UvA op plek 58 op wereldwijde ranking QS

8 juni 2017

De Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet de 58ste plaats in de QS World University Rankings 2017/2018, die op donderdag 8 juni naar buiten is gebracht. De UvA zakt één plaats ten opzichte van vorig jaar; in 2016/2017 stond de UvA op plek 57.

Het is voor eerst sinds het bestaan van de QS Ranking (in 2010 bracht QS voor de eerste keer los van Times Higher Education, THE zijn ranking uit) dat de UvA niet de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is. Die eer valt dit jaar ten beurt aan de TU Delft (plaats 54).

De UvA en de TUD zijn de enige Nederlandse universiteiten met een positie in de top 100. De nummer 1 van de wereld is dit jaar wederom het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Methodiek

De ranking van QS wordt opgesteld aan de hand van zes indicatoren: academic reputation (40%), employer reputation (10%), citations per faculty (20%), student to faculty ratio (20%), international faculty (5%) en international students (5%).

Per vakgebied

Ieder voorjaar verschijnt de QS World University Rankings by subject, met rangschikkingen op vakgebied. In de laatste editie hiervan, die in maart verscheen, maakte de UvA met het vakgebied Communication & Media Studies een sprong naar plaats 2 van universiteiten wereldwijd (van een 6de lek het jaar ervoor). In totaal waren er 19 vakgebieden aan de UvA met een top 50-positie op hun terrein.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting