Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nieuwjaarsbijeenkomst met mr. Marry de Gaay Fortman over Governance

Op 25 januari 2019 vond de Nieuwjaarsbijeenkomst plaats in de Groote Industrieele Club. In zijn welkomstwoord ging voorzitter Bert Aukema vooral in op het 90-jarig bestaan van de KAE, dat op 12 juli wordt gevierd met het symposium 'Toekomst van Global City Amsterdam'. 

Voor een aandachtig gehoor van bijna 50 leden en gasten sprak mr. Marry de Gaay Fortman, advocaat-partner bij Houthoff, de traditionele Nieuwjaarslezing uit. Zij heeft bekleed/bekleedt tal van toezichthoudende functies, zoals bij de Nederlandse Bank,  KLM,  Theater Amsterdam, GVB Amsterdam en zorgverzekeraar VGZ. Op de Volkskrantlijst van 200 meest invloedrijke Nederlanders steeg zij het afgelopen jaar van plaats 85 naar 30.

Governance: is het grote bedrijfsleven samenlevingsblind?

Een visie op boardroom dynamics en good governance

Marry de Gaay Fortman
Mr. Marry de Gaay Fortman (Foto: Marko van Leeuwen)

Marry nam ons mee naar de boardroom van grote bedrijven. Is de top wel sensitief voor maatschappelijke ontwikkelingen? Is men zich wel bewust van hoe fragiel het vertrouwen van de burger is in grote ondernemingen? Aan de hand van voorbeelden kwam zij tot het antwoord dat dat niet altijd het geval is. Voorbeelden van onhandige situaties zijn er zeker: de aankomst van de CEO’s van Nederlands 8 grootste bedrijven in een geblindeerd busje was publicitair erg ongelukkig. Ook de interviews met een ING-commissaris na de maatschappelijke opwinding over een salarisverhoging van de CEO, en recent met de Unilever CEO waren geen gelukkige keuzes.

Verantwoordelijkheid dragen en daar transparant over zijn, dat is een kunst. Het nog altijd kleine aandeel van vrouwen in topfuncties is volgens haar een nadeel voor de kwaliteit van het besturen. Vrouwen leven minder in termen van hiërarchie, zij weten dat meer meebeleven en rekening houden met elkaars mores, je verder brengt dan er altijd tegenin gaan.

In governance is cultuur en gedrag essentieel. Steeds duidelijker wordt dat tot gewenste bedrijfscultuur behoort:

  • Openheid en transparantie
  • Je eigen tegenspraak organiseren
  • Naast economische ook maatschappelijke winstmaximalisatie.

In de aansluitende discussie bleek hoe zeer het onderwerp governance leefde onder het gehoor, en hoe zeer Marry de Gaay Fortman de kunst van het spreken (daarover) verstond. 

In zijn dankwoord noemde de voorzitter haar een bevlogen vakvrouw'. Aansluitend werd, met uitzicht op de Dam, het glas geheven op het nieuwe jaar en op een goede toekomst van de KAE.