Bezetting P.C. Hoofthuis voorbij

28 september 2018

De UvA is blij dat de bezetting van het P.C. Hoofthuis is afgelopen. Wij zijn steeds in gesprek met al onze studenten en wij blijven dat ook doen.Vandaag hebben we meerdere malen geprobeerd met de bezetters in gesprek te komen.Ook de burgemeester van Amsterdam heeft zich vandaag ingezet om een vreedzame oplossing te bereiken. Wij vinden het jammer dat dit niet is gelukt. Wij zijn mèt de studenten van mening dat er structureel meer geld beschikbaar moet komen voor het hoger onderwijs en wij blijven ons hier voortdurend voor inzetten.

Hieronder de e-mail die aan medewerkers en studenten is verstuurd:

UvA reageert op bezetting en ontruiming P.C. Hoofthuis

Beste studenten en collega’s,

De Amsterdamse politie heeft vandaag begin van de avond op last van burgemeester Femke Halsema het bezette P.C. Hoofthuis ontruimd. De ontruiming volgde op een dag waarop wij meerdere keren geprobeerd hebben in gesprek te komen met de bezetters en publiekelijk aangegeven hebben het eens te zijn met veel van hun inhoudelijke standpunten.

We vinden het erg hoe vandaag is verlopen. We zijn verschillende keren bij het P.C. Hoofthuis geweest en hebben geprobeerd in gesprek te komen met de bezetters. Ook burgemeester Halsema heeft zich persoonlijk ingezet voor een gezamenlijke oplossing. Daar waren we erg blij mee en wilden we dan ook graag op ingaan. We hadden gehoopt dat ook de bezetters zouden kiezen voor een vreedzaam einde van hun protestactie. We hebben steeds gezegd: wij zijn het grotendeels eens, we moeten hier uit kunnen komen. Onze deur staat altijd open voor een gesprek zoals dat de afgelopen twee jaar ook is geweest. De actievoerders wilden daar niet op in gaan. We zijn erg voor demonstraties en protesteren is geen enkel probleem, maar we hebben binnen de UvA afgesproken dat er niet wordt overnacht in UvA-panden en daar hebben we ons nu aan gehouden.

Het pand werd vrijdagochtend door actievoerders bezet. Gedurende de dag sloten anderen zich aan. De burgemeester liet weten dat als de bezetters van het P.C. Hoofthuis voor 15.30 uur het pand verlaten zouden hebben, zij niet zouden worden aangehouden en dat zij terecht konden bij debatcentrum De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen om verder te praten. De bezetters zijn hier niet op ingegaan, waarna de burgemeester opdracht heeft gegeven tot ontruiming.

Veel van de eisen van de bezetters zijn gericht aan Den Haag. De noodzaak tot structureel betere financiering van het hoger onderwijs hebben wij zelf al eerder scherp verwoord binnen de VSNU en in onze brief aan de minister van Onderwijs, en aan het stakingsrecht van medewerkers zullen we nooit tornen. Het belang van diversiteit wordt door de UvA onderschreven.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA liet eerder vandaag weten, met vele andere partijen binnen de academische gemeenschap, de doelstellingen van WOinactie te steunen, en het zeer te betreuren dat deze inspirerende week eindigt in een bezetting van een UvA-pand. Ook de Centrale Studentenraad (CSR) gaf op Folia aan ‘verrast’ te zijn door de bezetting en te hopen dat dit geen afbreuk doet aan het samen optrekken van studenten en medewerkers, zoals wij de afgelopen periode ook gedaan hebben, door de #woinactie week af te trappen.

Het lege gebouw wordt nu geïnspecteerd, de schade geïnventariseerd, en het gebouw wordt schoongemaakt, zodat het volgende week zo snel mogelijk weer normaal in gebruik kan worden genomen.

Met vriendelijke groet,

Geert ten Dam