UvA-studenten Planologie doen in Ede onderzoek naar rol burgers in energietransitie

6 december 2018

Zestig studenten van de opleiding Planologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan van maandag 7 januari tot en met vrijdag 11 januari in Ede onderzoek doen naar de rol van burgers in de energietransitie. Centraal staat de vraag of en hoe burgers actief bezig zijn met de energietransitie en hoe de gemeente dit kan ondersteunen.

Het betreft een leerproject van de opleiding Planologie om studenten bekend te maken met het uitvoeren van empirisch onderzoek.

Grote uitdagingen

Steeds vaker spreekt de gemeente de burger aan bij de uitvoering van belangrijk beleid. De nieuwe Omgevingswet maakt participatie van burgers en belanghebbenden hierbij nog belangrijker. Dat is vooral bij buurt-overstijgende vraagstukken zoals de energietransitie Maar op wie kan de gemeente hierbij rekenen? En met welke ondersteuning kunnen niet-actieve bewoners hierbij worden geactiveerd? De uitkomsten van het leerproject moeten hierin inzicht geven.

Werkwijze onderzoek

De studenten doen een week lang onderzoek in de wijken Ede-Zuid, Maandereng en Rietkampen. Zij nemen deur-aan-deur vragenlijsten af en interviewen bewoners en experts. De opleiding hoopt van harte op de medewerking van Edenaren.

Marco te Brömmelstroet, e-mail: brommelstroet@uva.nl

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting