Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdam Business School (ABS) van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA is geaccrediteerd door de Association of MBAs (AMBA). Hiermee heeft de faculteit de ‘triple crown’-status bereikt.
AMBA

Eerder al verwierf de faculteit de kwaliteitsstempels van de Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) en EQUIS. Nu AMBA daar bij komt, treedt de faculteit toe tot de selecte groep met een triple crown. Wereldwijd heeft minder dan 1% (zo’n 76) van alle schools en faculteiten met bedrijfskundige opleidingen (zo’n 14.000) deze kwaliteitsstatus.

Prof. dr. Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, is zeer blij met de uitkomst: ‘De driedubbele accreditatie is letterlijk en figuurlijk de kroon op ons werk. Het bevestigt de kwaliteit van zowel ons onderzoek als onderwijs.’

Sterke reputatie

De AMBA is een van de drie belangrijkste internationale en onafhankelijke accreditatie-organisaties voor managementopleidingen. Het verschil met de AACSB en EQUIS is dat AMBA MBA-programma’s beoordeelt, terwijl AACSB en EQUIS kijken naar respectievelijk de faculteit en de business school als geheel.

‘We zijn heel kieskeurig als het gaat om wie we accrediteren. In de praktijk komt het neer op minder dan 5% van alle business schools ter wereld’, vertelt AMBA-Chief Executive Andrew Main Wilson. ‘Met de accreditatie voegt de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA zich bij de internationaal toonaangevende business schools. Wij hechten veel waarde aan een nauwe samenwerking met hen en de MBA-leden van AMBA om ervoor te zorgen dat excellent MBA-onderwijs een topprioriteit blijft voor werkgevers, overheden en ambitieuze managers.

De AMBA-commissie beoordeelde de drie programma’s van de Amsterdam MBA van de UvA: General Management, Big Data & Business Analytics, en Healthcare Management. De commissie sprak met het management, studenten, medewerkers, alumni en werkgevers.

In haar eindrapport stelt de commissie onder meer: ‘The University brand and Business School research reputation are strong’ en ‘The introduction of the (industry driven) Healthcare Management and Big Data tracks on the MBA are commended by the panel’. Ook over de ondersteunende staf en collegiale sfeer, en over de loopbaanbegeleiding en nieuwe initiatieven rondom alumni is de commissie enthousiast. Sebastian Kortmann, directeur van de MBA, is bijzonder trots: ’Je kunt de triple crown vergelijken met drie sterren in de Michelingids. We hebben er hard voor gewerkt en met resultaat.’ 

Getalenteerde studenten

De MBA-specialisatie Healthcare Management is het resultaat van nauwe samenwerking met de zorgsector en is gericht op het trainen van management skills van artsen en medische staf. ‘Ik ben zeer verheugd dat de AMBA-commissie het belang benadrukt van dit programma voor de gezondheidszorg’, aldus dr. Jaap van den Heuvel, programmadirecteur van de specialisatie en bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum in Beverwijk.

Big Data & Business Analytics is gericht op mensen met een sterke kwantitatieve achtergrond die geavanceerde analyses willen toepassen in het bedrijfsleven. Deze MBA-specialisatie was de eerste in Europa die Analytics, Business en Computer Science in één programma bijeenbracht. ‘Hierdoor hebben we zeer getalenteerde studenten aan weten te trekken’, licht programmadirecteur prof. dr. Marc Salomon toe.

Over de faculteit

Aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde studeren circa 5.300 studenten en werken circa 375 medewerkers. Het onderwijs is georganiseerd in twee schools: de Amsterdam Business School (ABS) en Amsterdam School of Economics (ASE). De schools verzorgen driejarige bacheloropleidingen en eenjarige masteropleidingen. Daarnaast bieden de twee schools postdoctorale opleidingen en andere onderwijsvormen, waaronder maatwerk voor bedrijven, masterclasses, bijscholingen en lezingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Amsterdam School of Economics Research Institute en het Amsterdam Business School Research Institute. De faculteit heeft - naast haar oriëntatie op onderzoek - nauwe banden met het bedrijfsleven, zowel nationaal als internationaal. Het onderwijs heeft dan ook een directe link met de praktijk, en waarborgt daarmee haar maatschappelijke relevantie. Onlangs werd de grootste masteropleiding van de faculteit, Business Administration, in de Nationale Studenten Enquête (NSE) als beste beoordeeld van alle MSc Business Administration-opleidingen in Nederland.