Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Blockbusters en supersterren: wat leren we van hitmakers uit de entertainmentindustrie?

Anita Elberse is de keynote spreker op de Universiteitsdag

Wat zit er achter het fenomenale succes van grote merken in de entertainmentindustrie zoals Walt Disney, NBCUniversal, FC Barcelona, Nike, de NBA en de Metropolitan Opera - en dat van supersterren zoals Jay-Z, Beyoncé, Lady Gaga, Roger Federer en LeBron James? Via welke strategieën behouden de leiders in film, televisie, muziek, sport en andere vormen van entertainment een voorsprong op hun rivalen? En wat kunnen wij daarvan leren?

Anita Elberse
Anita Elberse

Anita Elberse is hoogleraar aan de Harvard Business school in de Verenigde Staten, waar ze al meer dan vijftien jaar onderzoek doet naar entertainment, media, en sport. In haar lezing op de Universiteitsdag gaat ze in op de intens competitieve entertainmentindustrie.

Waarom is de entertainmentindustrie zo sterk gericht op het maken van grote investeringen in een relatief klein aantal films, televisieshows, muzieknummers en boeken - met andere woorden: op het produceren van ‘blockbusters’? Hoe kan het dat de grootste supersterren alsmaar machtiger worden en hoe versterkt de opkomst van digitale technologie die trends?

Elberse kreeg voor haar onderzoek exclusieve toegang tot de succesvolste entertainmentbedrijven en -personen ter wereld. Aan de hand van een aantal case studies beschrijft ze hoe de entertainmentindustrie hits produceert en hoe de slimste sterren hun marktposities continu verstevigen. Ze laat zien welke lessen daar voor de rest van ons - die het zonder de zangstem van Lady Gaga of het tennistalent van Roger Federer moeten zien te redden - uit naar voren komen.

Universiteitsdag

De Universiteitsdag is een dag vol boeiende lezingen, debatten en rondleidingen. Topwetenschappers presenteerden de nieuwste inzichten en baanbrekend onderzoek. Ook wordt de beste masterscriptie van het afgelopen jaar beloond met de UvA-scriptieprijs.

De volgende Universiteitsdag vindt plaats op zaterdag 4 april 2020. In de aanloop naar de Universiteitsdag worden meer onderdelen van het programma bekendgemaakt.

Meer over de Universiteitsdag