Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

AUV-alumnusprijs 2016 voor OpenEmbassy

Op de AUV-dag van zaterdag 5 november ontvingen drie jonge UvA-alumni de AUV-alumnusprijzen uit handen van UvA-voorzitter Geert ten Dam.

Renée Frissen won met OpenEmbassy de eerste prijs en een geldbedrag van 3.000 euro. De tweede prijs, 2.000 euro, ging naar Luana Carretto met Taste before you waste. De derde prijs, 1.000 euro, werd gewonnen door Jacob Schaap met het initiatief Boxing: a game of life.

auvdag prijs
De winnaars van de AUV-alumnusprijzen 2016: Luana Carretto (tweede prijs), Renée Frissen (eerste prijs) en Jacob Schaap (derde prijs) (vlnr, foto Monique Kooijmans)

OpenEmbassy

Renée Frissen (Cultural Analysis 2009 cum laude) geeft, samen met Ahmad Kabakibi, via de online helpdesk OpenEmbassy statushouders een plek waar zij 24 uur per dag, zeven dagen in de week aan betrokken vrijwilligers vragen kunnen stellen over het opbouwen van een leven in Nederland. Door middel van de website wil Frissen statushouders helpen hun weg te vinden en aan de kant van de vrijwilligers onbenut altruïstisch kapitaal ontsluiten. Doordat vrijwilligers zelf bepalen op welk moment zij digitaal ondersteuning bieden, kunnen zij tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Bovendien wordt met de helpdesk duidelijk welke vragen statushouders hebben en welke antwoorden hen kunnen helpen. Dit kan gemeentes en andere instanties helpen om hun informatievoorziening beter aan te passen aan de wensen van deze doelgroep. Op 4 oktober wonnen Frissen en Kabakibi ook de wedstrijd Innovate for Refugees van de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT.

Taste before you waste

Wereldwijd eindigt ongeveer een derde van de totale voedselproductie op de afvalberg. In Nederland is de grootste bron van verspilling de consument zelf. Circa vijftien procent van alle boodschappen verdwijnt in de afvalbak. Luana Carretto (Liberal Arts And Sciences 2016 cum laude) heeft met het Amsterdamse project Taste before you waste een voedselbank opgezet, gerund door studenten en buurtgenoten. Met behulp van groentewinkels in de Indische Buurt, een biologische boer in Flevoland en de vrijwilligers die het voedsel vijf maal per week op bakfietsen ophalen, wordt wekelijks zo’n 250 kilo voedsel opgehaald dat anders weggegooid zou worden. Vervolgens wordt dit verdeeld onder verschillende maatschappelijke organisaties in de stad. Door middel van het organiseren van voedsel-weggeef-markten, diners van ‘afgekeurd’ voedsel, een cateringservice en de organisatie van debat- en filmavonden rondom het thema voedselverspilling, wil Carretto bewustzijn kweken onder consumenten en oplossingen aandragen om verspilling te voorkomen.

Boxing: A game of life

Jacob Schaap (Politicologie 2015) is de initiatiefnemer van Boxing: A game of life, een sportprogramma voor Syrische vluchtelingen die in Beiroet verblijven en in de informele tentenkampen verspreid over Libanon. Omdat meer dan de helft van de geregistreerde vluchtelingen kinderen zijn, richt het project zich vooral op deze doelgroep. Daarnaast worden zelfverdedigingslessen georganiseerd voor de vrouwen in de kampen. De bokstrainingen zorgen voor een goede afleiding van de dagelijkse sleur en stress die de vluchtelingen ondervinden in de kampen. Bovendien zorgen de trainingen voor het vergroten van de mentale en fysieke weerbaarheid van deze vrouwen en kinderen. Hierdoor zullen de vluchtelingen zich beter kunnen handhaven in de landen waar ze zich uiteindelijk zullen vestigen.

Overige genomineerden 

Wouter Buijze wil met Bundles een transitie naar een circulaire economie realiseren. Via Bundles heeft iedereen toegang tot de beste apparaten die op een duurzame manier worden geproduceerd, gebruikt én kunnen worden hergebruikt. 
​bundles.nl

Christophe Busch gaat met Ufungu de groei van radicalisering en polarisering in de maatschappij tegen door het verstrekken van kennis en expertise stevig gebaseerd op een eerbiediging van de mensenrechten, de rechtsstaat en de democratische waarden en methoden.
ufungu.be

Tessa Custers ontwerpt met Happy Healthy Design creatieve, duurzame en innovatieve concepten om meer openheid in het kader van seksualiteit te realiseren. Zij wil taboes, zoals menstruatie en tienerzwangerschappen, bespreekbaar maken.
happyhealthydesign.com

Ingrid Kamerling onderzoekt in de documentaire In het hoofd van mijn zusje op persoonlijke en filmische wijze de zelfdoding van haar zusje Vivian. Ze wil het onderwerp zelfdoding bespreekbaar maken, voor mensen die met suïcidale gedachten kampen, hun naasten en hulpverleners, en hoopt zo meer zelfdodingen te voorkomen. 
vivianvivian-film.com

Tessa de Leede verbindt met de app Finchy kunstenaar en liefhebber met elkaar. Kunstenaars kunnen vanuit hun atelier gratis hun kunstwerken uploaden. Door te swipen ontdekt de gebruiker unieke kunst op een laagdrempelige manier. Ook kan de gebruiker chatten met kunstenaars. 
finchy.co

Patricia Silva Barendregt verbindt met Road of hope vluchtelingen en Nederlanders. Zij wil de economische, culturele, politieke en sociale integratie van vluchtelingen bevorderen door aandacht te geven aan en het vinden van actieve oplossingen voor verschillen.
roadofhope.org

Damiaan Twelker faciliteert met LiveOP realtime informatievoorziening voor veiligheids- en hulpdiensten. Incident-gerelateerde informatie wordt slim gebundeld en middels een app aangeboden aan de manschappen in het veld om hen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de inzet. 
liveop.net