Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Is Nederland een belastingparadijs voor bedrijven?

Het debat over belastingontwijking door multinationals houdt aan. Via fiscale constructies slagen zij erin hun belasting te minimaliseren. Wat vinden we van deze agressieve vorm van belastingontwijking? En hoe serieus is de aanpak van het kabinet? Belastingjurist Jan van de Streek geeft tekst en uitleg.

Je kunt geen krant openslaan of het gaat over belastingontwijking door bedrijven als Google, Amazon, Starbucks, Nike, Shell en Ikea. De maatschappelijke onrust over het belastinggedrag van grote multinationale ondernemingen ontstaat in 2008 als gevolg van de financiële en economische crisis. Banken moesten worden gered, landen kregen noodleningen en de economie kromp. Mensen voelden de crisis in hun portemonnee en overheden waren op zoek naar geld, terwijl de belastingdruk op arbeid en consumptie de top al had bereikt. Logische vraag die opkwam: wie moest de rekening van de crisis gaan betalen? Maatschappelijke organisaties als Oxfam Novib, Tax Justice en SOMO richtten hun pijlen collectief op de multinationals. Die moeten hun ‘fair share’ aan belastinggeld gaan betalen. Maar hoe kunnen we multinationals in een globaliserende wereld daadwerkelijk belasten? In hoeverre zijn de plannen hiertoe van staatssecretaris van Financiën Menno Snel serieus te nemen? En wat vindt de huidige generatie van studenten fiscaal recht aan de UvA eigenlijk van belastingontwijking? 

Over de spreker

(foto Truus van Gog)

JAN VAN DE STREEK, Rechtsgeleerdheid, promotie 2008, is hoogleraar Belastingheffing van concerns. Hij doet onderzoek naar de belastingheffing van multinationals. Vorig jaar speelde hij een belangrijke rol in het maatschappelijk debat over het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Voor zijn onderzoek ontvangt hij steun vanuit de Jaarfondscampagne van het Amsterdams Universiteitsfonds.