Drie UvA-onderzoekers treden toe tot De Jonge Akademie

22 november 2018

Politicoloog Saskia Bonjour, historicus/letterkundige Helmer Helmers en astrofysicus Selma de Mink zijn benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Samen met zeven wetenschappers van andere universiteiten treden zij in 2019 toe tot het selecte gezelschap van jonge topwetenschappers.

Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 21 maart 2019.

Bonjour, Saskia, FMG, Programmagroep: Challenges to Democratic Representation

Saskia Bonjour

Dr. Saskia Bonjour (1980) doet onderzoek naar migratie en migratiebeleid. Ze doceert over gender, racisme en intersectionaliteit, vanuit politicologisch en historisch perspectief. Met haar interdisciplinaire onderzoek heeft zij zich ontwikkeld tot internationaal expert. Als lid van De Jonge Akademie wil ze (on)gelijkheid op Nederlandse universiteiten agenderen langs lijnen van etniciteit en ‘ras’, met aandacht voor de effecten op loopbanen van wetenschappers.

Helmer Helmers

Dr. Helmer Helmers (1977) bestudeert de historische Nederlandse letterkunde. Hij zette verschillende nationale en internationale samenwerkingen op, ook met andere vakgebieden. Zijn project Maritime Archeology Meets Cultural History was gericht op de vraag hoe cultuurgeschiedenis en archeologie van elkaar kunnen leren en kreeg veel media-aandacht. Helmers wil zich binnen De Jonge Akademie inspannen voor een transparanter en eerlijker beleid voor onderzoekssubsidies, met speciale aandacht voor het Mattheüseffect, waarbij steeds dezelfde mensen beurzen krijgen, wat hen weer betere kansen geeft op vervolgbeurzen.

Mink, Selma de, FNWI, Anton Pannenkoek Instituut, Astronomie

Selma de Mink

Dr. Selma E. de Mink (1983) onderzoekt de astrofysica van zware sterren. Na haar promotie in 2010 verwierf ze drie van de meest prestigieuze sterrenkundefellowships ter wereld en werkte onder andere bij NASA. Nu leidt ze een onderzoeksgroep die het leven van dubbelsterren en de vorming van zwarte gaten bestudeert, onder andere met computersimulaties en de nieuwste detecties van zwaartekrachtsgolven. De Mink deelt graag haar fascinatie voor haar vakgebied met een breder publiek en ze zet zich in voor jonge vrouwen in de theoretische astrofysica.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting