Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

AUV-dag

Zaterdag 21 november vond de AUV-dag plaats, de jaarlijkse ledendag van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Het programma bestond onder meer uit lezingen van Claes de Vreese en Marietje Schaake, over het thema ‘Media, macht en manipulatie’. Daarnaast is de AUV-alumnusprijs uitgereikt. De AUV-dag is live uitgezonden vanuit De Balie in Amsterdam. Kijk de AUV-dag hier terug.  

AUV-alumnusprijs: bekroning voor betrokken alumnus

Tijdens de AUV-dag is de AUV-alumnusprijs uitgereikt. De AUV-alumnusprijs is een aanmoedigingsprijs voor UvA-alumni die via een aansprekend project de maatschappij een stukje beter maken. De winnaar is een inspiratiebron voor velen en geldt als belofte voor de toekomst. De winnaar van de AUV-alumnusprijs 2020 is Thijs de Lange met zijn project Wij Staan Op!

Media, macht en manipulatie

Claes de Vreese en Marietje Schaake hielden beiden een voordracht over het thema ‘Media, macht en manipulatie’ en gingen aansluitend met elkaar in gesprek.

Claes de Vreese is als hoogleraar Politieke communicatie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek richt hij zich op de effecten van politiek nieuws, journalistiek, verkiezingscampagnes en referenda op publieke opinie en politiek gedrag. Hoe beïnvloeden deze het democratisch proces?

Marietje Schaake, voormalig Europarlementariër, werkt sinds 2019 als directeur internationaal beleid voor de Universiteit van Stanford (VS), waar zij zich bezighoudt met technologie en kunstmatige intelligentie. Tijdens de AUV-dag sprak zij over de macht van bedrijven in het digitale domein. “Het is nog niet te laat om de macht van bedrijven in de digitale wereld te verkleinen,” schreef zij recent in het NRC