Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

AUV-dag 2018 in teken Amsterdam: Global City tegen wil en dank

Zaterdag 3 november vond de 71e editie van de jaarlijkse AUV-dag plaats. Zef Hemel en Floor Milikowski spraken over de uitdagingen waaraan de stad Amsterdam het hoofd moet bieden. Verder werd de AUV-alumnusprijs uitgereikt aan Boudewijn Wijnands en zijn de kringen Kunstgeschiedenis, Neerlandistiek en Publieksgeschiedenis opgericht. 

publiek AUV-dag
(foto's: Monique Kooijmans)

Amsterdam: Global City tegen wil en dank?

Lezing AUV-dag2018

Sinds de Amerikaanse planoloog John Friedmann in 1986 zijn ‘World City Hypothesis’ formuleerde, is er veel in de wereld veranderd. Niet alleen viel de Berlijnse Muur, ook communistisch China opende zijn deuren en, om maar iets te noemen, midden jaren negentig verscheen ineens het internet. Amsterdam bevindt zich in de maalstroom van globalisering en wordt opgeslingerd. Ze is een van de circa honderd ‘Global Cities’ die in verbonden netwerken de toekomst van de wereld bepalen. Amsterdam moet acteren en actief inspelen op de komende ontwikkelingen, aldus Zef Hemel. Veel meer dan ze nu doet.

Volgens Floor Milikowski wordt Amsterdam steeds meer geconfronteerd met de keerzijde van het succes. Woningen worden duurder en betaalbare woningen worden schaarser, waardoor mensen met lage en middeninkomens worden gedwongen de stad te verlaten. Amsterdam dreigt haar karakteristieke mix van inkomens, culturen en huishoudenstypen te verliezen. Verdere groei zal dit proces versterken, tenzij er bewust wordt gekozen voor een andere koers.

Winnaars AUV-alumnusprijzen

AUV alumnusprijs 2018 winnaars
De prijswinnaars op een rij (Sander Wirken, Ilse Nieuwland, Enny van Arkel, Ellen van den Honert en Boudewijn Wijnands (vlnr)

De eerste prijs van de AUV-alumnusprijzen ging dit jaar naar Boudewijn Wijnands, alumnus Economics and Business. Met zijn project Deedmob won hij het geldbedrag van 3.000 euro. Deedmob faciliteert contacten tussen vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen. Wijnands is een bevlogen alumnus, die met eigen ideeën en een vernieuwend verdienmodel een duurzame sociale onderneming heeft opgebouwd. In de twee jaar dat Deedmob nu bestaat, zijn grote stappen gezet met een wereldwijde impact.  t.

De tweede prijs, 2.000 euro, ging naar Sander Wirken, alumnus Rechtsgeleerdheid, met Niños de Guatemala. De scholen die de stichting heeft opgezet hebben een grote impact op kinderen, ouders en de werknemers. 

De derde prijs, 1.000 euro, was voor Ellen van den Honert met het project Wild about music.  Wild about music brengt de boodschap van natuurbehoud op een bijzondere wijze onder de aandacht. 

De publieksprijs was voor Enny van Arkel,  alumnus Algemene sociale wetenschappen en Pedagogische wetenschappen, en Ilse Nieuwland, alumnus Psychologie. Zij werken samen in de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan waarmee zij colleges organiseren voor senioren die meer cognitief uitdagende activiteiten willen volgen.