Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Kring Italiaanse taal en cultuur - Alluminati

Benvenuti! Welkom bij de alumnikring Italiaanse taal en cultuur.

De Kring Italiaanse taal en cultuur bevordert en onderhoudt het contact tussen de alumni en de opleiding Italiaanse taal en cultuur. De kring organiseert activiteiten op het gebied van de Italiaanse taal, cultuur, literatuur en alles wat ermee samenhangt om alumni op de hoogte te houden van ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast worden er jaarlijkse reünies georganiseerd.

Activiteiten

De Kring Italiaans houdt haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied Italiaans. De bijeenkomsten zijn over het algemeen gratis. Tegen betaling kunnen ook introducés de avonden bijwonen.

 • Eerdere activiteiten

  De grande dame van het chiaroscuro: Artemisia Gentileschi - 26 maart 2021

  Op vrijdag 26 maart 2021 vond een Zoom-bijeenkomst plaats waarin Stefano Giani, informatiespecialist van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UBA), een lezing hield over Artemisia Gentileschi (1593-1654).

  De belangstelling was groot: we mochten meer dan 50 toehoorders welkom heten. Stefano leidde ons langs belangrijke momenten in het leven van de 17e-eeuwse Italiaanse schilderes, zoals de verkrachting door collega Agostino Tassi en de totstandkoming van het dramatische schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes’. De lezing wierp licht op het zelfbewuste talent en het doorzettingsvermogen, waarmee Gentileschi een internationale carrière wist op te bouwen en roem verwierf als 'uitmuntende en geleerde edelvrouw'.

  Wie de lezing heeft gemist, maar toch graag het verhaal van Artemisia Gentileschi wil leren kennen, kan de PowerPoint opvragen bij alumnikringitaliaans.uva@gmail.com. Ook willen wij u graag wijzen op de tentoonstelling over Artemisia die het Rijksmuseum Twenthe dit najaar zal organiseren.

  Online vertaalwedstrijd Italiaans – 14 december 2020

  Op maandag 14 december 2020 organiseerden we een online vertaalwedstrijd waar deelnemers hun vertaalvaardigheden konden testen op een micro-verhaal van de schrijver Gabriele Romagnoli. Een ieder die deel wilde nemen aan de wedstrijd of geïnteresseerd was in vertalen was van harte welkom bij de online presentatie en prijsuitreiking. De avond werd geleid door onze vakkundige jury, Linda Pennings en Elio Baldi, die voorbeelden lieten zien van de creatieve en verrassende oplossingen die de vertalers hadden ingestuurd. De winnaars werden bekendgemaakt en kregen een talige prijs thuisgestuurd. 

  Van culinaire propaganda tot artistieke slimmigheden: de Barok in Rome – 18 november 2020

  Op woensdag 18 november 2020 vond onze eerste online bijeenkomst plaats en wat waren we blij met de grote en diverse opkomst. Geïnteresseerden konden digitaal luisteren naar de lezing van Warja Tolstoj, hoofdredactrice van het tijdschrift Roma Aeterna, over de barok in Rome. Middels kunstwerken, architectuur, muziek en eten leerden we over de artistieke slimmigheden die kunstenaars van de vroege barok toepasten om de zintuigen van het publiek te prikkelen. Aan het eind van de lezing was er ruimte voor vragen en sloten we vervolgens, ietwat onwennig, de avond af zonder borrel. 

  Bekijk hieronder de video van de lezing:

  De nieuwe Italianen: migranten in Italië in Spui 25 – 15 november 2019

  In samenwerking met de Opleidingscommissie(OC) van de opleiding Italië Studies organiseerden we een bijeenkomst voor alumni en huidige studenten met als doel de onderlinge band tussen beiden te versterken. De zeven lezingen die werden gehouden door zowel alumni en studenten vormden allen onderdeel van het thema De nieuwe Italianen: Migranten in Italië. Literatuur, politiek, identiteit, poëzie en taalkunde dienden als uitgangspunten voor het scriptieonderzoek waarover door de verschillende sprekers verslag werd uitgebracht. Na afloop bestond de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en mocht een gezellige borrel uiteraard niet ontbreken.

  Via Roma: de geschiedenis van Roma in 50 straten in het Pianolamuseum – 15 maart 2019

  Op vrijdag 15 maart vond een bijeenkomst plaats in het Pianolamuseum: een idyllisch museum vol pianola’s, vleugels en pijporgels gelegen in de Jordaan. Alle afgestudeerden (en huidige studenten, voor zover de ruimte het toeliet) waren welkom om te luisteren naar de lezing van Willemijn van Dijk over haar boek Via Roma: de geschiedenis van Roma in 50 straten (2017). Onder het genot van heerlijke Italiaanse hapjes hebben de aanwezigen nog lang nagepraat en geborreld in de knusse bar van het museum. 

  Rome en Fascisme. Toen en nu in Spui 25 – 7 december 2018

  In samenwerking met de kringen Antieke Cultuur en Europese Studies hebben we ons tijdens het symposium verdiept in het thema Rome en Fascisme. Toen en nu. De drie sprekers, Lucinda Dirven (Oude Geschiedenis, UvA), Ronald de Rooij (Italië Studies, UvA) en Milou van Hout (Europese Studies, UvA) vertelden over de weerslag die de belangstelling voor het oude en fascistische Rome heeft op de Italiaanse architectuur, literatuur en identiteitspolitiek, van Mussolini tot de dag van vandaag. 

  Reünie 2018

  Tijdens de jaarlijkse reünie vertelden docenten van de opleiding Italiaans (Elio Baldi, Mauro Scorretti, Maria Urban, Ineke Vedder) over het huidige onderwijsprogramma en over hun onderzoek. Daarnaast was er natuurlijk veel ruimte voor gesprekken met oud-studiegenoten en docenten. Meer informatie over dit evenement vind je onder ‘Nieuws’.

  Literair vertalen uit het Italiaans 2017

  Drie alumni van de opleiding Italiaans van de Universiteit van Amsterdam deelden op 19 december hun ervaringen als vertaler. De vertaling van het nieuwste boek van Claudio Magris (Non Luogo a procedere; Het museum van oorlog) en de inspirerende ontmoeting met de schrijver in het Istituto di Cultura was voor ons aanleiding geweest een bijeenkomst te organiseren over het onderwerp literair vertalen. Linda Pennings ging dieper in op haar vertaling van onder meer Claudio Magris, Yond Boeke en Patty Krone vertelden over De acht bergen van Paolo Cognetti en Emilia Menkveld sprak over Verhalen uit de Langhe van Beppe Fenoglio. 

  Reünie 2017

  Feestelijke jaarlijkse reünie met bijdragen van onder meer Enzo Lo Cascio over zijn woordenboek dat onlangs de ‘premio internazionale Grand Prix Moebius 2016’ heeft gekregen. Meer informatie over dit evenement vind je onder ‘Nieuws’.

  Filmavond LAB111 2016

  In samenwerking met de Italiaanse Cineclub en chef-kok Olav Grotenhuis hebben wij een Italiaans driegangenmenu en een Italiaanse filmavond in LAB111 georganiseerd. Na genoten te hebben van heerlijke gnocchi, linzen met pompoen of worstjes en een stuk amandelpolentataart werd de film Gli ultimi saranno ultimi van Massimiliano Bruno vertoond. 

  Reünie 2016

  We mochten ons verheugen in een grote opkomst van zowel oud-studenten als docenten. Met ruim vijftig deelnemers was de zaal goed gevuld en de stemming geanimeerd. Het officiële gedeelte van de avond werd geopend door Enzo Lo Cascio, die iedereen welkom heette. Vervolgens nam Ronald . de Rooij het woord om te spreken over de toekomst van de studie Italiaans aan de UvA. De nieuwe plannen voor de opleiding werden uit de doeken gedaan. De opzet van de nieuwe aanpak riep enthousiaste reacties op. Velen kregen spontaan zin om weer te gaan studeren. Wil je er meer van weten? Zie www.italie-studies.amsterdam 

  Ook de reünie werd zeer gewaardeerd. Velen hebben met elkaar gesproken over hoe het hen na de studie is vergaan. Het was fascinerend om te horen hoe uiteenlopend de wegen zijn die onze alumni hebben afgelegd. Via de studie Italiaans kun je dus op vele plaatsen terecht komen. Misschien een onderwerp voor een volgende bijeenkomst? 

  De stemming werd nog verhoogd door de heerlijke hapjes die door Claire van Buren van Kapitein Zeppos (ook een alumna) werden aangeboden. We voelden ons helemaal thuis bij Kapitein Zeppos. Dat was ook te merken aan het feit dat velen na afloop met elkaar in het restaurant gingen eten. Deze locatie is zeker voor herhaling vatbaar. Wellicht wordt het onze thuisbasis voor toekomstige bijeenkomsten.

  Voorjaarsactiviteit 2015

  Bibliothecarissen Margriet van Oerle en Stefano Giani deelden enkele bijzondere en persoonlijke verhalen met ons over de boekencollectie van de afdeling Italiaans. Stefano Giani, kunstgeschiedenis 1994 (Politecnico di Milano) en Bibliotheekwetenschap 1998, werkt bij de Universiteitsbibliotheek als bibliothecaris en informatiespecialist Communicatiewetenschap, Sociologie en Italiaans. Daarnaast geeft hij les aan de Volksuniversiteit in Amstelveen, de Vrije Academie in Amsterdam en diverse instellingen die (Italiaans) kunstonderwijs verzorgen. Margriet van Oerle, Italiaanse taal- en letterkunde 1987, werkte tot haar pensionering in 2013 bij de Universiteitsbibliotheek als informatiespecialist Italiaans, Frans, Spaans, Portugees en Roemeens. Daarnaast gaf zij jarenlang les aan de Volksuniversiteit Amsterdam. 

 • Bestuur
  Ineke Vedder Voorzitter
  Vincenzo Lo Cascio Vicevoorzitter
  Ria Wijland Secretaris
  Marcella Mul Algemeen lid
  Nina Spanjer Algemeen lid
  Alma Spruit Studentlid
 • Contact

  Mail naar alumnikringitaliaans.uva@gmail.com om je aan te melden voor bijeenkomsten en ook voor suggesties, opmerkingen en vragen.