Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

KAE op werkbezoek in de Johan Cruijff Arena

Door Bert Aukema

Op deze pagina:

Maandagmiddag 26 november 2018 waren 30 KAE-leden te gast in de Johan Cruijff Arena. Het event begon om 16.00 uur met een inleiding door CFO Han Mouton. Op gedegen wijze nam hij ons mee in de geschiedenis, de acht founders (o.a. ABN AMRO, Philips, KPN), het verdienmodel, de stakeholders en de toekomst van de Arena.

kae arena presentatie

Hoewel 'Ajax' natuurlijk de meest in het oog springende gebruiker is, hielp hij ons al gauw uit de droom van 'Arena=Ajax': Rolling Stones, Bruce Springfield, Beyonce en vele anderen traden ook op in deze al weer 20 jaar oude, moderne tempel. En ook de feesten en partijen, soms gekoppeld aan congressen, zijn via de uitbestede horeca, een interessante inkomstenbron.

In het verdienmodel speelt Ajax wel een belangrijke rol, met een huurrelatie van een deel vast en een deel variabel. Met het huidige succes van Ajax vaart dus ook de Arena wel. Naar goed Hollands gebruik wordt inmiddels ook elders in de wereld de opgebouwde managementexpertise te gelde gemaakt.

In het aandeelhouderschap is de gemeente Amsterdam met 48 % nog steeds een grote speler, met Ajax (14%) op gevoelige achterstand. Niet uit te sluiten is dat deze beide minderheidsbelangen in de toekomst wat dichter bij elkaar komen te liggen.

Han Mouton illustreerde zijn betoog rijkelijk met vaste en bewegende beelden. De interactie met zijn gehoor stelde hij op hoge prijs. Wanneer heb je immers zoveel economische expertise binnen handbereik?!

Aansluitend werd de groep op hoorbaar Amsterdamse wijze rondgeleid door de krochten van de Arena. Voor het bezoekende team betekent dat een kale kleedkamer, voor de Ajax-helden een riante, persoonlijke entourage. De twee leden die aangaven supporter van Feyenoord te zijn, gingen niet in op de uitnodiging de rondleiding dan maar vroegtijdig te verlaten.

kae arena veld

Zonder meer hoogtepunt vormde de entree in de arena, via de spelerstrap, begeleid door de bijpassende muziek. Daar stond dan de illustere groep van 30 KAE-leden op de befaamde grasmat. (Het verleden met om de drie maanden een nieuwe grasmat ligt al weer ver achter ons). De krachtige lampen laag bij het gras ter bevordering van de groei zorgden voor een feeërieke sfeer in de uiteraard lege arena.

De bezoekers lieten zich de borrel en de aansluitende soep en broodjes kroket uitstekend smaken. Met grote tevredenheid over dit geslaagde bedrijfsbezoek gingen zij tegen 19.30 weer huiswaarts.