Bastiaan Scheffer

‘Ik haalde veel energie uit de studentenvereniging. Het heeft me veel opgeleverd: vriendschappen, ervaring en kennis over mijzelf, sociale interacties en belangrijke aspecten in een organisatie.’

Bastiaan Scheffer

Bachelor Biomedische Wetenschappen (2014)
Master Biomedical Sciences (verwacht 2016)

Bestuurslid van Kring Biomedische wetenschappen

Loopt stage bij het Tytgat Instituut

 

Waarom heb je voor een studie aan de UvA gekozen? 

Net als bijna iedere middelbare scholier was de keuze voor een vervolgopleiding groot, lastig en soms zelfs frustrerend. In eerste instantie zou ik naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda gaan om officier bij de landmacht te worden. Een verlopen geldigheidsduur van de keuringen en de wens om niet meteen een groot deel van mijn leven uitgestippeld te hebben lieten deze optie afvallen. Een studie tandheelkunde was een droom, maar vanwege het vergeten van een postzegel vervloog een carrière als orthodontist voordat ik ermee kon beginnen. Biomedische wetenschappen leek een ideale mix van theorie en praktijk.

Bovenaan de steden waar deze studie gegeven wordt stond Amsterdam. In Amsterdam is alles groter, mooier, meer en beter. Als middelbare scholier weet je vaak niet precies wat je zoekt als je gaat studeren, maar wat je ook zoekt, je kunt het vinden in Amsterdam.

Hoe kijk je terug op je studietijd? 

Bastiaan Scheffer

Een uitje met de studentenvereniging

Hoewel ik nog aan het studeren ben is de grootste en waarschijnlijk meest turbulente periode achter de rug. Ik heb er bijna alles uitgehaald wat er in zat. Soms ging dit ten koste van mijn studie. Ik heb veel ervaringen opgedaan die ik nooit zou hebben willen missen. Veel vrienden en de studentenvereniging ben ik hier dankbaar voor. Student zijn is belangrijk vind ik, hoe stereotype je gedragingen soms ook zijn. Het is een periode waar je eruit mág halen wat erin zit. Voor mijn gevoel heb ik mijn studietijd goed benut en kan ik nu meer gefocust naar de toekomst kijken.

Was je (ook naast de studie) een actieve student? 

Of ik een actieve student was? Ik was vaak meer bezig met extra curriculaire activiteiten dan met studeren! Ik haalde ontzettend veel energie uit bijvoorbeeld de studentenvereniging waar ik al gauw meer verantwoordelijkheid kreeg. Het heeft me veel opgeleverd, naast bijzondere vriendschappen ook een heleboel ervaring en verbredende kennis over belangrijke aspecten in een organisatie. Het heeft me bijzondere kennis over mijzelf en sociale interacties bijgebracht. Zoals een studie vaak verdiepend is, zijn de activiteiten die je er naast doet verbredend. Ik ben van mening dat door inzet bij een studie een mate van professionaliteit bepaald wordt, maar dat grotendeels door de activiteiten naast je studie je succes bepaald wordt.

Welke docent blijven je bij?

Er zijn veel ongelofelijk goede docenten die een grote indruk op me hebben gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Steph Menken, Wim Ghijsen, Peter Assink en vele bijzondere gastdocenten. Toch ging Biomedische Wetenschappen pas echt leven door Jan Hindrik Ravesloot. Zijn manier om de wetenschap te verlevendigen is uniek te noemen. Zelfs het meest troosteloze molecuul kan bij hem het hoofdbestanddeel zijn van een presentatie die je om negen uur ’s ochtends zonder koffie een glimlach op je gezicht doet toveren. Daar heb ik bewondering voor.

Wat heb je sinds je afstuderen gedaan en wat voor werk/baan heb je nu? 

Op dit moment ben ik nog student en loop ik stage bij het Tytgat Instituut. Hier doe ik onderzoek naar cellulaire mechanismen in stamcellen. Hoewel er op de plek waar ik stage doe veel medici aanwezig zijn die ook onderzoek doen, merk ik dat het inzicht in de materie en het gerichter op zoek gaan naar oplossingen zaken zijn waar ik profijt aan heb dankzij mijn studie. Dat is niet heel gek, immers ben ik tijdens de opleiding klaargestoomd om het lab in te gaan.

Of ik later verder wil met het doen van onderzoek weet ik nog niet. Het meest ideale lijkt mij het werken in een omgeving waar meerdere professionele aspecten zich afwisselen: medische oplossingen gemengd met politiek, bedrijfskunde, strategie en management. 

Je bent sinds 2014 actief als secretaris van de kring Biomedische wetenschappen. Hoe ben je als vrijwilliger actief geworden bij de Amsterdamse Universiteits-Vereniging? 

Een combinatie van hard werken, de juiste mensen tegen komen en geluk is een rode draad waar ook het kringbestuur onderdeel van is. Stanley Brul, opleidingsdirecteur van Biomedische Wetenschappen, en Joeri Bordes, voormalig voorzitter van studievereniging CONGO, stonden beide aan de start van de nieuw op te zetten kring. Beiden waren al bekend met mijn werkzaamheden binnen de opleidingscommissie en besturen bij een grote studentenvereniging in Amsterdam.

Bij het opstarten van de kring was het voor mij een logische zet om deze functie te gaan doen. Het doel van een alumnikring sprak me aan en ik hoop me nog lang in dit project te kunnen storten.

Welke toekomstplannen heeft de kring Biomedische wetenschappen?

Als ik kijk naar andere studies, andere universiteiten of andere organisaties vind ik het gek dat er nog niet iets eerder was opgezet voor alumni Biomedische Wetenschappen. Veel studenten raken snel gedistantieerd van de omgeving waar ze een belangrijk deel van hun schoolcarrière en sociale leven hebben doorgebracht. Daarnaast zijn er op dit moment nog onbenutte kansen bij de ondersteuning van alumni richting banen of vervolgstudies en kunnen alumni altijd beter op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in de wetenschap. Naast het sociale netwerkgedeelte zijn dit de gebieden die wij als kring als belangrijkste pijlers hebben. Zoiets moet groeien en draagvlak krijgen, maar we geloven er in als alumni van onze eigen kring en denken dat de UvA in de toekomst een grote alumnikring rijker zal zijn.

Heb je nog een speciale boodschap voor AUV-leden?

Blijf de nieuwe generatie erop attenderen dat de studententijd de leukste tijd van het leven is en dat ze alles er moeten proberen uit te halen, maar vergeet vooral niet om af en toe de student in je naar boven te halen!

In de rubriek 'Leden aan 't woord' vertellen kringbestuurders en leden over hun studie aan de Universiteit van Amsterdam en hun banen. Ook geven ze hun visie op het belang van een alumnivereniging.

Wil je ook je verhaal delen? Stuur dan een e-mail naar auv@uva.nl.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

1 december 2016