de eerste leerstoel voor Muziektheater en Opera in Nederland. Till combineert de leerstoel aan de UvA met zijn hoogleraarschap aan de University of Sussex.

Raphaël Varga van Kibéd
Moderne geschiedenis 1986, is benoemd tot ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Port of Spain, Trinidad en Tobago, met mede-accreditatie bij CARICOM en in de eilandstaten St. Lucia, Barbados, Dominica, St. Vincent en de Grenadinen, St. Kitts en Nevis, Grenada, Antigua en Barbuda.

Jaap Visser
Film- en Televisiewetenschap 2001, is de nieuwe adjunct-directeur van de vereniging van Nederlandse Content Producenten , die de belangen behartigt van producenten voor film, televisie, documentaires en online content in Hilversum en Den Haag

Editie oktober 2019

Khadija Arib
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer, ontvangt de Aletta Jacobsprijs 2020. De prijs wordt toegekend vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van met name Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond, en voor de wijze waarop zij het vieren van honderd jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen én vrouwen.

Benny Åkesson
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Design Methodologies for Cyber-Physical Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege TNO. Åkesson combineert de leerstoel aan de UvA met zijn onderzoekswerk als Senior Research Fellow bij ESI, onderdeel van TNO in samenwerking met partners.

Gandolfo Cascio
Italiaanse taal- en letterkunde 2001, assistant-professor Italian Literature and Translation Studies bij Universiteit Utrecht, is onderscheiden met de 'Knight of the Order of the Star of Italy' vanwege zijn academische prestaties.

Robbert Dijkgraaf
universiteitshoogleraar UvA, heeft de Irispenning ontvangen en het daaraan verbonden geldbedrag van 10.000 euro. De prijs is door wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie. Tevens ontvangt Dijkgraaf op 24 november de Mensa  Fonds Impact Award vanwege zijn inzet om wetenschap begrijpelijk en interessant te maken voor jong en oud en omdat hij een lichtend voorbeeld is voor het maken van impact in relatie tot hoogbegaafdheid.

Leon Gommans
promotie Sciences 2014, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Exchange Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Karlijn van den Heuvel
Information Law 2018, heeft de Hans Frankenprijs ontvangen, een initiatief van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering dat is bedoeld voor de meest innovatieve afstudeerscriptie op het gebied van ICT-recht.

Simone Huis in ’t Veld
Sociologie 1995, is de nieuwe directievoorzitter van Euronext Amsterdam. Zij volgt hiermee Maurice van Tilburg op. Huis in ’t Veld was eerder operationeel directeur voor Deutsche Bank Nederland, waar zij sinds 2010 diverse leidinggevende functies bekleedde.

Louise Korthals
Sociologie 2007, cabaretière, heeft een Poelifinario gewonnen in de categorie Engagement voor Alles is er!, waarin ze volgens de jury het ‘uiterste persoonlijke moeiteloos verbindt aan het maatschappelijk relevante’.

Marloes Krijnen
Massacommunicatie 1981, directeur van het Amsterdamse fotomuseum Foam, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van fotografie.

Jaap Lampe
Nederlandse Taal- en Letterkunde 1986, vertrekt per 1 november 2019 na bijna zestien jaar als algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Hij wordt opgevolgd door Edwin van Balken, die samen met zakelijk directeur Yvonne van Popta de tweekoppige directie vormt. Lampe gaat door als zelfstandig adviseur in de cultuur.

Aai Prins
Russische taal- en letterkunde 1986, literair vertaalster Russisch-Nederlands,  heeft de Letterenfonds Vertaalprijs 2019 ontvangen. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als cultureel ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.  

Frans Schalkwijk
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogiek, in het bijzonder van de gewetensontwikkeling, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Justus Uitermark
Sociale geografie 2003, promotie Communicatie 2010, is benoemd tot hoogleraar Urban Geography aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Nathalie van der Velde
Geneeskunde 2001, is benoemd tot hoogleraar Ouderengeneeskunde, in het bijzonder Valpreventie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Sander Woutersen
promotie Sciences 1999, Griekse en Latijnse taal en cultuur 2001, is benoemd tot hoogleraar Fysische Chemie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Editie augustus 2019

Jan van der Borden
Geneeskunde 1984, KNO-arts AMC, is benoemd tot tot erelid van de Nederlandse KNO-vereniging.

Paul Burm
Sociale Geografie 1992, journalist en lobbyist, is benoemd tot voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs.

Jonas Castelijns
Geneeskunde 1988, hoogleraar Radiologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc,  is bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn verdiensten op het gebied van Hoofd-Hals-radiologie.

Herma Cuppen
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Simulatie van herstructurering in moleculaire vaste stoffen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus. Cuppen combineert de leerstoel aan de UvA met haar leerstoel Computational chemistry aan de Radboud Universiteit.

Marie Deserno e.a.
promotie Psychologie 2019, Sylvie Lesuis,  promotie Sciences 2019, en Alba Torrents de la Peña, promotie Geneeskunde 2018, ontvangen een Rubicon-financiering van NWO om onderzoek te gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Frenk van Harreveld
promotie Psychologie 2001, is benoemd tot hoogleraar Sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding in relatie tot duurzaamheid en veiligheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel wordt deels mogelijk gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Jan-Willem den Herder
Wis- en natuurkunde 1982, universitair hoofddocent Psychologie, is benoemd tot bijzonder hoogleraar High-Energy Astrophysics, in particular Space Instrumentation, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Het Jan van Paradijs fonds.

Martijn Katan
Scheikunde 1972, heeft de oeuvreprijs van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen ontvangen voor zijn overtuigende bijdrage aan het groot maken van de voedingswetenschappen in Nederland. De jury roemde onder andere zijn werk op het gebied van vetzuren en de introductie van de Mendelian Randomization methode.

John Kleinen
promotie Sociale Wetenschappen 1988, universitair hoofddocent Antropologie tot 2013, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting SpaarnestadPhoto waarvan het archief (13 miljoen foto’s) beheerd wordt binnen het Nationaal Archief.

Marloes Krijnen                                                                                  
Massacommunicatie 1981, oprichter en voormalig directeur van Amsterdams fotografiemuseum Foam, heeft de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen voor haar verdiensten voor de stad.

Hassan Outaklla
Politicologie 2007, is door Willem-Alexander benoemd tot zijn persoonlijk adviseur. Als persoonlijk adviseur zal hij het koningspaar op de hoogte houden van wat er speelt in de samenleving.

Agata Makowska
Economics 2017, heeft met haar London Economics consultancy collega’s de IPPR Economics Prize gewonnen. Het is één van de grootste geldprijzen in de wereld van economie en is geïntroduceerd om ‘radicale ideeën’ te vinden om de Britse economie nieuw leven in te blazen.

Bram Orobio de Castro
Psychologie 1994, is benoemd tot hoogleraar Orthopedagogiek: ontwikkelings- en opvoedingsproblemen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Erik Plug
promotie Economie 1997, onderzoeker bij de Amsterdam School of Economics krijgt financiering toegekend vanuit NWO Open Competitie – SGW. Deze financiering geeft hem de kans onderzoek te verrichten naar de (economische) gevolgen van moederschap.

Barbara Sierman
Nederlandse Taal- en Letterkunde 1980, heeft de Digital Preservation Coalition Fellowship Award ontvangen voor haar verdiensten op het gebied van Digitale Duurzaamheid.

Tom Springveld
Algemene cultuurwetenschappen 2007, heeft de Jan Hanlo Essayprijs Klein (1.500 euro) ontvangen voor zijn essay De ongewone zoon.

Pieter Tanis
is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder colorectale chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Joost Verhoeff

promotie Geneeskunde 2009, radiotherapeut-oncoloog UMC Utrecht, ontvangt 1,2 miljoen euro van ZonMW en KWF voor het optimaliseren van radiotherapie voor kwaadaardige hersentumoren.

Anna Watts
is benoemd tot hoogleraar High-Energy Astrophysics, in het bijzonder relativistic nuclear astrophysics, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Mieke van der Weij
Nederlandse taal- en letterkunde 1982, heeft de Zilveren Reismicrofoon ontvangen voor beste radiomaker van het jaar.

Editie juni 2019

Jos Otten
Economie 1977, Nederlands recht 1988, voormalig sectordirecteur bij de Hogeschool van Amsterdam en voormalig lid Kascommissie AUV, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet als vrijwilliger voor het behoud van Amsterdamse monumenten.

Gerard Spong
Rechtsgeleerdheid 1972, strafrechtadvocaat, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak in Nederland.

Humberto Tan
Nederlands recht 1991, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligersactiviteiten. Tan is onder meer ambassadeur van de Stichting Wereld Natuur Fonds, het Rode Kruis en de Johan Cruijff Foundation.

Harro Bouwmeester
hoogleraar Plant hormone biology, is net als zijn collega-hoogleraren Natali Helberger, Henkjan Honing, Giselinde Kuipers, Tom van der Poll en Ralph Wijers door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. In totaal heeft de KNAW dit jaar negentien nieuwe leden gekozen.

Tobias Blanke
is benoemd op de leerstoel Humanities and AI. Na de eerder benoemde universiteitshoogleraar Maarten de Rijke en Ivana Išgum is Blanke de derde van vier nieuwe universiteitshoogleraren die zich richten op de interdisciplinaire benadering van artificiële intelligentie en haar impact.

Gang Wu
tandheelkundige bij ACTA (sectie orale implantologie en prothetische tandheelkunde) ontvangt, samen met collega’s, een EUROSTAR-subsidie van circa twee miljoen euro. De subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een toepasbare biofunctionele inkt op basis van collageen.

Ilse de Boer
promovendus bij ACTA, heeft de NWVT Hamer-Duyvensprijs 2018 ontvangen voor haar proefschrift Virtual Reality as Innovation in Dental Education - Validation of a virtual reality environment: collecting evidence ‘on-the-fly during' development and implementation.

Annemarie Kas
Journalistiek en media 2008, is de nieuwe NOS-correspondent voor Indonesië en Zuidoost-Azië. Kas woont en werkt sinds 2017 in Jakarta en deed van daaruit verslag, hoofdzakelijk voor RTL Nieuws en NRC Handelsblad

Olivier van Beemen
Franse taal- en letterkunde 2003, en Laura Steek, Geschiedenis 2006 en Journalistiek en media 2008, wonnen de Tegel-publieksprijs voor hun artikel Heineken in Afrika: seksueel misbruik, fraude op topniveau en betrokkenheid bij genocide.  De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke vakprijzen van Nederland.

Selma de Mink en Sera Markoff
UvA-sterrenkundigen,  zijn op 27 mei gelauwerd voor hun verdiensten voor de astronomie. De Mink kreeg de Pastoor Schmeitsprijs voor haar onderzoek aan zware sterren. Markoff ontving de Willem de Graaffprijs voor haar publieksvoorlichtingsactiviteiten. De sterrenkundigen ontvingen hun prijzen op de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie.

Marloes Krijnen
Massacommunicatie 1981, oprichter en directeur van fotografiemuseum Foam in Amsterdam, vertrekt na achttien jaar. Per 1 september krijgt het museum een nieuwe tweekoppige directie met Marcel Feil, Kunstgeschiedenis en archeologie 1992, als artistiek directeur en Nynke de Haan als zakelijk directeur.

Patrick Nederkoorn
Politicologie 2004, heeft samen met Jan Beuving en Tom Dicke de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen met het lied Die Geur. Beuving schreef de tekst op muziek van Dicke, Nederkoorn voerde het uit.

Susan Lenderink
Economie 2000, executive master Finance and Control 2005, wordt met ingang van het komend seizoen de nieuwe financieel directeur van Ajax. Zij verlaat hiervoor de Bijenkorf, waar zij sinds 2012 financieel directeur was.

Khadija Arib
Sociologie 1995, voorzitter van de Tweede Kamer, is benoemd tot Chevalier de la Légion d’honneur, de hoogste Franse ridderorde, vanwege haar bijdrage aan de betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland.

Joke Swiebel
Algemene politieke en sociale wetenschappen 1972 cum laude, ontvangt de Jos Brink Oeuvreprijs voor homo-emancipatie. Zij organiseerde in de jaren zestig op het Binnenhof de eerste demonstratie voor homorechten, waarvoor zij zich ook sterk maakte via het COC en de PvdA.

Jan van de Streek
hoogleraar Fiscaal concernrecht ontvangt de Saskia J. Stuivelingprijs 2018 voor zijn onderzoek naar de memo’s over de dividendbelasting. Hij heeft volgens de jury een innovatieve bijdrage geleverd aan de verslaggeving over dit onderwerp.

Elio Baldi
Italiaanse taal en cultuur/master Letterkunde 2013 cum laude, docent Romaanse talen en culturen, is door de studenten gekozen tot UvA’s Docent van het Jaar 2019.

Liza van de Rijt

ACTA-promovendus, heeft de Publicatieprijs 2019 van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) ontvangen voor haar wetenschappelijke publicatie Oral health and orofacial pain in older people with dementia admitted to acute hospital awards: observational cohort study.

Luca Incurvati en Julian J. Schlöder
beiden verbonden aan de afdeling Filosofie en het Institute for Logic, Language and Computation, hebben voor hun artikel Inferential Expressivism and the Negation Problem de Sanders Prize in Metaethics 2019 gewonnen. Het winnende essay wordt beloond met 5.000 dollar en verschijnt binnenkort in Oxford Studies in Metaethics.

Athira Menon
postdoctoraal onderzoeker bij het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, heeft een gedeelde tweede plaats weten te veroveren bij de internationale finale van FameLab. FameLab is een pitchwedstrijd voor jonge onderzoekers, waarbij ze in drie minuten hun onderzoek moeten uitleggen aan het algemene publiek, zonder gebruik van slides.

Editie april 2019

Linda Amaral-Zettler
Psychologie 2010, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Microbiology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, een van de negen instituten van de Stichting NWO-I.

Jan de Boer en Daniel Bonn                                               
UvA-natuurkundigen, ontvangen ieder een ERC Advanced Grant. De subsidie bedraagt per project 2,5 miljoen euro. De Boer gaat in zijn onderzoeksproject op zoek naar de eigenschappen van quantumzwaartekracht. Bonn bestudeert in zijn project lokale spanningen in complexe systemen en materialen.

Henny Bos
hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, heeft de Van Emde Boas van Ussel Prijs ontvangen. Met deze prijs eert de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie elke twee jaar een persoon die zich gedurende een langere periode heeft onderscheiden op het terrein van de seksualiteit in wetenschap, beroep of maatschappij.

Denny Borsboom e.a.
UvA-onderzoeker, en AMC’ers Diederik van de Beek en Jaap van Buul hebben ieder een NWO Vici-beurs ontvangen van 1,5 miljoen euro. Met deze beurs kunnen zij de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Sarah Bracke
is benoemd tot hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de Studie van Gender en seksualiteit aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. 

Olivier van Beemen e.a.           
is samen met Laura Stek en Milena Holdert, allen alumni Journalistiek, genomineerd voor een Tegel, de nationale prijs voor de Nederlandse journalistiek, in de categorie Onderzoek. Ook Kaya Bouma en Rik Kuiper zijn genomineerd, in de categorie Beste nieuwsverslaggeving.

Marco te Brömmelstroet
promotie Sociale Wetenschappen 2015, is benoemd tot hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel wordt deels mogelijk gemaakt door BAM Infra Nederland B.V.

Hans Brug
is benoemd tot hoogleraar Health Behaviour aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Geneeskunde. Brug combineert deze onbezoldigde deeltijdaanstelling met zijn functie als directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Christian Burgers
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Logeion.

Agneta Fischer
hoogleraar Emoties en affectieve processen, is benoemd tot decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Fischer vervulde het decanaat sinds september 2018, na het vertrek van Hans Brug, al op tijdelijke basis.

Jerzy Gawronski
Geschiedenis 1994, UvA-archeoloog, heeft de Goldene Letter ontvangen voor het door hem samengestelde boek Spul, een beeldboek met de archeologische vondsten die zijn opgegraven tijdens het aanleggen van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. De prijs is de hoogste prijs van de Stiftung Buchkunst in Leipzig.

Alfons Hoekstra
is benoemd tot hoogleraar Computational Science & Engineering aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Inge Huitinga
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Neuroimmunologie, in het bijzonder de pathologie van multiple sclerose, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is gevestigd door het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW) vanwege de Stichting MS Research. 

Ivana Išgum
is per 1 september 2019 benoemd tot nieuwe universiteitshoogleraar op de leerstoel AI and Medical Imaging. Na de recent benoemde universiteitshoogleraar Maarten de Rijke is zij de tweede van vier nieuw te benoemen universiteitshoogleraren die zich gaan richten op de interdisciplinaire benadering van artificiële intelligentie en haar impact.

Murat Isik
Nederlands recht 2002, heeft de Inktaap, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, ontvangen voor zijn roman Wees Onzichtbaar. Zijn boek werd het afgelopen half jaar door bijna 1.200 scholieren gelezen.

Peter Kroos
is benoemd tot hoogleraar Management Control aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Athira Menon e.a.
UvA-sterrenkundige, is een van de twee winnaars van de lokale finale van FameLab. Zij zal de UvA vertegenwoordigen op de nationale FameLab finale in Utrecht op 9 mei. De tweede winnaar is Paris Assif, Biomedical Sciences 2016.

Huib Modderkolk
Journalistiek en Media, 2007, Politicologie 2007, Volkskrant-journalist heeft de Loep 2018 (in de categorie Opsporend) gewonnen, de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Ton Nijhuis
hoogleraar Duitslandstudies en afdelingsvoorzitter Politicologie bij de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen, heeft het Bundesverdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen voor zijn bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Nijhuis is tevens directeur van het Duitsland Instituut van de UvA. 

Guda van Noort
is benoemd tot hoogleraar Persuasion & New Media Technologies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Saskia Peerdeman
is benoemd tot hoogleraar Transformative learning in health care aan de Faculteit der Geneeskunde.

Daan Roovers
docent Publieksfilosofie, wordt de nieuwe Denker des Vaderlands. De voormalig hoofdredacteur van het Filosofie Magazine is de opvolger van René ten Bos, die de afgelopen twee jaar de functie vervulde.

Günter Schilder
emeritus hoogleraar Historische Cartografie en voorzitter van de Stichting Explokart, heeft de prestigieuze Menno Hertzberger-prijs ontvangen voor zijn gehele oeuvre, in het bijzonder voor zijn meest recente publicatie: Early Dutch Maritime Cartography. The North Holland School of Cartography, c. 1580-c.1620. 

Anne de Visser
UvA-natuurkundige, is door de American Physical Society verkozen tot Outstanding Referee. De Visser is een van de 143 natuurkundigen – uit een totaal van meer dan 71.000 – die deze eer dit jaar te beurt valt.  De onderscheiding wordt toegekend aan natuurkundigen die uitzonderlijk werk hebben verricht bij het beoordelen van manuscripten die gepubliceerd zijn in de Physical Review-tijdschriften.

Maria Vlaar
Nederlandse taal- en letterkunde 1985, heeft de vijfde J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen met haar bundel Diepe aarde. De bundel bevat ‘verhalen vol melancholie’, zo oordeelde de jury.   

Editie februari 2019

Charles Agyeman

is benoemd tot hoogleraar Migration and Health from a global perspective aan de Faculteit der Geneeskunde.

Mieke Bal

Romaanse taal en letterkunde 1969, emeritus hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap en Vrouwenstudies letteren, ontvangt in mei 2019 een eredoctoraat aan de faculteit Filiosofie van de Universiteit van Helsinki en in juli 2019 aan de University of the Arts London. 

Bart Biemond

is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder hemoglobinopathie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Jaap van Buul

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Moleculaire Celbiologie van Celmigratie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

Hal Caswell

hoogleraar Mathematische demografie en ecologie, krijgt het Distinguished Lorentz Fellowship 2019/20 toegekend voor onderzoek naar wiskundige modellen om mensen- en dierenpopulaties te begrijpen.

Karel van Dam

emeritus hoogleraar interdisciplinaire studies, heeft de Grote Sta-penning van de UvA ontvangen voor zijn staat van dienst en inzet voor de UvA, in het bijzonder voor zijn pionierswerk op het gebied van interdisciplinair onderwijs en onderzoek.  De grote Sta-penning is de hoogste onderscheiding die de UvA uitreikt.

Robert Dijkgraaf

universiteitshoogleraar UvA, heeft op 8 februari een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Leiden vanwege zijn wetenschappelijke verdiensten. Op 8 april ontvangt hij tevens een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel.

Birte Forstmann

hoogleraar Cognitieve neurowetenschappen, is een van de acht winnaars van de Ammodo Science Awards 2019. Forstmann ontvangt een geldbedrag van 300.000 euro om de komende jaren te gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Maxime Garcia Diaz

masterstudent Comparative Cultural Analysis, heeft het NK Poetry Slam 2019 gewonnen. Zij ontving de Gouden Vink Wisseltrofee, vernoemd naar dichter, schrijver en performer Simon Vinkenoog, en een geldbedrag van duizend euro.

Anna Grimbère

wetenschapsjournalist en televisiepresentator, is door de Volkskrant uitgeroepen tot mediatalent van 2019.

Paul Groth

is benoemd tot hoogleraar Algorithmic Data Science aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Saskia Hogenhout

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Molecular Plant-Microbe-Insect Interactions aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Deze leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Luc van der Laan

Biologie 1993, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde van de Lever aan de Faculteit der Geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege het Erasmus Trustfonds.

Alessio Pacces

is benoemd tot hoogleraar Law and Finance aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Mary Pieterse-Bloem

Economie 1992, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus School of Economics. Tevens won zij in december 2018 de prijs van Dutch Investment Influential 2018 van IEXProfs. 

Simone Roos

Juridische bestuurswetenschappen 1987, is benoemd tot griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Margriet Schavemaker 

hoogleraar Media and Art in Museum Practice, gaat in maart 2019 aan de slag als artistiek directeur bij het Amsterdam Museum.  Schavemaker werkt sinds 2009 bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar ze meerdere functies vervulde, zoals hoofd collecties en curator.

René van Stipriaan

heeft de Gerrit Komrij-prijs 2018 ontvangen voor zijn biografie De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero. De Gerrit Komrij-prijs wordt sinds 2012 toegekend door Neder-L/Neerlandistiek en is bedoeld om de popularisatie van de oude letteren te eren.

Jurjen Vis 

doctoraal Middeleeuwse Geschiedenis 1985, promotie Letteren (Musicologie) 2007 heeft de prijs van de geschiedkundige vereniging Die Haghe ontvangen voor zijn boek DIACONIE. Vijf eeuwen armenzorg in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro. 

Henk Volberda

is benoemd tot hoogleraar Strategic Management & Innovation aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De leerstoel is onderdeel van de Amsterdam Business School (ABS) van de faculteit.

Marta Volonteri

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Black Hole Formation and Growth aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Annemarie van Wezel

is benoemd tot hoogleraar Environmental Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zij is tevens benoemd tot directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA.

Editie december 2018

Harrie Beerlage

is benoemd tot hoogleraar Algemene urologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Rens Bod

Informatica 1990, promotie Geesteswetenschappen1995, hoogleraar Digital Humanities, is uitgeroepen tot Folia’s UvA’er van het Jaar 2018 vanwege zijn inspanningen voor WOinActie.

Saskia Bonjour e.a.

politicoloog, historicus/letterkundige Helmer Helmers en astrofysicus Selma de Mink zijn benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Samen met zeven wetenschappers van andere universiteiten treden zij in 2019 toe tot het selecte gezelschap van jonge topwetenschappers.

Wybren Jan Buma e.a.

ontvangt samen met Jos Oomens en Teun Munnik, allen UvA-wetenschappers, 1,2 miljoen euro van het Europese programma ‘Future and Emerging Technologies’ voor hun onderzoeksgroep waarmee zij moleculaire temperatuurregelaars willen ontwikkelen, zodat gewassen beter kunnen groeien bij een lagere temperatuur.

Menno ten Brink

Nederlands recht, privaatrechtelijke richting 1985, heeft de Frans Banninck Coqpenning ontvangen vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, zijn inspanningen binnen de Joodse samenleving en zijn vrijwillige inzet voor onder meer het Nederlands Auschwitz Comité.

Jacobine van den Brink

is benoemd tot hoogleraar Bestuursrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Eddie Brummelman

Ontwikkelingspsycholoog UvA, heeft de Nationale Postdocprijs van De Jonge Akademie gewonnen voor zijn onderzoek naar zelfbeeldontwikkeling bij kinderen en narcisme.

Taco Cohen

Artificial Intelligence 2013, UvA-onderzoeker aan het Instituut voor Informatica, is opgenomen in de lijst van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology met de 35 grootste Europese jonge innovatoren. Cohen won in 2014 de UvA-scriptieprijs.

Beau van Erven Dorens

Geschiedenis, Nederlands en Politicologie (n.a.), is uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Broadcast Magazine.

Raquel Fernández e.a.

computationeel taalkundige, antropoloog Shanshan Lan, rechtsgeleerde Benjamin van Rooij en medisch bioloog/datadeskundige Colin Russell ontvangen Consolidator Grants van de European Research Council (ERC). De subsidie is persoonsgebonden en bedraagt per onderzoeksproject ongeveer 2 miljoen euro.

Karin van Gilst

Nederlandse taal- en letterkunde 1990, is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van het Rembrandthuis.

Michel Haring

is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot faculteitshoogleraar van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.

Karlijn van den Heuvel

Information Law 2018, heeft de Internetscriptieprijs gewonnen voor haar haar masterscriptie over de toepassing van productaansprakelijkheid op smart home devices wanneer deze schade aanrichten bij consumenten. 

Ejan Mackaay

promotie Rechtsgeleerdheid 1980, heeft een eredoctoraat in de rechten ontvangen van de Universiteit van Aix-Marseille.

Klaas Salverda

vrije studierichting Massacommunicatie 1984, journalist, heeft het Zilveren Koetsje ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die langer dan 25 jaar werkzaam zijn geweest op het Binnenhof.

Monique Volman e.a.

hoogleraar Onderwijskunde, en Herman van de Werfhorst, hoogleraar Sociologie, zijn benoemd tot lid van de Onderwijsraad.

Niek de Vries

is benoemd tot hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de immunopathogenese van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Franciska de Vries

is benoemd tot hoogleraar Earth Surface Science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Fridus van der Weijden

promotie Tandheelkunde 1993, hoogleraar ACTA, sectie Parodontologie, is benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.

Henk Wesseling

Andragologie 1974, is benoemd tot erelid en erevoorzitter van de Kring Andragologie. Hij was in 2005 mede-initiatiefnemer van ‘Andragologen zoeken andragologen’. In 2007 werd de Kring Andragologie opgericht onder de koepel van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Wesseling was ruim tien jaar voorzitter van de kring. 

Mijke van Wijk e.a.

Psychologie 1998, heeft met Mirjam van de Best Report Award ontvangen voor hun radiodocumentaire ‘Waakhond van het Woud’. De documentaire, gemaakt in Brazilie, gaat over de Nederlander Tim Boekhout van Solinge die in de Amazone strijdt voor behoud van het tropische regenwoud. 

Boudewijn Wijnands

Economics and Business 2014, heeft voor zijn project Deedmob de AUV-alumnusprijs 2018 gewonnen. Het online vrijwilligerplatform facilitieert contacten tussen vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen. 

Jelle Zuidema e.a.

en Dieuwke Hupkes van het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) hebben samen met masterstudenten Mario Giulianelli, Jack Harding en Florian Mohnert een Best Paper award ontvangen tijdens het BlackBoxNLP event.

Editie oktober 2018

Denis Abels
promotie Rechtsgeleerdheid 2012, is benoemd tot hoogleraar Straf- en strafprocesrecht, in het bijzonder het strafrechtelijk sanctierecht, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Remieg Aerts
UvA-hoogleraar Nederlandse geschiedenis, heeft de Prinsjesboekenprijs gewonnen voor zijn biografie over de staatsman Johan Rudolf Thorbecke. De Prinsjesboekenprijs is een prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen jaar. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Arian van Asten
promotie Sciences 1995, is benoemd tot hoogleraar Forensic Analytical Chemistry and On-Scene Chemical Analysis aan de Faculteit der Natuurwetenschappen,Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt gesponsord door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Barbara Baarsma
promotie economie 2000, hoogleraar Marktwerking en mededingingseconomie aan de UvA, wordt de nieuwe directeur van Rabobank Amsterdam.

Hasnaa Beni Driss
Rechtsgeleerdheid 2017, heeft de eerste ECHO Award gewonnen. Ze is geboren in Marokko, kwam op haar derde naar Nederland en studeert nu Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. In het juryrapport wordt ze onder meer geprezen vanwege ‘haar enorme doorzettingsvermogen en het leiderschap dat zij heeft getoond, waarbij zij zich heeft ontwikkeld tot cum laude student’.  De ECHO Award wordt uitgereikt aan succesvolle studenten met een niet-westerse achtergrond. Ze onderscheiden zich bijvoorbeeld door hun bovenmatige studieprestaties, ‘bruggenbouwers kwaliteiten’ of actieve maatschappelijke betrokkenheid. De prijs wordt uitgereikt door het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid.

Marije de Bie
Griekse en Latijnse taal en cultuur 2002, is de nieuwe coördinator van het Vertalershuis in Amsterdam. Zij werkte eerder als acquirerend redacteur vertaalde fictie bij uitgeverij De Bezige Bij en als bureauredacteur bij Nijgh & Van Ditmar, en als docent klassieke talen op middelbare scholen.

Onno Blom
Culturele studies 1994, heeft met zijn biografie ‘Het litteken van de dood. Biografie van Jan Wolkers’  De Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen en 15.000 euro ontvangen.  Blom promoveerde in Leiden op zijn Wolkers-biografie.

Hélène Gelèns
Wijsbegeerte 2004, werkt op uitnodiging van het NIAS en het Letterenfonds dit academisch jaar in de internationale setting van het NIAS. Zij zal er haar eerste roman voltooien.

Mariëtte Hamer

Taalwetenschap 1988, is per 1 september benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lezen & Schrijven.

Hinda Haned
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Els Kloek

promotie Geesteswetenschappen 1990, maakte als gastconservator een selectie voor de tentoonstelling '1001 vrouwen in de 20ste eeuw' , op basis van het gelijknamige boek dat de historica eerder publiceerde. Koning Willem-Alexander opende de tentoonstelling op 3 oktober in het Amsterdam Museum en nam het boek van Kloek in ontvangst.

José Komen
heeft de Stapenning van de UvA ontvangen voor haar staat van dienst. Zij begon haar carrière aan de UvA in 1988 bij het Postdoctoraal Instituut voor Sociale Wetenschap (PdIS). Zij speelde een belangrijke ondersteunende rol bij de integratie van PdIS en het Centre for Asian Studies Amsterdam (CASA) tot de Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) en bij de opzet van internationale onderzoeksnetwerken. Zij zette zich ook in voor gevluchte onderzoekers, diversiteit en vrouwen aan de top.

Bart de Koning
Economische wetenschappen 1993, heeft de  Anti Fraude Award gekregen voor zijn boek ‘Vriendjespolitiek: Fraude en corruptie in Nederland’. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die zich inzetten om fraude tegen te gaan. De Koning schrijft voor onder andere de Correspondent en Vrij Nederland, maar dook nu voor Follow the Money verder in op fraude in Nederland.

Stefania Milan
universitair hoofddocent New Media en Digital Culture heeft een Proof of Concept-beurs van de European Research Council ontvangen. Met de beurs van 150.000 euro gaat Milan onderzoek doen naar algoritmen op sociale media en proberen deze te ontcijferen.

Sander Onderstal
is benoemd tot hoogleraar Strategy & Markets aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Ronald Plasterk
is benoemd tot hoogleraar Novel strategies for access to therapeutics aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Hij combineert zijn leerstoel met de functie van Chief Scientific Officer bij myTomorrows. Voordat Plasterk de politiek in ging was hij al hoogleraar Moleculaire Genetica aan AMC-UvA.

Ciriel Ponsioen
promotie Geneeskunde 2000, is benoemd tot hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder inflammatoire darm- en galwegziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Margriet Schavemaker
promotie Geesteswetenschappen 2007, is benoemd tot hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een nieuwe leerstoel in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam. Schavemaker gaat het hoogleraarschap combineren met haar functie als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk Museum.

José Terra
bestuurssecretaris van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, heeft de Stapenning van de UvA ontvangen voor haar staat van dienst, inzet en grote loyaliteit richting de universiteit, in het bijzonder de studenten en medewerkers. Haar enorme betrokkenheid maakte haar tot steunpilaar en voorbeeld voor velen.

Jean-Marc van Tol e.a.
Nederlandse taal en letterkunde 1995, John Reid, Nederlands recht 1995, en Bastiaan Geleijnse, Nederlandse taal en letterkunde 1995, makers van Fokke en Sukke, vierden hun 25-jarig jubileum en namen voor één keer de NRC over. Ze maakten niet alleen tekeningen bij de stukken, maar namen ook de advertenties onder handen. Tot een aantal jaar geleden verscheen in iedere editie van SPUI Magazine een cartoon van hun hand.

Ingo Venzke
is benoemd tot hoogleraar International Law and Social Justice aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Hans Vijlbrief
voorzitter van de ‘Eurogroup working group’ in Brussel, is per 1 september 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar European Economic and Financial Policy aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot Bevordering van Onderwijs en Onderzoek in Economie en Bedrijfskunde.

Wieke Vink
International Criminal Law 2016, heeft de  Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award ontvangen voor haar masterscriptie. Met de Jan van Dijk Award Victimology and Victims’ Rights Award belonen Fonds Slachtofferhulp en het Ministerie van Justitie en Veiligheid de beste scripties op het gebied van victimologie, de rechten van en/of hulpverlening aan slachtoffers.

Malou Wagenmaker e.a.
Mediastudies 2014 en Bo van der Meer, Mediastudies 2015, hebben de met hun film Cheek to Cheek, over dansende senioren in een verzorgingstehuis de Filmprijs van de Stad Utrecht ontvangen voor het beste regiedebuut uit de  Debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro.

Editie augustus 2018

Silke Allman e.a.
promotie Sciences 2012, Jayne Birkby, Wouter van den Bos (Cognitive Science 2006) en Alfrid Bustanov van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen.

Claudi Bockting
promotie Geneeskunde 2006, Psychologie 1993, is benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Jan Bouwens
is benoemd tot hoogleraar Managerial Accounting aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA.

Annemarie den Dekker
Kunstgeschiedenis en archeologie 1997, is vanaf september directeur van het Muiderslot in Muiden. Hiervoor was zij hoofd museale zaken en programmering in het Amsterdam Museum.

Agneta Fischer
hoogleraar Emoties en affectieve processen en voorzitter van de afdeling Psychologie, is door het College van Bestuur van de UvA benoemd tot decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Fischer begint op 1 september 2018 en zal de functie van decaan vervullen tot een opvolger is gevonden voor Hans Brug.

Colet te Grotenhuis e.a.
Colet te Grotenhuis (Scheikunde), Stephan Jagau (Economie) en Sietske van Viersen (Pedagogische en Onderwijswetenschappen), drie jonge onderzoekers van de UvA, gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Mark Jordans

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Child and Adolescent Global Mental Health aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting War Child Holland.

Jolanda Kluin
is benoemd tot hoogleraar Translational Cardiothoracic Surgery aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Padraic Monaghan
is benoemd tot hoogleraar Engelse taalkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Irene van Renswoude
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Wetenschap van het handschrift in relatie tot de beschavingsgeschiedenis, in het bijzonder van de Middeleeuwen (500-1500) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De Herman de la Fontaine Verwey-leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Bibliotheek.

Martijn Rep
Biologie 1991, is benoemd tot hoogleraar Fytopathologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Peter Schall en Peter Bolhuis

natuurkundige Peter Schall en scheikundige Peter Bolhuis van de UvA hebben een NWO-Projectruimtesubsidie toegekend gekregen voor hun voorstel 'Activating viscoelastic colloidal architectures'.

Lauren Stam
Rechtsgeleerdheid 2015, heeft met haar team het Wereldkampioenschap hockey vrouwen 2018 gewonnen. Zij wonnen in de finale met 6-0 van Ierland.

Mustafa Stitou
Wijsbegeerte 2009 cum laude, krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie van het A. Roland Holstfonds. ‘Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan.’

Marc de Werd
is benoemd tot hoogleraar Rechtspleging aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. Hij combineert zijn hoogleraarschap met de functie van senior raadsheer in de Centrale Raad van Beroep.

Guido van Wingen
is benoemd tot hoogleraar Neuroimaging in de Psychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Lisanne de Witte
Communicatiewetenschap 2015, heeft de bronzen medaille gewonnen voor de 400 meter sprint bij de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn.

Dorien Zandbergen
Culture Antropologie en Niet-Westerse Sociologie 2004, heeft de Prijs voor Publieke Sociologie ontvangen voor haar benadering van het onderwerp digitale samenleving en smart city.