Universitaire docenten en studenten in actie tegen bezuinigingen

24 september 2018

Op bijna alle universiteiten worden in de week van 24 september meerdere colleges buiten gegeven om te protesteren tegen de bezuinigingen op het Wetenschappelijk Onderwijs (WO). Het is voor het eerst dat wetenschappelijke werknemers een week lang op zoveel plekken actievoeren.

Het College van Bestuur van de UvA steunt de acties van deze week. Kijk hier de videoboodschap van Geert ten Dam.

De actiegroep WOinActie stelde eind mei een ultimatum aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij eisten dat het kabinet de achterstallige 1,15 miljard euro investeert in het WO en de doelmatigheidsbezuiniging van 183 miljoen euro schrapt. Maar de minister komt niet tegemoet aan de eisen van de universitair werknemers. Sterker nog, er wordt nog verder bezuinigd op het WO zoals blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde cijfers. Universiteiten krijgen het komend jaar bijna 12 miljoen euro minder. En dat terwijl de rijksbijdrage per student sinds 2000 met een kwart is verlaagd en er 68% meer studenten zijn.  “Ongelooflijk dat zo’n welvarend land als Nederland de komende jaren alleen maar verder beknibbelt op het wetenschappelijk onderwijs. Dit zal leiden tot nog minder docenten en nog meer werkdruk. We kunnen de studenten niet meer bieden waar ze recht op hebben.”, aldus WOinActie initiatiefnemer Rens Bod.

Het aftrapmoment van WOinActie vindt plaats op maandag 24 september om 15 uur op het Roeterseilandcomplex van de Universiteit van Amsterdam, op de kade naast CREA (Nieuwe Achtergracht 170). Nadat initiatiefnemer Prof. Rens Bod om 15 uur de actie opent, draagt UvA collegevoorzitter Prof. Geert ten Dam een column over de financiering van het onderwijs, gevolgd door ASVA-voorzitter Alba van Vliet. Daarna volgt het openluchtcollege “Living Information” van Prof. Mark Deuze. “Studenten, docenten en bestuurders laten in deze actieweek zien dat ze naast elkaar staan in hun strijd tegen bezuinigingen in het onderwijs. Het kabinet moet gehoor geven aan de roep om meer investeringen, dit kan zo niet langer.” Aldus Alba van Vliet van de ASVA Studentenunie.

Maandag 24 september

• Van 13.00-15.00 uur is het eerste college: “Sociological Perspectives” door Chip Huisman (Sociologie).
  • Het publicitaire aftrapmoment van WOinActie vindt plaats op de kade naast CREA (Nieuwe Achtergracht 170). Initiatiefnemer Rens Bod opent om 15 uur de actieweek. Vervolgens draagt collegevoorzitter Geert ten Dam een column voor over de financiering van het onderwijs en houdt ASVA-voorzitter Alba van Vliet een toespraak.
  • Aansluitend start  het tweede openluchtcollege: “Living Information” door Mark Deuze (Mediastudies).

Dinsdag 25 september

• 11.00-13.00 uur: “Introduction to Sociology” door Giselinde Kuipers (Sociologie)
  • 13.00-15.00 uur: “Turning Points”, door Matthijs Lok (Europese Geschiedenis)
  • 15.00-17.00 uur: “Praktische filosofie” door Thomas Nys (Filosofie)