Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Patrick Rijkschroeff

Voor een goede mondgezondheid is een gezonde afweer nodig. Naast speeksel blijken ook neutrofielen hierin een belangrijke rol te spelen. In zijn promotieonderzoek bracht Rijkschroeff de aanwezigheid en de werking van orale neutrofielen in kaart.

Belangrijke rol

Rijkschroeff: ‘Ik heb ontdekt dat er meer beschermende neutrofielen in je mond aanwezig zijn als je je eigen tanden en kiezen nog hebt. Daarnaast blijkt dat de neutrofielen op verschillende manieren van belang zijn voor een gezonde mond. Ze helpen in de strijd tegen bacteriën en schimmels. Zo spelen ze een belangrijke rol als er ontstekingsreacties in de mond ontstaan, zoals ontstoken tandvlees.’  Neutrofielen helpen dan met het fagocyteren (‘opeten’) van de toegenomen hoeveelheid bacteriën om de mond zo gezond mogelijk te houden. Ook scheiden ze moleculen uit die bacteriën kunnen doden en meehelpen om de balans in de mond normaal te houden. Rijkschroeff toont aan dat er een andere set genen wordt ‘aangezet’ in relatie tot de ontwikkeling van de tandvleesontsteking.

Rijkschroeff
Een orale neutrofiel onder de microscoop (beeld: Patrick Rijkschroeff)

De neutrofielen hebben ook een potentiële dirigerende functie, laat Rijkschroeff zien. ‘De extra genactiviteit heeft een signalerende en aantrekkende rol voor andere componenten van het immuunsysteem. Voor een goede mondgezondheid is dus het behoud van ons eigen gebit wenselijk en zijn neutrofielen onmisbaar.’

De bevindingen van Rijkschroeff dragen bij aan de fundamentele kennis over immuunreacties in de mond. In de nabije toekomst kunnen neutrofielen - en hun activiteit - mogelijk als een potentiële screening tool gaan dienen, om in de klinische praktijk een indicatie te kunnen geven over de mate van gezondheid in de mond.

Promotiegegevens
Patrick Rijkschroeff: Characterization of polymorphonuclear neutrophils in the oral cavity. Promotor is prof. dr. B.G. Loos. Copromotor is dr. E.A. Nicu.

Tijd en locatie
De promotie vindt plaats op vrijdag 14 september om 13.00 uur.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.