Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Kunstmatige Intelligentie: kans of bedreiging?

Het wordt dé technologiedoorbraak van deze eeuw genoemd: Kunstmatige Intelligentie (AI). AI maakt onze apparaten slimmer, de zorg betaalbaar en de samenleving veiliger. Tenminste, als je de voorstanders moet geloven. Sceptici zeggen dat AI leidt tot digitale echokamers, onzichtbare besluitvorming en een surveillance-samenleving. Maar hoe zit het nu echt?

Tijdens deze sessie neemt presentator Jim Stolze de aanwezigen mee in de wereld van AI. In een talkshowachtige setting komen onder anderen Marcel Worring, Sarah Ibrahimi en Sennay Ghebreab aan het woord. Zij gaan in op diverse vragen die spelen rondom AI en vertellen over de maatschappelijke AI-labs waarbij zij betrokken zijn: het PolitieLab, waar in nauwe samenwerking met de politie innovatieve technieken voor forensische opsporing worden ontwikkeld, en het CIVIC AI Lab, waar de overheid en de UvA samenkomen om een inclusievere en betere samenleving te realiseren. 

Daarnaast is er aandacht voor de Nationale AI-Cursus: een gratis online leerprogramma dat alle Nederlanders basiskennis over kunstmatige intelligentie wil bijbrengen. Belangstellenden kunnen alvast een voorproefje krijgen via www.ai-cursus.nl.

 

Over de sprekers

Marcel Worring is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Innovatie Centrum voor Artificial Intelligence – Amsterdam. Hij is verder wetenschappelijk co-directeur van het Politielab AI en het AI for Medical Imaging Lab. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe technieken om mensen eenvoudiger informatie te laten halen uit grote hoeveelheden beeld en tekst in diverse toepassingsgebieden.

Sennay Ghebreab is neuro-informaticus. Hij onderzoekt mechanismen van informatieverwerking in artificiële, neurale en sociale systemen, waaronder patroonherkenning en impliciete bias. Daarnaast richt hij zich op de ontwikkeling en toepassing van AI-technologieën waarmee burgers uit alle hoeken van de samenleving op een eerlijke, transparante en inclusieve manier kunnen participeren.

Sarah Ibrahimi is promovendus bij het Politielab AI aan de UvA. Daar doet zij onderzoek op het gebied van Computer Vision, met als focus leren uit beeld en taal, visueel redeneren en het zoeken naar beelden. Het toepassingsgebied is hierbij de politiepraktijk en breder het forensische domein. Sarah heeft een achtergrond in zowel wiskunde als informatica.

Moderator

Jim Stolze is schrijver en ondernemer. Zijn boek Algoritmisering, wen er maar aan stond in de Top 25 van Managementboek.nl in 2019. Hij is de initiatiefnemer van de Nationale AI-Cursus, een gratis online leerprogramma voor wie meer wil weten over de beginselen van kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan 60.000 mensen schreven zich al in voor de cursus of downloadden de bijbehorende app. 

Terug naar het programma