Belangrijke impuls voor UvA-spin-off Macrobian Biotech

12 september 2017

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA, UvA Holding BV en IXA-UvA bundelen hun krachten door te investeren in Macrobian Biotech BV, een spin-offbedrijf van de UvA. Macrobian Biotech richt zich op de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson, waarvoor een echte remedie nog steeds ontbreekt, treft wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen. De huidige behandelingsstrategie beperkt zich tot het aanvullen van het tekort aan dopamine met levodopa (L-DOPA). Onderzoekers Lars van der Heide en Marten Smidt van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA willen hier verandering in brengen en richtten daarom eerder dit jaar Macrobian Biotech op, om verder te bouwen op de resultaten uit hun onderzoek. Het doel is om hun belangrijkste vinding, MB-101 genaamd, door te ontwikkelen, om te komen tot verhoogde endogene dopamine-aanmaak met hoge spatio-temporele nauwkeurigheid. . Een dergelijk aanpak  kan leiden tot een zeer effectieve behandeling zonder nadelige bij-effecten.

Mogelijk ‘life changing’

‘Met de steun van de faculteit, de holding en IXA kunnen we ons programma voor de ontwikkeling van een geneesmiddel versnellen en uiteindelijk de behandeling van Parkinson mogelijk geheel herdefiniëren’, vertelt Smidt. ‘We gaan ons in eerste instantie richten op het optimaliseren van onze  bevindingen tot dusver. Daarnaast willen we in de komende jaren ons preklinische portfolio verbreden naar andere neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen.’

UvA Holding BV participeert nu in Marcobian Biotech. ‘Parkinson is een ziekte die een enorme last met zich meebrengt, maatschappelijk en economisch, maar bovenal voor de patiënten zelf. Macrobian Biotech heeft de potentie om een life changing-behandeling naar de kliniek te brengen. Ik ben dan ook erg verheugd dat we met de holding deze spin-off kunnen ondersteunen’, aldus Peter Krijnsen, directeur van UvA Holding BV.

Versnelling

De FNWI heeft de spin-off een subsidie toegekend uit haar Innovatiefonds. Deze bijdrage is exclusief bestemd voor het verrichten van nader onderzoek. Innovation Exchange Amsterdam (IXA-UvA), dat zich inzet voor de valorisatie van UvA-onderzoek, ondersteunde Macrobian Biotech bij de oprichting en draagt nu bij met een lening uit zijn proof-of-concept-fonds. Mirjam Leloux, directeur IXA-UvA: ‘De ontwikkeling van Macrobian Biotech is indrukwekkend. Onze gezamenlijke investeringen maken het voor het bedrijf mogelijk tot nieuwe technologieën te komen en de klinische ontwikkeling van MB-101 te versnellen.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting