Amsterdamse instellingen gaan samen start-ups helpen

18 december 2018

De UvA, VU, HvA en Amsterdam UMC hebben een nieuw samenwerkingsverband opgezet om studenten en onderzoekers te helpen bij het opstarten van hun eigen bedrijf. Op 17 december tekenden ze een overeenkomst met incubator ACE (Amsterdam Centre for Entrepeneurship) om gezamenlijk spin-offbedrijven te ondersteunen.

De afgelopen vijf jaar begeleidde ACE meer dan 150 startups van de Amsterdamse instellingen. Het formaliseren van de samenwerking vergroot de capaciteit van ACE om programma’s op alle campussen te organiseren en talent te werven.

Spin-off-successen

Tussen de universitaire startups die al eerder deelnamen aan het ACE-programma zit een aantal succesverhalen, waaronder Scyfer (UvA) dat in 2017 werd geacquireerd door Qualcomm, en een aantal snelgroeiende scale-ups die hun sporen hebben verdiend in binnen- en buitenland. Bedrijven zoals Lumicks (VU), Metrica Sports (UvA) en Radically Open Security (VU) werken inmiddels met teams van 30-50 werknemers en zijn wereldwijd actief.

Samen werken aan valorisatie

De Amsterdamse instellingen werken steeds intensiever samen op het gebied van innovatie, ondernemerschap en valorisatie. In 2014 brachten ze hun expertise samen in het Amsterdamse Kennistransfer Office:  Innovation Exchange Amsterdam (IXA). Aan het eind van 2017 werden de universitaire incubators Amsterdam Venture Studios (AVS) gelanceerd. AVS biedt startende bedrijven naast fysieke ruimte op een universitaire campus ook trainingen, support en toegang tot universitaire netwerken.

Incubatorprogramma’s 2019

De samenwerking gaat officieel in op 1 januari 2019. Voor volgend jaar staan de eerste zes tweedaagse programma’s al op de planning, waarbij sessies worden georganiseerd voor onderzoekers en studenten op het gebied van life & earth sciences, natuurkunde & astronomie, scheikunde, geesteswetenschappen en meer. Twee keer per jaar organiseert ACE daarnaast een intensief programma van drie maanden, waarvoor tien universitaire spin-offs per keer worden geselecteerd. Het aankomende programma gaat van start op 1 april 2019 en staat open voor alle onderzoekers en masterstudenten van UvA, VU, HvA en Amsterdam UMC.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting