Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Universiteitsdag 4 april afgelast

Tot onze grote spijt heeft de UvA, gezien de richtlijnen rondom het coronavirus, moeten besluiten om de Universiteitsdag van zaterdag 4 april niet door te laten gaan. Iedereen die zich voor de Universiteitsdag heeft aangemeld, ontvangt via e-mail nader bericht.

Programma volwassenen

12.00 uur - 13.00 uur 

Ontvangst met lunch

13.00 uur - 14.00 uur

Welkomstwoord Geert ten Dam en lezing Anita Elberse

Keynote: Blockbusters en supersterren

Wat leren we van hitmakers uit de entertainmentindustrie?

Anita Elberse gaat in op de strategieën die leiders in de entertainmentindustrie inzetten om een voorsprong op hun rivalen te behouden. Elberse is hoogleraar aan de Harvard Business School en doet onderzoek naar mediastrategieën van hitmakers in de wereld van film, televisie, muziek, sport.

14.15 uur - 15.15 uur Ronde 1

Interview Anita Elberse door Humberto Tan (Engelstalig)

Presentator Humberto Tan interviewt keynote speaker Anita Elberse over haar onderzoek naar de mediastrategieën van beroemdheden. 

(Foto: Matthanja Bieze)

Wandeling langs medisch-historisch erfgoed

Onlangs verscheen In het voetspoor van Blasius, een rijk geïllustreerd boek met wandelingen langs het medisch-historisch erfgoed van Amsterdam. Speciaal voor de Universiteitsdag neemt Nienke Fleuren u mee op een wandeling lang de gebouwen die er nog staan. Wist u bijvoorbeeld dat er in de buurt van de Roeterseilandcampus maar liefst zes ziekenhuizen stonden?

Amsterdam UMC: achtergronden van een unieke fusie

Op 7 juni 2018 fuseerden de twee universitair medische centra in Amsterdam: VUmc en Academisch Medisch Centrum. Hierdoor ontstond Amsterdam UMC, het grootste universitair medisch centrum van Nederland. Tijdens deze bijzondere presentatie gaat Hans Romijn in op de achtergronden en perspectieven van deze veelbesproken fusie.

Kunstmatige Intelligentie: kans of bedreiging?

Het wordt dé technologiedoorbraak van deze eeuw genoemd: Kunstmatige Intelligentie (AI). AI maakt onze apparaten slimmer, de zorg betaalbaar en de samenleving veiliger. Tenminste, als je de voorstanders moet geloven. Sceptici zeggen dat AI leidt tot digitale echokamers, onzichtbare besluitvorming en een surveillance-samenleving. Maar hoe zit het nu echt?

Advocaten: helden van de rechtsstaat?

Afgelopen najaar werd advocaat Derk Wiersum vermoord en kort daarna raakte een andere advocaat gewond bij een schietpartij. Kunnen advocaten hun werk nog wel doen? Diana de Wolff, bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de UvA, gaat in op het belang van een vrije, onbelemmerde en onafhankelijke advocatuur. 

Rembrandt, het leven van een rebel

Als twaalfjarig jongetje doet Rembrandt al niets liever dan tekenen, als twintigjarige schildert hij zoals nog niemand eerder heeft gedaan, krassend in de verf. Hij trekt naar het bruisende Amsterdam en kijkt zijn ogen uit, zoekt en vindt kansen, maakt een vliegende start als portretschilder van de jetset, en valt net zo diep. In deze theatrale vertelling wordt u in één uur meegezogen in het leven van deze bijzondere man. 

15.15 uur - 15.45 uur Pauze

15.45 uur - 16.45 uur Ronde 2

Imaging UvA student startups: how our alumni can help! (Engelstalig)

De interesse van studenten om een bedrijf te starten is groot. De UvA stimuleert en ondersteunt startups van studenten op vele manieren. Er zijn cursussen waarbij studenten experimenteren met hun startup-ideeën, incubator hubs op elke campus en een studenteninvesteringsfonds. Enkele studentondernemers vertellen over hun bedrijf, de impact die ze willen maken en over de manier waarop alumni hen kunnen helpen.

(Foto: Ronald van Weeren)

Artis als Tuin der muzen

Artis staat bekend als dierentuin. Maar Artis kan ook worden gezien en ervaren als een stadspark, botanische tuin, studieplek voor kunstenaars en wetenschappers of als een verzameling groen, rood en blauw erfgoed. Artis-hoogleraar Erik de Jong laat tijdens een wandeling door het park zien wat Artis als cultuur- en natuurhistorisch erfgoed betekent en hoe zo'n wandeling onze ervaringswereld en waarnemingen aanstuurt. 

(Foto: Matthanja Bieze)

Wandeling langs medisch-historisch erfgoed

Onlangs verscheen In het voetspoor van Blasius, een rijk geïllustreerd boek met wandelingen langs het medisch-historisch erfgoed van Amsterdam. Speciaal voor de Universiteitsdag neemt Nienke Fleuren u mee op een wandeling lang de gebouwen die er nog staan. Wist u bijvoorbeeld dat er in de buurt van de Roeterseilandcampus maar liefst zes ziekenhuizen stonden?

De psyche en de stad

Angst, depressie en verslaving komen relatief vaak voor in de stad. Hoe komt dit? Heeft dit te maken met effecten van de stad, trekt de stad mensen aan die gevoelig zijn voor problemen of gaat het om een combinatie van beide? Reinout Wiers en Claudi Bockting onderzoeken vanuit het Centre for Urban Mental Health hoe het kan dat sommigen in een stad floreren, terwijl het met anderen juist niet goed gaat.

Wien Neerlands Bloed

Over Nederlands nationalisme, 1800-heden

Nederlanders hebben lang gedacht dat ze te nuchter waren om nationalisten te zijn. De geschiedenis leert ons echter dat ons land altijd volop heeft meegedraaid in het Europese nationalisme sinds 1800. Joep Leerssen laat zien dat deze paradox een boeiend strijklicht werpt op recentere ontwikkelingen.

De mond als spiegel voor gezondheid

De rol van de mond in de algehele gezondheid is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Net zoals andere organen staat de mond in contact met het hele lichaam en kan ziekte in de mond een weerslag hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar problemen met de gezondheid kunnen zich ook in de mond manifesteren. Wat zijn de consequenties van deze nieuwe inzichten?

The Institute for Advanced Study (Engelstalig)

Excellente onderzoekers werken in het Institute for Advanced Study (IAS) samen aan interdisciplinaire wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Maak kennis met dit instituut, de projecten en de onderzoeken die bij IAS worden uitgevoerd. Van het ontwikkelen van computermodellen om de schoolkeuze te begrijpen en schoolsegregatie tegen te gaan tot het ontwikkelen van nieuwe interventiemethoden voor de politie om de dynamiek van criminele netwerken te doorgronden. 

17.00 uur - 17.40 uur

Uitreiking UvA-scriptieprijs

Tijdens de Universiteitsdag vindt ook de uitreiking van de UvA-scriptieprijzen 2020 plaats. De faculteitswinnaars pitchen hun onderzoek, waarna de juryvoorzitter de winnaar bekendmaakt. Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali presenteert de uitreiking.

17.40 uur - 19.00 uur

Aangeklede borrel na afloop van het programma

 

Boekverkoop

UvA-partner Athenaeum Boekhandel is tijdens de Universiteitsdag aanwezig met een stand in de hal van gebouw A. Hier vindt u onder andere de boeken van de sprekers.

Photobooth

In de hal van gebouw A staat een photobooth. Maak hier een tastbare herinnering aan de Universiteitsdag 2020.