Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Universiteitsdag: 24 september 2022

Universiteitsdag

Meer dan 400 bezoekers bezochten op zaterdag 24 september het Roeterseiland waar voor het eerst sinds twee jaar de Universiteitsdag weer live plaatsvond. Een extra feestelijke dag waarop de UvA haar deuren opende voor alumni, medewerkers en relaties. En waar alle aanwezigen konden genieten van inspirerende sessies en elkaar.

Het thema van dit jaar was keuzes

In ons leven maken we voortdurend keuzes, bewust en onbewust. Elke keuze zorgt voor een ander resultaat. Wat zou er gebeurd zijn als je een ander pad had bewandeld dan die je hebt gekozen? Hoe zou je leven er nu uitzien? Zou je gelukkiger zijn? Succesvoller? Vragen als deze worden steeds belangrijker met de komst van sociale media die ons leven zichtbaar maken voor iedereen. Elke stap die je zet kan worden 'gevolgd' en beoordeeld. De impact van media en communicatie op onze dagelijkse keuzes was dan ook het thema van de Universiteitsdag 2022.

Zo zag het programma van de Universiteitsdag 2022 eruit

Welkom

Welkomstwoord door Geert ten Dam en keynote door Anita Elberse

Anita Elberse
Anita Elberse

Keynote: blockbusters en supersterren

De toekomst van entertainment, media en sport

Zal de opmars van digitale technologie leiden tot grotere investeringen in mogelijke blockbusters en tot een nog intensievere competitie in sectoren zoals streaming en esports? Zal een kleine groep supersterren een nog grotere stempel drukken op onze cultuur? Hoe gaan die sterren hun macht gebruiken? In de openingslezing besprak Anita Elberse, hoogleraar aan Harvard en UvA-alumnus Communicatiewetenschap, aan de hand van tientallen casestudy’s de toekomst van entertainment, media en sport. In zowel de Verenigde Staten als in Nederland.

Failure sessie

In het Engels

Tijdens de failure sessie vertelden drie alumni (Jim Gardien, Sabyasachi Sengupta en Ronit Palache) inspirerende verhalen over hun failures, zowel op persoonlijk vlak als op het gebied van werk. Ze hadden het over hoe deze verkeerde beslissingen hen uiteindelijk sterker hebben gemaakt. Jules Schlicher was moderator. Schlicher werkt voor het Economics and Business Career Center heeft de afgelopen twee jaar hun Fuckup-avonden georganiseerd.

Startups sessie

In het Engels

Studenten en alumni die gekozen hebben voor het opzetten van een startup vertelden over hun onderneming en de weg die zij moesten afleggen. Wat kunnen de alumni voor hen betekenen? Met Micky Chen van Minite, Julien Jukema van Anywyse en Emilia Berenyi van wegozero. Via Minite huren bedrijven gescreende studententalenten in voor eenmalige jobs om hen te helpen sneller te groeien. Anywyse helpt studenten om productiever te zijn, met minder stress, door audio-studiemateriaal en begeleiding te bieden. En wegozero is een adviesbureau dat bedrijven helpt bij de transitie naar afvalvrij werken om duurzaamheid te bevorderen. De sessie werd geleid door Alexander Esser, bestuurslid van ASIF.

Gunay Uslu
Gunay Uslu

Tweegesprek met Anita Elberse en Gunay Uslu

Tijdens een diepte-interview sprak schrijver en presentator Abdelkader Benali met Harvard-hoogleraar Anita Elberse en Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu. Welke keuzes hebben deze vrouwen gemaakt om te komen waar ze nu zijn? Wat hebben zij moeten laten en wat zouden zij met de kennis van nu anders hebben gedaan? En spelen sociale media een grote rol in hun leven?

Marcel Levi
Marcel Levi

Lezing en gesprek met Marcel Levi en Bert-Jan van den Born

Gelijke kansen op gezondheid en gezondheidszorg

De geneeskunde ontwikkelt zich razendsnel en nieuwe behandelmethoden voor alle mogelijke ziekten komen in rap tempo beschikbaar en leiden tot aanzienlijke gezondheidswinst bij patiënten. De kansen op gezondheid en toegang tot gezondheidszorg zijn helaas niet gelijk verdeeld en sterk afhankelijk van je postcode en je sociaaleconomische positie en opleiding. Wellicht speelt etnische afkomst ook een aanzienlijke rol bij ziekten en gezondheid. Marjolein Moorman, wethouder in Amsterdam, leidde deze sessie.

Organisatie Universiteitsdag

De organisatie van de Universiteitsdag was ook dit jaar weer in handen van het Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds van de UvA. Dit bureau verzorgt de universitaire taken op het terrein van alumnibeleid, fondsenbeheer, fondsenwerving en relatiemanagement en is het aanspreekpunt voor alumni en donateurs.

In samenwerking met de Amsterdamse Universiteits-Vereniging ontwikkelt het bureau activiteiten en voorzieningen voor alumni en alumnikringen. In samenwerking met Stichting Amsterdams Universiteitsfonds worden fondsen geworven en beheerd en worden subsidies verstrekt voor de wetenschapsbeoefening en het studentenleven aan de UvA.