UvA Health Week stelt welzijn studenten en promovendi centraal

10 april 2018

Een uitgebreid programma vol beweging, debat en kritische reflectie. Dat is de UvA Health Week, die plaatsvindt van maandag 16 t/m vrijdag 20 april. Tijdens de Health Week kunnen studenten en promovendi van de UvA op een laagdrempelige manier kennismaken met de thema’s gezondheid en (psychisch) welzijn.

Studenten en promovendi kampen de laatste jaren in toenemende mate met psychische problemen zoals stress, angst en depressie. Het is belangrijk dit bespreekbaar te maken en de voorzieningen en dienstverlening van de UvA op het gebied van gezondheid en welzijn onder de aandacht te brengen. De UvA Health Week gaat over sporten, bewegen en voeding, maar ook over stress, burn-out en andere psychische klachten. Er zijn onder meer workshops, interviews, lezingen en debatten, sportactiviteiten en coaching-sessies.

Praten over gezondheidsproblemen

Mentale gezondheidsproblemen zijn altijd persoonlijk, maar het is ook een maatschappelijk probleem. Waar zijn we nu, en waar willen we heen? De kick-off van de Health Week op maandagmiddag 16 april behandelt de vraag hoe we tegen onze eigen gezondheid aankijken en erover praten met anderen. Sprekers zijn rector magnificus Karen Maex, hoogleraar Sociologie Jan Willem Duyvendak, studente Marlise Huijzer (zij deed onderzoek naar praten over gezondheidsproblemen onder studenten) en een panel van studenten- en promovendibegeleiders.

Zorgplan

De UvA Health Week is onderdeel van het Zorgplan van de UvA, geïnitieerd om het psychisch welzijn van studenten en promovendi te verbeteren. Inzet van het zorgplan is preventie, bewustwording, informatievoorziening, en screening en online interventie van psychische klachten. Het is een gezamenlijk project van Studenten Services, Bureau Studentenartsen, Bureau Studentenpsychologen, de programmagroep Ontwikkelingspsychologie (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) en de stafafdeling Academische Zaken, in samenwerking met de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Promovendiraad.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting