Tineke de Boer

'Als ik terugkijk op de opleiding herinner ik me prachtige uiteenzettingen over de planning van Europese steden en smakelijke anekdotes over het stedelijk leven en het menselijk gedrag.’

Tineke de Boer

Sociale Geografie (2006)
Bestuurslid van Kring Geografie en planologie

Waarom heb je voor een studie aan de UvA gekozen? 

De keuze voor de UvA kwam voort uit mijn studiekeuze. Sociale Geografie werd maar op een aantal universiteiten aangeboden en vanuit mijn ouders’ woonplaats was Amsterdam de dichtstbijzijnde universiteit. De eerste jaren woonde ik bij mijn ouders en reisde ik dagelijks van Langedijk naar Amsterdam – de wachtlijst voor een kamer was lang.

Was je een actieve student? 

Al tijdens het introductieweekend van de studie heb ik me aangemeld als redactielid bij studieblad Geographika, waar ik uiteindelijk hoofdredacteur zou worden. In mijn derde studiejaar ben ik op ERASMUS uitwisseling geweest naar Maynooth, Ierland en bij terugkeer wilde ik op kamers. 
Mijn eerste kamer was aan het Buikslotermeerplein, in de Cleyndertflat van de Key. Het was een fijne ruime kamer. De overgang van vrijstaande woning in een rustig Noord-Hollands dorp naar een flat waar van alles door elkaar heen woonde en leefde was echter enorm. Dat jaar werd ik lid van studentenvereniging Cyclades en verkende ik het Amsterdamse uitgaansleven. Mijn cijfers leden daar wel onder…
Het schrijven van mijn bachelorscriptie verliep moeizaam. Een klein trauma was geboren, dat ik weer tegenkwam bij de eindscriptie. Ik vond het moeilijk een onderwerp te kiezen waar ik een jaar op zou gaan zwoegen. Uiteindelijk koos ik een traditioneel onderwerp waar voldoende materiaal bij te vinden was. Achteraf heb ik daar wel spijt van: ik had beter een onderwerp kunnen kiezen dat meer bij mijn interesse paste. Het koste me dus best moeite om dat project af te ronden! 

Wie was je favoriete docent en waarom?

Ik kan me nog goed de colleges van Wagenaar herinneren. Prachtige uiteenzettingen over de planning van Europese steden, het vervuilde Londen, de zichtassen van Hausmann. Bevlogen was ook Borger die ons in zijn enthousiasme zelfs de snaartheorie begon uit te leggen (helaas ben ik vergeten in welke context). Smakelijk waren de anekdotes van Van Engelsdorp Gastelaars over het stedelijk leven en het menselijk gedrag. Historische Geografie was een van mijn favoriete vakken, dan droomde ik weg over vervlogen tijden en hoe je die in het landschap terug ziet (mijn favoriet blijft de pingoruïne)

Tineke de Boer

Wat heb je sinds je afstuderen gedaan? 

Na mijn afstuderen kon ik binnen drie maanden aan de slag bij een cartografisch bureau in Deventer. Een mooie combinatie van geografische kennis en mijn liefde voor vormgeving. Ik heb met plezier als cartografisch vormgever gewerkt bij dit kleine bureau, maar begon na acht maanden de intellectuele uitdaging te missen in mijn werk. 
Via een vriendin kon ik op gesprek bij een intern adviesbureau van de gemeente Amsterdam. Gedurende zeven jaar heb ik veel projecten binnen de gemeente gedaan. Van bestuursadviseur taxi tot beleidsmedewerker monumentale bomen. Ik heb van alles voorbij zien komen en leerde veel over de stad en de gemeente. Die gemeente is groot en de politieke dimensie en bureaucratie speelt een belangrijke rol in je werk. 
Om weer directer bezig te zijn met plek en ruimte heb ik na een wereldreis dit jaar mijn eigen bedrijf Topophilia opgezet, van waaruit ik als zzp’er werk op het terrein van gebiedsbranding en -ontwikkeling bij Placemakers en Winkelstraatvereniging Jan Eef. 

Heb je in je werk profijt van je opleiding? 

Tijdens mijn werk heb ik zeker wat aan mijn opleiding. Als ambtenaar kon ik het studiemateriaal over stedelijke ontwikkeling en politieke geografie in praktijk brengen. Dat sociale geografie een brede opleiding is gaf me ook de flexibiliteit en brede blik die nodig is als adviseur. Als zelfstandige kan ik nu verder bouwen op mijn kennis over ruimtelijke identiteit en de inrichting van openbare ruimte. 

Hoe ben je actief geworden bij de Amsterdamse Universiteits-Vereniging? 

Ik was na mijn reis bij de kring Geografie en Planologie uitgekomen door een lezing in SPUI25 over fietsen. Op de stoel lag een flyer met daarin een vacature voor het alumnibestuur en het leek me leuk om evenementen voor alumni te organiseren en te zien wat andere sociaal geografen doen. Ik wil me inzetten om de ondervertegenwoordigde jonge alumni (twintigers en dertigers) te trekken. 

Wat is voor jou de meerwaarde van een alumnikring op jouw vakgebied? 

Een alumnikring is een verzamelplek voor mensen met dezelfde achtergrond, slaat een brug tussen alumni en de universiteit en vormt een 'hub' naar andere generaties en steden. Als bestuur willen we onze activiteiten uitbreiden en ons ledenaantal vergroten. Het lijkt me ook leuk om samenwerkingsverbanden met andere studies en sociaal geografen uit andere steden (en landen?) uit te breiden om zo echt een verbindende functie te krijgen. 

In de rubriek 'Leden aan 't woord' vertellen kringbestuurders en leden over hun studie aan de Universiteit van Amsterdam en hun banen. Ook geven ze hun visie op het belang van een alumnivereniging.
Wil je ook je verhaal delen? Stuur dan een e-mail naar auv@uva.nl.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

1 december 2016