Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Kring Italiaanse taal en cultuur - Alluminati

Benvenuti! Welkom bij de alumnikring Italiaanse taal en cultuur.

De Kring Italiaanse taal en cultuur bevordert en onderhoudt het contact tussen de alumni en de opleiding Italiaanse taal en cultuur. De kring organiseert activiteiten op het gebied van de Italiaanse taal, cultuur, literatuur en alles wat ermee samenhangt om alumni op de hoogte te houden van ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast worden er jaarlijkse reünies georganiseerd.

Activiteiten

De Kring Italiaans houdt haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied Italiaans. De bijeenkomsten zijn over het algemeen gratis. Tegen betaling kunnen ook introducés de avonden bijwonen.

 • Eerdere activiteiten

  Reünie 2018

  Tijdens de jaarlijkse reünie vertelden docenten van de opleiding Italiaans (Elio Baldi, Mauro Scorretti, Maria Urban, Ineke Vedder) over het huidige onderwijsprogramma en over hun onderzoek. Daarnaast was er natuurlijk veel ruimte voor gesprekken met oud-studiegenoten en docenten. Meer informatie over dit evenement vind je onder ‘Nieuws’.

  Literair vertalen uit het Italiaans 2017

  Drie alumni van de opleiding Italiaans van de Universiteit van Amsterdam deelden op 19 december hun ervaringen als vertaler. De vertaling van het nieuwste boek van Claudio Magris (Non Luogo a procedere; Het museum van oorlog) en de inspirerende ontmoeting met de schrijver in het Istituto di Cultura was voor ons aanleiding geweest een bijeenkomst te organiseren over het onderwerp literair vertalen. Linda Pennings ging dieper in op haar vertaling van onder meer Claudio Magris, Yond Boeke en Patty Krone vertelden over De acht bergen van Paolo Cognetti en Emilia Menkveld sprak over Verhalen uit de Langhe van Beppe Fenoglio. 

  Reünie 2016

  Feestelijke jaarlijkse reünie met bijdragen van onder meer Enzo Lo Cascio over zijn woordenboek dat onlangs de ‘premio internazionale Grand Prix Moebius 2016’ heeft gekregen. Meer informatie over dit evenement vind je onder ‘Nieuws’.

  Filmavond LAB111 2016

  In samenwerking met de Italiaanse Cineclub en chef-kok Olav Grotenhuis hebben wij een Italiaans driegangenmenu en een Italiaanse filmavond in LAB111 georganiseerd. Na genoten te hebben van heerlijke gnocchi, linzen met pompoen of worstjes en een stuk amandelpolentataart werd de film Gli ultimi saranno ultimi van Massimiliano Bruno vertoond. 

  Reünie 2016

  We mochten ons verheugen in een grote opkomst van zowel oud-studenten als docenten. Met ruim vijftig deelnemers was de zaal goed gevuld en de stemming geanimeerd. Het officiële gedeelte van de avond werd geopend door Enzo Lo Cascio, die iedereen welkom heette. Vervolgens nam Ronald . de Rooij het woord om te spreken over de toekomst van de studie Italiaans aan de UvA. De nieuwe plannen voor de opleiding werden uit de doeken gedaan. De opzet van de nieuwe aanpak riep enthousiaste reacties op. Velen kregen spontaan zin om weer te gaan studeren. Wil je er meer van weten? Zie www.italie-studies.amsterdam 

  Ook de reünie werd zeer gewaardeerd. Velen hebben met elkaar gesproken over hoe het hen na de studie is vergaan. Het was fascinerend om te horen hoe uiteenlopend de wegen zijn die onze alumni hebben afgelegd. Via de studie Italiaans kun je dus op vele plaatsen terecht komen. Misschien een onderwerp voor een volgende bijeenkomst? 

  De stemming werd nog verhoogd door de heerlijke hapjes die door Claire van Buren van Kapitein Zeppos (ook een alumna) werden aangeboden. We voelden ons helemaal thuis bij Kapitein Zeppos. Dat was ook te merken aan het feit dat velen na afloop met elkaar in het restaurant gingen eten. Deze locatie is zeker voor herhaling vatbaar. Wellicht wordt het onze thuisbasis voor toekomstige bijeenkomsten.

  Voorjaarsactiviteit 2015

  Bibliothecarissen Margriet van Oerle en Stefano Giani deelden enkele bijzondere en persoonlijke verhalen met ons over de boekencollectie van de afdeling Italiaans. Stefano Giani, kunstgeschiedenis 1994 (Politecnico di Milano) en Bibliotheekwetenschap 1998, werkt bij de Universiteitsbibliotheek als bibliothecaris en informatiespecialist Communicatiewetenschap, Sociologie en Italiaans. Daarnaast geeft hij les aan de Volksuniversiteit in Amstelveen, de Vrije Academie in Amsterdam en diverse instellingen die (Italiaans) kunstonderwijs verzorgen. Margriet van Oerle, Italiaanse taal- en letterkunde 1987, werkte tot haar pensionering in 2013 bij de Universiteitsbibliotheek als informatiespecialist Italiaans, Frans, Spaans, Portugees en Roemeens. Daarnaast gaf zij jarenlang les aan de Volksuniversiteit Amsterdam. 

 • Bestuur
  Ineke Vedder Voorzitter
  Vincenzo Lo Cascio Vicevoorzitter
  Margriet van Oerle Secretaris
  Vivian Kleyn  
  Marcella Mul  
  Nina Spanjer