Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nieuwjaar bij 90-jarige KAE

Vrijdag 19 januari werd een bijzonder jaar van de KAE geopend. Voorzitter Bert Aukema heette de  aanwezigen welkom in Spui 25, ”in het hart van de stad en annex het bestuurlijk centrum van de UvA”. Hij memoreerde het recente overlijden van Frits Kupers na een lidmaatschap van 67 (!) jaar.  Ook in 2018 zal de KAE zijn leden weer een gevarieerd aanbod van lezingen en bijeenkomsten voorschotelen. Op 6 februari volgt een co-productie met de Kring Andragologie, met “veranderhoogleraar” Jan Rotmans als spreker. Gezien het onderwerp heeft de AUV deze middag inmiddels als onderdeel van de “Alumni talks 2018” aangekondigd aan alle AUV-leden.

In de loop van 2018 zal het werk en de betekenis van prof. Jan Tinbergen belicht worden, en uiteraard zal er  aandacht geschonken worden aan het 90-jarig bestaan: in 1928 werd de Kring van Amsterdamse Economen als een van de eerste alumnikringen  van de UvA opgericht.

Fair Trade, een duurzaam verdienmodel?

De Nieuwjaarslezing 'Fair Trade, een duurzaam verdienmodel?' werd vervolgens gehouden door ons lid drs. Jeroen Kroezen, Economie UvA 1993. Het onderwerp was de spreker op het lijf geschreven. Hij werkte bij Max Havelaar, Agrofair, en thans bij Solidaridad. Bovendien woonde hij ruim 5 jaar in Equador, waar hij een Fair Trade programma rond bananenplantages hielp opbouwen.
De Fair Trade Max Havelaar filosofie was  gebaseerd op de constatering dat de prijs van koffie in de winkel onredelijk veel hoger was dan wat de boeren er voor kregen. De insteek werd om de boeren een aanvaardbaar bestaan te bieden door de inkoopprijs te verhogen, en een aantal tussenschakels in de keten uit te schakelen. Dat is gelukt. Dat gebeurde ook met het bananenprogramma. Daar speelde wel de bijzondere plaats  van met name Franse overzeese gebiedsdelen een rol, die binnen de EU een bevoorrechte positie innamen.

KAE nieuwjaarslezing 2018

Fair Trade is inderdaad een goed verdienmodel gebleken. De arbeidsomstandigheden voor de boeren zijn  daadwerkelijk verbeterd. Of de lonen die de boeren aan hun arbeiders betalen, navenant zijn gestegen, is niet geheel duidelijk.  De duurzaamheiddiscussie van heden ten dage speelde bij de start van de programma’s nog geen grote rol, en is er ook later niet in geïntroduceerd. Waar Fair Trade begon als een luis in de pels, is het nu met een omzet van EUR 8 miljard een stabiele (maar kleine) speler op de wereldmarkt geworden.

Een uur kan snel voorbij gaan, zo bleek op deze avond. Na een geanimeerde discussie bedankte de voorzitter Jeroen Kroezen van harte. 'Wat mooi om uit de eerste hand deze ontwikkeling van Fair Trade te horen, en waardering en veel respect voor hoe jij bevlogen kunt vertellen over de drie-eenheid van je inspiratie , je werk en je leven.'

Het stoffelijk blijk van waardering was als altijd het Amsterdamse gevelstenenboek.

Ook voor de aansluitende borrel bleek Spui 25 een uitstekende locatie.