Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

AUV-alumnusprijs 2017 voor Healthy Teeth Challenge

Tijdens de AUV-dag van zaterdag 4 november ontvingen drie jonge UvA-alumni de jaarlijkse AUV-alumnusprijzen uit handen van collegevoorzitter Geert ten Dam.

Alice Grasveld won met het project Healthy Teeth Challenge de eerste prijs en een geldbedrag van 3.000 euro. De tweede prijs, 2.000 euro, ging naar Rutger Bults voor Grounded Madagascar. De derde prijs, 1.000 euro, werd gewonnen door Ottilia Kasbergen met het initiatief Vluchteling voor de klas.

Winnaars
(vlnr: Madelon Eelderink die de eerste prijs in onvangst nam voor Alice Grasveld, winnaar van de derde prijs Ottilia Kasbergen en winnaar van de tweede en publieksprijs Roger Bults, foto: Monique Kooijmans)

Healthy Teeth Challenge

Alice Grasveld (1981, bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie 2013 en master Medische Antropologie en Sociologie 2014) zet zich met Healthy Teeth Challenge in voor een verbetering van de mondhygiëne van kinderen in Kaapstad. Meer dan 80% van de scholieren in Mfuleni Township in Kaapstad heeft last van een ernstige vorm van tandbederf. Het is een van de meest voorkomende redenen voor schoolverzuim. En dat terwijl scholing voor deze kinderen de enige manier is om de armoede te ontvluchten. Met het project wordt zowel hun gezondheid bevorderd als hun schoolverzuim verminderd. Grasveld laat hiermee zien dat het mogelijk is om een prangend en tastbaar vraagstuk op een wetenschappelijke manier te benaderen (actieonderzoek) en hiermee direct maatschappelijk invloed uit te oefenen. 

Grounded Madagascar

Sociaal ondernemer Rutger Bults (1981, master Politicologie 2007) heeft met Grounded Madagascar het initiatief genomen voor een project dat gericht is op sociaal, ecologisch, cultureel en financieel kapitaal. Bults wil boeren in Madagascar stimuleren om essentiële en plantaardige oliën te producren voor de (voornamelijk Europese) cosmetica-industrie, waarmee ze enerzijds hun geld kunnen verdienen en anderzijds het milieu in Madagascar behouden en beschermen. Hiermee zal Grounded Madagascar impact hebben op het ecosysteem. Hoewel het project zich nog in de pilotfase bevindt, heeft Bults ambitieuze doelen gesteld en heeft hij enkele substantiële zaken voor een succesvol project al bereikt (o.a. partnerconsortium en relaties met boeren en potentiële klanten/afnemers). 

Vluchteling voor de klas

Met het project Vluchteling voor de Klas begeleidt Ottilia Kasbergen (1989, bachelor Wiskunde 2012 en master Logic 2017) twintig statushouders met relevante werkervaring in het land van herkomst naar een baan als docent Engels in het beroepsonderwijs. Hiermee combineert Kasbergen verschillende vraagstukken in één oplossing: het docententekort op het mbo wordt aangepakt, leerlingen krijgen een diverser docentaanbod voor de klas en statushouders komen aan het werk, dit laatste is zowel voor zichzelf als voor de maatschappelijke beeldvorming positief. De oplossing voor deze ingewikkelde vraagstukken is niet uniek, maar het feit dat Kasbergen erin slaagt het project tot een succes te maken toont het belang van haar eigen rol hierin. 

Overige genomineerden

Erik Ex (1987, bachelor Geschiedenis 2009 en master Geschiedenis 2011) rijdt samen met zijn broer Luuk voor zijn project ‘De Edyssee’ met een bus van Finland naar Singapore. Deze landen hebben de hoogst gewaardeerde onderwijssystemen. Maar zo ver als de landen uit elkaar liggen, zo verschillend is het onderwijs. Onderweg onderzoeken ze het onderwijs in de landen op de route. Erik geeft in elk land les en ontmoet docenten van zijn eigen leeftijd, want de leraren die nu dertig zijn, bepalen het curriculum en onderwijssysteem van straks.

Angelina Höher (1990, master International Development Studies 2016) biedt met ‘Habibi.Works  a FabLab of Freedom’ Grieken én vluchtelingen in de omgeving van Katsikas een platform voor onderwijs, empowerment en ontmoeting. In diverse ateliers (keuken, houtwerkplaats, metaalfabriek, schoonheidssalon, Media Lab en creatief atelier) kunnen zij hun potentieel uitbreiden, hun kennis delen, nieuwe vaardigheden opdoen en nuttige dingen creëren die hun dagelijks leven vergemakkelijken. Höher startte het project vanuit de gedachte om niet om iets voor de mensen te doen, maar samen met hen. 

Angela Jansen (1985, master International Development Studies 2012 en master Holocaust- en Genocidestudies verwacht 2018) is sinds 2012 de drijvende kracht achter het project ‘Community Based Sociotherapy Rwanda’. Na de genocide in Rwanda in de jaren 90 van de vorige eeuw biedt het project Community Based Sociotherapy sinds 2005 sociotherapie aan de bevolking aan. Hiermee worden de gevoelens van waardigheid en veiligheid vergroot, wordt het vertrouwen voor alle overlevenden van de oorlog en volkerenmoord vergroot en wordt gewerkt aan een duurzame vrede. Daarnaast draagt het project bij aan een verbetering van economische omstandigheden en meer samenwerking tussen zowel deelnemers aan het project als tussen de betrokken maatschappelijke organisaties. Hiermee is het project relevant voor individuen en voor de (politiek-maatschappelijke) stabiliteit in Midden-Afrika. Toen de financiering van het project in 2011 dreigde weg te vallen heeft Jansen zich ingezet voor het behoud van het project en het verzamelen van inkomsten. 

María Gabriela López Salazar (1991, master Economics 2016) is vanaf het begin betrokken bij het project ‘Business Multidimensional Poverty Index’, dat is ontwikkeld door Horizonte Positivo en de Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) om (verborgen) armoede in kaart te brengen. Het geeft bedrijven inzicht in de levensomstandigheden van werknemers en hun gezinnen en maakt het mogelijk om gericht Corporate Social Responsibility-programma's te ontwikkelen. María Gabriela López Salazar is vanaf het begin betrokken bij het project en zorgt er onder meer voor dat steeds meer bedrijven zich aansluiten.

Hope Rikkelman (1989, bachelor Rechtsgeleerdheid 2014 en master International and European Law 2016) is drijvende kracht achter het netwerk Syria Legal Network-NL, een netwerk dat Syrische advocaten en mensenrechtenactivisten in Nederland helpt een bestaan op te bouwen en dat bijdraagt aan rechtvaardigheid. Het netwerk richt zich op het documenteren en bestuderen van misstanden en bijscholing in internationaal recht. Hope Rikkelman heeft de activiteiten vormgegeven en er een groot aantal studenten en Nederlandse organisaties bij betrokken.

Sharif Tairie (1991, tandheelkunde 2016) wil met ‘Dentist for Humanity’ kwetsbare kinderen en volwassenen in Nederland voorzien van kwalitatieve mondzorg. Daklozen, verslaafden en mensen met grote schulden hebben door omstandigheden vaak problemen met hun gebit. Een ernstig aangetast gebit zorgt voor medische klachten. Daarnaast raken de mensen in een sociaal isolement, vanwege de schaamte voor hun gebit. Sharif Tairie is oprichter van het project en een van de behandelende tandartsen.