Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Alumni Talks

Serie met interdisciplinaire bijeenkomsten

Alumni Talks is de AUV-serie waarin meerdere kringen samenwerken om een actueel thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines te benaderen.

De interdisciplinaire kringactiviteiten vinden gedurende het jaar plaats. De vorm varieert, van lezing tot debat en rondleidingen tot filmavond. Of een combinatie ervan. De bijeenkomsten worden georganiseerd door enkele samenwerkende kringen en staan open voor alle AUV-leden, dus niet alleen leden van de betreffende kringen.

De interdisciplinaire reeks staat los van de activiteiten die de kringen gedurende het jaar voor vakgenoten organiseren.

Alumni Talks: de Mentale Teststraat

Hoe staat het met ons mentale welzijn in tijden van corona? Welke gevoelens voeren de boventoon, welke sluimeren op de achtergrond? Deze vragen stonden centraal tijdens de Alumni Talks: de Mentale Teststraat, een gezamenlijk initiatief van de kringen Religiestudies en Wijsbegeerte, met ondersteuning van de kringen Kunstgeschiedenis, UvA-senioren en de Kring van Amsterdamse Economen (KAE).

In een ommegang door de Waalse Kerk en de daarachter gelegen binnentuin van het Oost-Indisch Huis werden de zintuigen van alumni aangesproken door een weelde aan bloemen, kunst en live muziek. Solisten voerden korte stukken uit met als thema één van de basisemoties: vreugde, verdriet, woede, angst, afschuw en verbazing. Onder de deelnemers werden bovendien 1001 woorden opgehaald, speciaal voor die studenten voor wie het tijdens de coronacrisis soms aan woorden voor emoties ontbreekt.

Videoregistratie AUV-bijeenkomst De Psyche en de stad 

Angst, depressie en verslaving komen relatief vaak voor in de stad. Hoe komt dit? Heeft dit te maken met effecten van de stad, trekt de stad mensen aan die gevoelig zijn voor problemen of gaat het om een combinatie van beide?  Hoe kan het dat sommigen in een stad floreren, terwijl het met anderen juist niet goed gaat? Deze vraag vormt het uitgangspunt van het onderzoek van het Centrum Urban Mental Health van de UvA.

Ondanks al het wetenschappelijk onderzoek en alle behandel- en preventiemethoden neemt het aantal mensen met psychische problemen niet af. Het centrum wil hier – met een radicaal nieuwe aanpak – verandering in brengen. Op 10 december 2020 organiseerde de Amsterdamse Universiteits-Vereniging een avond over dit thema vanuit De Balie in Amsterdam. Onderzoekers Claudi Bockting en Reinout Wiers vertelden tijdens deze bijeenkomst meer over het Centrum Urban Mental Health en nodigden de deelnemers uit met hen mee te denken over deze complexe problematiek. De bijeenkomst werd gemodereerd door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. 

Alumni Talks: Several Sides of Selfies

De voor 19 maart aangekondigde Alumni Talks over de fenomenen zelfportret en selfie ging niet door, maar vanaf nu is de film Several Sides of Selfies online te zien. Een co-productie van de kringen Mediastudies en Kunstgeschiedenis. Met Patricia Pisters, Madelon Simons, Guido Leguit, Cas Smithuizen en Koen Derks, gefilmd op de oorspronkelijk bedoelde locaties: Museum van Loon en het Youseum. 

Benieuwd naar de achtergronden van het geschilderde (zelf-) portret en naar de negatieve en de positieve kanten van het digitaal altijd beschikbare zelfportret, al dan niet voorzien van een heel specifieke achtergrond? 

Terugblik

Euthanasie bij dementie
Dinsdag 17 december 2019. Georganiseerd door de alumnikringen Kring Oudemanhuispoort (Rechtsgeleerdheid) en AMC Alumnipunt.

Brexit
Dinsdag 26 november 2019. Georganiseerd door de alumnikringen Engelse taal en cultuur, Europese studies, Amsterdams Netwerk Cultureel Antropologen en de Kring Amsterdamse Economen.

Geneeskrachtige kruiden
Woensdag 12 juni 2019. Georganiseerd door de alumnikringen Psychobiologie en Biologie.

Waarom slagen wetenschappelijke disciplines (niet)?
Woensdag 27 maart 2019. Georganiseerd door de alumnikringen Andragologie en Sociologie. 

Rome en Fascisme. Toen en Nu
Vrijdag 7 december 2018. Georganiseerd door Kring Antieke Cultuur, Kring Europese studies en Kring Italiaanse taal en cultuur.

Treyst
Vrijdag 30 november 2018. Georganiseerd door de Kring Religiestudies en de Kring van Amsterdamse Economen.

Privacy
Maandag 25 juni 2018. Georganiseerd door de Kring Oudemanhuispoort (Rechtsgeleerdheid) en de Kring van Amsterdamse Economen.

Wereldvluchtelingendag
Woensdag 20 juni 2018. Georganiseerd door de Kring van Amsterdamse Sociologen, Kring Nederlands als tweede taal en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

All about Her
Woensdag 18 april 2018. Georganiseerd door alumnikringen Mediastudies, Psychobiologie en Brain and Cognitive Sciences. 

De rol van wetenschap bij maatschappelijke transities
Dinsdag 6 februari 2018. Georganiseerd door alumnikringen Andragologie en Economie.

Segregatie door de eeuwen heen
vrijdag 24 november 2017. Georganiseerd door Kringen Geografie en Planologie, Politicologie en Geschiedenis.

Opnieuw beginnen in Amsterdam
Woensdag 20 juni 2017. Georganiseerd door Kring Europese studies en AMC alumnipunt.