Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Opnieuw beginnen in Amsterdam

Alumni Talks

In de serie Alumni Talks, de nieuwe interdisciplinaire programmareeks van de AUV, vond op dinsdag 20 juni een bijeenkomst plaats met als thema ‘Opnieuw beginnen in Amsterdam’. Het onderwerp hing nauw samen met Wereldvluchtelingendag en werd belicht vanuit de disciplines Europese studies, Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde. Het tweede deel wordt georganiseerd door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA, het Amsterdams Universiteitsfonds, academisch-cultureel podium SPUI25 en het Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Stel dat oorlog en onderdrukking je dwingen te vluchten uit je vaderland. Wat doet dat met je identiteit? En wat als je je vak niet meer kan uitoefenen? Of niet meer weet of je kinderen nog leven? Wat definieert je dan nog? En waar ben je trots op?

Pim Scholte, psychiater bij de Equator Foundation, ging in op de dilemma's waar vluchtelingen voor staan en hoe de keuzes die zij maken de rest  van hun leven beïnvloeden. Gevoelens van opluchting en onzekerheid, hoop en frustratie wisselend zich af. Scholte gaf eerder een TED talk over dit onderwerp 'The case of refugees. A case of social bonds'

Verder sprak Tiffany Pham. Zij vluchtte op negenjarige leeftijd uit Vietnam op een gammel vissersbootje. Slechts een klein deel van de opvarenden overleefde de wekenlange tocht. Over haar vlucht maakte Andere Tijden in 2015 een aangrijpende uitzending. Zie aflevering Andere tijden.

Karin Vlietstra sprak over het Scholars at Risk programma aan de UvA en het Work Experience Project, samen met enkele deelnemers aan deze programma’s

Andere sprekers die bijdroegen aan deze avond waren arjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law, UvA; Maarten den Heijer, universitair hoofddocent Internationaal recht bij het Amsterdamse Centrum voor Internationaal Recht, UvA, en secretaris van de Raad van Toezicht van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF; en Thomas Spijkerboer, hoogleraar Migratierecht, VU Amsterdam.