Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Winnaars van de UvA-scriptieprijs

Foto van Oliviero Nardi en Jelmer Savelkoel

Oliviero Nardi en Jelmer Savelkoel (2022)

Alumnus Artificial Intelligence Oliviero Nardi en alumnus Geneeskunde Jelmer Savelkoel zijn de winnaars van de UvA-scriptieprijs 2022. Bij hoge uitzondering heeft de jury dit jaar voor twee UvA-scriptieprijswinnaars gekozen.

Oliviero veroverde de titel met zijn scriptie A Graph-Based -Algorithm for the Automated Justification of Collective Decisions. Kort samengevat gaat zijn scriptie over het verbeteren van de transparantie van besluitvorming in groepen. De jury was erg onder de indruk van de complexiteit en omvang van Oliviero's scriptie en van zijn schrijfkwaliteiten.

In zijn winnende scriptie A call to action: time to recognise melioidosis as a neglected tropical disease pleit Jelmer voor meer aandacht voor de ziekte melioidose door deze de status van neglected tropical disease (NTD) te geven. Melioidose wordt veroorzaakt door de Burkholderia pseudomallei, een bacterie in de grond en vervuild water. De jury was van mening dat het maatschappelijke belang van Jelmers scriptie in potentie zeer groot is.

Foto van Lotte Mertens

Lotte Mertens (2021)

Alumnus Physics and Astronomy Lotte Mertens is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2021. Ze veroverde de titel met haar scriptie ‘Spontaneous Unitary Violations and Effective Non-linearity in Relation to Quantum State Reduction’. Kort samengevat gaat haar scriptie over het onderzoek naar de transitie van de kwantummechanica op allerkleinste schaal naar de grotere wereld om ons heen.

Sindy Löwe

Sindy Löwe (2020)

Alumnus Artificial Intelligence Sindy Löwe is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2020. In haar winnende scriptie 'Greedy InfoMax for Self-Supervised Representation Learning' beschrijft zij een nieuw algoritme voor het trainen van neuronale netwerken en geeft ze een betere verklaring voor en goed inzicht in hoe cerebrale neuronale netwerken leren.

Sindy’s scriptie, over een origineel en innovatief concept binnen Artificial Intelligence, dat zelfstandig door haar is bedacht en ontwikkeld, is volgens de jury van hoog academisch niveau. Sindy geeft er blijk van een baanbrekend en vernieuwend idee op een wetenschappelijk onderbouwde wijze te kunnen ontwikkelen. 

Jan van Veghel
(foto Monique Kooijmans)

Jan van Vegchel (2019)

Alumnus Informatierecht Jan van Vegchel is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2019. Hij onderzocht de revival van het recht van antwoord in het digitale tijdperk.

In zijn winnende scriptie De revival van het recht van antwoord in het digitale tijdperk; invulling van de leemte tussen rechtspraak en Nederlandse media-zelfregulering vraagt Jan van Vegchel zich af of introductie van een recht van antwoord in Nederland anno 2018 zinvol en misschien zelfs noodzakelijk is. Hij beschrijft bovendien hoe zo’n Nederlands recht van antwoord er concreet uit kan zien.

Volgens de jury schreef Jan van Vegchel een sterke, maatschappelijk relevante en actuele scriptie. Het antwoord op de vraag of het zinvol is dat er aan de bestaande mogelijkheden om zich als persoon of rechtspersoon te verweren tegen onjuiste informatie wordt op een heldere, strak gestructureerde, systematische en methodologisch gevarieerde wijze uitgewerkt.

David Dalenberg winnaar scriptieprijs 2018
(Foto Marc Kruse)

David Dalenberg (2018)

David Dalenberg (International and European Law) is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2018. In zijn winnende scriptie ‘Preventing discrimination in the automated targeting of job advertisements’ beschrijft hij op welke wijze kunstmatige intelligentie wordt toegepast bij het automatisch targeten van vacature-advertenties op specifieke doelgroepen. Daarbij worden andere groepen juist weer uitgesloten, wat daarmee een discriminerend effect heeft. Met zijn scriptie levert Dalenberg een bijdrage aan het ontwikkelen van concrete oplossingen voor dit probleem.

Scriptieprijs 2017 Silke-van-Daalen
(foto Jan van Arkel (UvA))

Silke van Daalen (2017)

Silke van Daalen (Biological Sciences) is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2017. In haar masterscriptie verklaart Van Daalen de variatie die er bestaat tussen individuen in lifetime reproductive success en door welke factoren deze variatie kan worden verklaard. ‘De uitwerking van haar onderzoek is echt beyond state of the art’, aldus André Nollkaemper, juryvoorzitter van de UvA-scriptieprijs en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. ‘Silke heeft zelf nieuwe methodes ontwikkeld en geïmplementeerd. Zowel de thesis als de artikelen die uit het onderzoek zijn voortgekomen, met Van Daalen als eerste auteur, zijn van een ongekend niveau.’ 

 

Bas Haak
Foto: Marc Kruse

Bas Haak (2016)

Bas Haak (Geneeskunde) won de UvA-scriptieprijs 2016 voor zijn masterscriptie over het rotavirus. Hij deed onderzoek naar de invloed van de darmflora op de effectiviteit van vaccins tegen het virus, waaraan elk jaar meer dan tweehonderdduizend kinderen overlijden, vooral in Afrika en Zuidoost-Azië. Inmiddels zet Haak zijn onderzoek voort als promovendus aan UvA-AMC. 

Roosmarijn Goldbach
Foto: Monique Kooijmans

Roosmarijn Goldbach (2015)

Roosmarijn Goldbach (Logic) heeft de UvA-scriptieprijs 2015 gewonnen met haar onderzoek naar fundamenten voor een nieuw type democratie. Hiermee draagt zij bij aan de ontwikkeling van ‘deliberate democracy’, een alternatief voor het huidige, representatieve, democratische stelsel. De tweede prijs was voor Jurn Heinen (Scheikunde), de derde prijs voor Alexander de Leeuw (Informatierecht).

Taco Cohen
Foto: Marc Kruse

Taco Cohen (2014)

Taco Cohen (Artificial Intelligence) heeft de UvA-scriptieprijs 2014 gewonnen. Cohen behandelt in zijn scriptie een nieuw, op de natuurkunde en neurowetenschap geïnspireerd algoritme, dat zelfstandig leert videobeelden te begrijpen. ‘Cohen heeft met zijn scriptie een begin gemaakt met een standaardmodel voor machine learning’, aldus de jury. De jury roemt hem onder meer om zijn vermogen zelf op zoek te gaan naar de juiste expertise bij diverse docenten.

De tweede prijs ging naar Jacco de Vries (Physics), de derde prijs naar Jonas Dalege (Psychology).

Foto: Monique Kooijmans

Vicky Breemen (2013)

Vicky Breemen (Information Law) heeft met haar onderzoek naar auteursrechtelijke aspecten bij de digitalisering van bibliotheken de UvA-scriptieprijs 2013 gewonnen. Zij studeerde cum laude af op haar scriptie en ontving eerder al de Victorine van Schaickprijs NVB 2012 voor haar onderzoek. Zij werkt als promovenda bij het Instituut voor Informatierecht (IviR).

De tweede prijs ging naar Martí Perarnau Llobet (Physics) met zijn onderzoek op het gebied van kwantummechanica. Brons was er voor Laura Lauta van Aysma (Muziekwetenschap). Zij deed onderzoek naar walwissencommunicatie, in het bijzonder ‘het lied van de bultrugwalvis’. 

Foto: Monique Kooijmans

Thijs van Putten (2012)

Thijs van Putten (Astronomy and Astrophysics) heeft voor de scriptie Models of extended relativistic envelopes of magnetars de UvA-scriptieprijs 2012 gewonnen. De winnende scriptie gaat over magnetars, neutronensterren met een enorme zwaartekracht en bovendien een extreem sterk magneetveld.
De tweede prijs ging naar Roel Mocking (Geneeskunde), die afstudeerde op een onderzoek naar depressie. De derde prijs is toegekend aan Clotilde Caillault (Sociologie) en Niki Frencken (International Law and European Law: Public International Law). Caillault onderzocht hoe de politie in Frankrijk en Nederland zich opstellen tegenover minderheden. Frencken deed onderzoek naar de afschrikkende werking die zou uitgaan van veroordelingen door het Internationaal Strafhof.

Foto: Monique Kooijmans

Sander Wirken (2011)

Sander Wirken (International and European Law: Public International Law) heeft met zijn scriptie The Guatemalan Genocide and the International Commission Against Impunity in Guatemala - Justice at Last? de tiende editie van de UvA-scriptieprijs gewonnen. De tweede prijs ging naar Erna Soemirien Kasanmoentalib (Geneeskunde) en de gedeelde derde prijs was voor Peter Bloem (Artificial Intelligence) en Ammeke Kateman (Geschiedenis).

Axel Arnbak (2010)

Axel Arnbak (Informatierecht) won met zijn scriptie Alles onder controle? de UvA-scriptieprijs 2010. De gedeelde tweede prijs was voor Charissa Jagt (Geneeskunde) en Marieke Schoutsen (Medische Informatiekunde).

Edo Aalbers (2009)

Winnaar Edo Aalbers (International Economics) schreef zijn scriptie Internationale verspreiding van valutacrises, in het bijzonder ten tijde van de crisis in Azië in 1997-1998. De tweede prijs ging naar Anieke van Leeuwen (Theoretische Ecologie). De derde prijs was voor Merel Klein (Geschiedenis). 

Daan Meerburg (2008)

De winnaar van de zevende UvA-scriptieprijs was Daan Meerburg (Natuur- en sterrenkunde), voor zijn scriptie over de effecten op de nagloeiende microgolfachtergrondstraling van het vroege heelal van bepaalde exotische modellen uit deoerknalfysica. De tweede prijs ging naar Evelien Zoons (Geneeskunde), Anna van Duijvenvoorde (Psychologie) nam de derde prijs in ontvangst.

Gerard Boink (2007)

Gerard Boink (Geneeskunde en Pharmacie) won de UvA-scriptieprijs voor zijn scriptie Towards the creation of biological pacemaker with a HIV-1 derived vector system. De tweede prijs ging naar Sonja Peters (Chemistry) en de derde prijs naar Adrian de Groot Ruiz (Econometrie).

Uğur Ümit Üngör (2006)

In 2006 won Uğur Ümit Üngör (Holocaust- en Genocidestudies) de eerste prijs met zijn scriptie A Reign of Terror. CUP Rule in Diyarbekir Province, 1913-1923. Ellen Cieraad (Biological Sciences) nam de tweede prijs in ontvangst, de derde ging naar András Spaan (Geneeskunde).

Boaz Leskes (2005) 

Op 11 juni 2005 ontving Boaz Leskes (Informatica) de UvA-scriptieprijs voor zijn scriptie The Value of Agreement: a new boosting algorithm, over zelflerende programma's. De tweede prijs ging naar Koos Edzo Hovinga (Geneeskunde) en de derde prijs was voor Maria Boletsi  (Cultural Analysis). 

Simon Tindemans (2004)

Simon Tindemans (Theoretische Natuurkunde) werd in 2004 winnaar voor de weerslag van zijn onderzoek naar de tipgroei van schimmeldraden. De tweede prijs ging naar Arthur van Benthem (Financial Econometrics), de derde prijs ging naar Kathi Hansen Löve (Nederlands Recht).

Ronald Bruijn (2003)

De eerste prijs ging naar Ronald Bruijn (Experimentele Natuurkunde) voor zijn scriptie over kosmische neutronino's. Zijn scriptie is een verslag van een ontdekkingstocht naar iets echt nieuws dat iets anders mogelijk maakt wat voordien niet wilde lukken. Ellen Thiermann (Mediterrane Archeologie) kreeg de tweede prijs voor haar scriptie en derde werd Franck van Uden (Nederlands recht).

Guus van der Kraan † (2002)

Op de eerste Universiteitsdag (15 juni 2002) werd de UvA-scriptieprijs voor het eerst uitgereikt. Guus van der Kraan (Griekse en Latijnse taal en cultuur) werd winnaar met zijn scriptie over de Philoctetes, één van de tragedies van Sophocles, uit de vijfde eeuw voor Christus. De tweede prijs ging naar Saskia Welschen (Politicologie). Jelle Kok en Remco de Boer (beiden Kunstmatige Intelligentie en Informatica) behaalden samen de derde prijs.