Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

AUV-dag

Zaterdag 2 november vond de AUV-dag plaats, de jaarlijkse ledendag van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Op het programma stond een lezing van Liza Mügge over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek, het 130-jarig bestaan van onze alumnivereniging, de uitreiking van de AUV-alumnusprijs, de oprichting van het Alumni Network Conservation and Restoration en een borrel in het Maagdenhuis.

auv-dag lezing aula

‘De tweede sekse’: ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek

Liza Mügge doet als universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar politieke vertegenwoordiging. In haar lezing, die aansluit bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland, liet ze zien dat vrouwen nog steeds zwaar zijn ondervertegenwoordigd. Mügge ging in op de oorzaken en komt met aanbevelingen die moeten leiden tot het vergroten van politieke gelijkheid. Want als iedereen in het dagelijks leven een steentje bijdraagt is het volgens haar wel degelijk mogelijk om de barrières te verkleinen.

130 jaar Amsterdamse Universiteits-Vereniging

130 jaar geleden werd de Amsterdamse Universiteits-Vereniging opgericht na een zeer succesvolle inzamelingsactie voor de vroegere Aula in de Oudemanhuispoort. In de geest hiervan werft de vereniging onder de leden voor een lustrumcadeau. Dit cadeau is een bijdrage aan onderzoek naar De Bello Gallico, het oudste boek van Amsterdam, en steun aan het Fonds Studie Zonder Grenzen.

AUV-alumnusprijs: bekroning voor betrokken alumnus

Tijdens de AUV-dag zijn de AUV-alumnusprijs uitgereikt. De AUV-alumnusprijs is een aanmoedigingsprijs voor UvA-alumni die via een aansprekend project de maatschappij een stukje beter maken. De winnaar is een inspiratiebron voor velen en geldt als belofte voor de toekomst.

De eerste prijs is gewonnen door Antonia McGrath en Lisa van Holsteijn. Zij bieden met educate. arme jongeren in Honduras een opleiding en ondersteunen hen met een lokale bibliotheek. De tweede prijs ging naar Jacqueline Tizora, die via ZIMBO fietsen verspreidt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Zimbabwe. Ruud Goedknegt sleepte de derde prijs én de publieksprijs in de wacht met Stichting Barbarugo, waarmee hij bamboe plant op de Ghanese savanne.